親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.highspeed.mtr.com.hk/tc/latest-news/pre-sale-promotion.html

預售期間的車票銷售情況,請留意 www.mtr.com.hk/highspeed 或高速鐵路手機應用程式的公布。

暫只支援桌上或筆記簿型電腦,及配合指定瀏覽器,包括Chrome、Internet Explorer 及Firefox
如在網上途徑購票,必須於乘車前在香港西九龍站取票

要「實名」買車票,的確是麻煩的。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

唔係好明,即係凡西九開出或以西九終點站嘅班次要喺港鐵網買,咁12306買唔買到呢?

大宅

12306 都可以買到,但登記 www.12306.cn 要用大陸手機號碼及要雙向驗證,即要先發短信去12306(一卡兩號在香港就唔得)再收驗證碼,另外登記電郵不要用 gmail.com。比錢要用大陸銀行「银联卡」或「支付宝」/「微信中國錢包」。如果用香港的銀聯雙幣卡,試過 HSBC 同 Standard Chartered 銀聯雙幣卡都得。最近手機銀聯「云闪付App」都支持了香港地區註冊及香港地區的銀聯卡(例如中銀香港),買票還有即時折扣優惠喔。

不過不肯定的香港西九站是否能「換票」內地出發的站。

香港的網站只可以買G字頭的班次的「跨境車票」,香港西九站為出發或到達點的票。其他內地站的票或D字頭動車票或C字頭城際車票,要去代理櫃台買。

香港的網站好處是用港幣結算,用VISA/MASTER 也不用信用卡手續費。

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

珊瑚宮

kenshiro18 發表於 18-9-8 15:36
其實唔用12306 ,用攜程果d可以解決手機呢個問題

Ctip 收手續費

禁止訪問

大宅

12312 發表於 18-9-8 17:44
Ctip 收手續費

收手續費(3% fee 加¥20 保險) 都唔緊要,但佢只是代定票,唔一定有票,買唔到就退錢。熱門個的就好難有。

珊瑚宮

Ryokai 發表於 18-9-8 18:36
典解冇去西安 ? 典解 典解 ?
搭開日本、台灣新幹線, 要咁 士刁拔買飛, 肯定會吐血.

你太聰明了

男爵府

BabyGGBaby 發表於 18-9-8 06:35
12306 都可以買到,但登記www.12306.cn 要用大陸手機號碼及要雙向驗證,即要先發短信去12306(一卡兩號在香 ...

謝謝

珍珠宮

樓上R君被禁止訪問了. 我試過買JR East Flexible 4 days pass, JR全國Pass, JR west 4 days pass(舊版, 可坐指定席). 可能我用JR pass唔識online訂票吧, 我每次都係要去填form (逐程填), 再去綠色窗口排隊, 有行李時我又會好煩咁問職員可唔以俾我坐最後嗰排 / 盡量靠最後嗰排(新幹線無行李位, 我無力擺行李上行李架, 只能擺喺每卡最後個坐既後面, 通常啲職員都會嫌我煩). 如果唔用JR pass, 直接用售票機/online買可能會方便啲吧.

大陸人買高鐵票可用手機上12306買, 方便好多, 又可以用身分證入閘. 係香港無咁方便啫. 宜家香港有高鐵, 我又唔覺得特別麻煩. 至於新路線, 只要駁到內地高鐵網, 要去西安, 成都, 重慶都係可行的, 遲啲安排一班去北京/上海既動卧都可行, 宜家先新開香港延長線要睇下將來反應啫.

wcpcelia    發表於 18-9-11 11:42

大宅

RelaxHippo 發表於 18-9-10 21:25
樓上R君被禁止訪問了. 我試過買JR East Flexible 4 days pass, JR全國Pass, JR west 4 days pass(舊版, 可 ...

如果坐長途又要轉車去成都/重慶,高鐵就唔係咁理想啦。我上次去都係坐飛機去成都跟著搭「動車」去重慶。

複式洋房

香港人買高鐵飛,實用小tips:
1. 用微信"香港高鐵"小程序,查清楚車次/ 票價/ 有冇飛
2. 跟住直接去西九龍嘅售票機(有39部)買飛,然後過關搭車

夠晒穩陣

珊瑚宮

Readinhk 發表於 18-10-22 14:48
香港人買高鐵飛,實用小tips:
1. 用微信"香港高鐵"小程序,查清楚車次/ 票價/ 有冇飛
2. 跟住直接去西九龍 ...

12306官網買飛&已比錢,在香港拿飛使吾使比手續費?

複式洋房

12312 發表於 18-10-22 15:22

如果是香港直達的車站,應該唔駛比手續費

複式洋房

香港高鐵時間表+票價 (西九龍出發到40個車站資料) 之一
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22006483

香港高鐵時間表+票價 (西九龍出發到40個車站資料) 之二
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22006551

珊瑚宮

Readinhk 發表於 18-10-23 15:18
香港高鐵時間表+票價 (西九龍出發到40個車站資料) 之一
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=view ...

深圳去廈門在香港取飛,使吾使比手續費?(12306已付款。大陸高鐵站取飛是吾使比我續費)

伯