夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

kpc2015 發表於 18-9-14 15:52
你處境和我朋友相似
不幸中的大幸的是她們只以此作生活寄託,不是賭身家
朋友只給她固定家用(其實就是賭本), ...

我也是一樣, 目前給她的零用隨她喜歡怎樣花, 只要她不再借錢, 對我來說暫沒有任何財政壓力, 但我內心已決定, 只要有一天她再借錢來向我求救, 我便會啟動離婚程序, 目的不是放棄她, 而是要保護小朋友...

大宅

vickymok717 發表於 18-9-14 17:58
我老公係單親長大, 我唔知係性格問題,定真係單親嘅影響, 佢性格比較孤僻, 識我之前係唔識同人溝通, 對婚姻 ...

單親會對小朋友造成影響是肯定的, 只不過是大是小目前我不能確定, 畢竟父愛和母愛各有其作用, 缺少其中一方總有點不妥。話雖如此, 過往單親家庭之所以被視為負面, 主要是因為大多數單親家庭都是單親媽媽, 而單親媽媽當中其實有相當多未必有獨立的經濟能力, 即使是高薪厚職有也可以因工作忙碌而忽略照顧和管教, 一個女人堅強地帶大小孩感覺比男人難得多。

有時我都會幻想假如真的分開, 究竟我會點去安排小孩的生活呢? 1. 我可以不用工作, 或大幅降低工作時間晚上盡量多點陪伴小孩, 2. 我會盡可能讓小孩入讀國際學校, 免得要花太多心力在功課測驗上, 也會多發展他們的自理能力, 3. 我會嘗試聘請一個全職愛心家教, 協助我管理小孩教育﹑紀律﹑興趣發展, 當我不在家的時侯充當家長角色, 4. 家庭日和家庭旅行如常, 媽媽不在就多帶其他親人, 當然家中的兩位姐姐將會繼續主理家務和接送....... 這就是我作為單親爸所能作出的最好安排, 還有其他我能做令影響減至最低嗎?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

codeblue 發表於 18-9-14 21:17
單親會對小朋友造成影響是肯定的, 只不過是大是小目前我不能確定, 畢竟父愛和母愛各有其作用, 缺少其中一 ...

但一般爸爸都無媽媽嘅耐性同母愛,跟爸爸生活又係咪最好?我唔肯定
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

vickymok717 發表於 18-9-14 22:21
但一般爸爸都無媽媽嘅耐性同母愛,跟爸爸生活又係咪最好?我唔肯定

如果你問我, 假設男女能力相若的話, 我會認為媽媽照顧小朋友一定更好, 但現實是好多女人婚後長時間做少奶奶或FTM令自己工作能力下降。我有一仔一女, 自己只有兄弟沒有姊妹, 對少女的成長過程毫無概念, 如果做單親爸將來點教女將會係一大難題, 反之單親媽就問題不大...

大宅

codeblue 發表於 18-9-15 00:47
如果你問我, 假設男女能力相若的話, 我會認為媽媽照顧小朋友一定更好, 但現實是好多女人婚後長時間做少奶 ...

相信愛子女的父母也希望他們能在安穏的家成長,然而有時不是自己一個人能控制得到。其實愛錫仔女,單親爸或媽也可稱職,不用你說子女也感受到,加油,好爸爸!

男爵府

codeblue 發表於 18-9-7 23:49
我就暫不想去談論感情能不能修補,先假設兩個人都能接受不分開生活,但往後的日子關係不會變好也不會變差 ...

如果不打算第二春,又文明相處,我覺得這樣好過離婚

子爵府

回覆樓主:

如果佢愛錫孩子又無出軌
有壞習慣但仲未大大鑊
我自己又未有心搵第二春的話
我會唔離住
觀察吓先
始終婚姻都有高有低
俾多個機會大家

大宅

anyuser18 發表於 18-9-15 15:31
如果佢愛錫孩子又無出軌
有壞習慣但仲未大大鑊
我自己又未有心搵第二春的話

如果現狀能得以維持, 其實我都唔打算離住, 問題是能不能持續還是未知數, 因為她雖然愛錫孩子, 但她更愛自己的自由自在, 文化背景不同, 雖然生活在我所定義的幸福下, 但其實她未必快樂...

目前我已經長期做緊一個爸爸加半個媽媽的角色, 這相信已經是我的極限, 剩下半個媽媽的責任, 她也好像覺得有點吃不消, 仿佛這本來不應該是她的責任。算了吧! 她喜歡怎樣就怎樣, 我不會刻意留她在家也不會主動趕她離開, 夫妻一場是一種緣份但不代表老奉永恆, 現在我只是關心萬一有天小孩失去了那半個媽之後影響有多大? 有甚麼事情我需要特別注意? 早點準備一下...

子爵府

codeblue 發表於 18-9-15 19:15
如果現狀能得以維持, 其實我都唔打算離住, 問題是能不能持續還是未知數, 因為她雖然愛錫孩子, 但她更愛自 ...

可能我見唔少媽媽已長期做住一個媽媽同一個爸爸啦!
當然你自己先最清楚自己的底線
孩子大少少先離婚一般係好啲嘅不過都唔係絕對
睇你條底線在那裡
人人不同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

soso1227 發表於 18-9-7 18:33
回覆 codeblue 的帖子

我自己唔可以接受同屋住關係,試下通過第三者了解兩個人有乜問題,

完整家庭可以冷漠,
單親都可以溫暖,
睇你努力。

非常認同上面講法

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

spikenard 發表於 18-9-7 21:56
離婚對小朋友的影響唔太大,
家暴的環境,
缺愛零溝通的環境,

亦都非常同意

禁止訪問

子爵府

codeblue 發表於 18-9-7 23:49
我就暫不想去談論感情能不能修補,先假設兩個人都能接受不分開生活,但往後的日子關係不會變好也不會變差 ...

你看看許金山,許氏夫婦也是同一屋簷下各自為政,但最終落得如此下場。我反而想問,如果雙方能用文明方式處理,同居一室又是否必要? 有必要兩個一起把自己幸福倍葬嗎?

子爵府

回覆樓主:

我自己也是單身長大,不覺有缺陷,有愛就行

大宅

Bling11 發表於 18-9-21 20:04
你看看許金山,許氏夫婦也是同一屋簷下各自為政,但最終落得如此下場。我反而想問,如果雙方能用文明方式 ...

同居一室不是必要,但同時分開住也不是必要。既然同居一室大家已經習慣,繼續下去也不覺得難受,而二人也不打算再追尋浪漫,又何以會覺得是把幸福倍葬呢?兩個人雖不是情人,不等如一定要互相仇恨,畢竟大家也是孩子的父母,兩者也希望能晚晚親近一下小朋友,而小朋友也希望能同時親近父母,對二人來說孩子就是幸福的泉源,分開住代表要犧牲其中一方,何必呢?

大宅

codeblue 發表於 18-9-7 15:47
已沒有愛情的婚姻, 卻又未到忍無可忍的地部, 有如合作夥伴, 沒有夫妻之實, 大家只因不希望影響小朋友的幸福 ...

好視乎爸爸媽媽夠唔夠成熟處理件事
分開都不是仇人
好似我甘
仍然有family day
對於我小朋友來說
只是夜晚究境是陪爸爸定媽媽
我小朋友4歲

複式洋房

已沒有愛情的婚姻, 卻又未到忍無可忍的地部, 有如合作夥伴, 沒有夫妻之實, 大家只因不希望影響小朋友的幸福 ...

我暫時都係同屋住,在小朋友面盡量保持一家人的感覺。

複式洋房

我就係一個當年爸爸媽媽話爲左唔影響我成長而唔離婚既產物。
咁多年黎我完全唔覺得幸福,我只係見到個爸爸媽媽住埋同一間屋每日互相黑面,三日嘈一次交,一星期打一次交咁。
直至我識左而家既老公,去到老爺奶奶度食飯,我至知道原來一家人係d咩,原來人地成日講幸福既家庭係咩。
其實細路仔無論幾細,都會感受到爸爸媽媽點對對方同點對自己。
所以對我黎講離唔離婚,一對夫婦離唔離婚個決定性係睇夫妻既關係,感情同幸福。

大宅

kikokikolee 發表於 18-9-23 17:00
我就係一個當年爸爸媽媽話爲左唔影響我成長而唔離婚既產物。
咁多年黎我完全唔覺得幸福,我只係見到個爸爸 ...

人人都知兩夫妻關係好小朋友就最幸福,問題在於如果做不到,如何處理對小朋友才是最好呢?沒有愛情的同居關係不代表一定是經常互相黑面、嘈交或打交,就算有父母陪伴你都不覺得自己幸福,難道離婚後生活在單親家庭你又會覺得更幸福?你怎知道你不會比現在更痛苦呢?

複式洋房

codeblue 發表於 18-9-23 17:18
人人都知兩夫妻關係好小朋友就最幸福,問題在於如果做不到,如何處理對小朋友才是最好呢?沒有愛情的同居 ...

或者你誤會左我既意思。我只係講出返我既感受。同時只係善意提醒其實你同你另一半係細路仔面前點相處至係個重點。儘量唔好俾細路仔覺得係因為佢而令你地一直唔開心咁維持段婚姻。其實..對個細路仔黎講,呢個令你地唔開心既包袱會留係佢個心一世。我只係講返我既感受啦,始終每一個家庭都會有唔同既情況。

首頁

尾頁

跳至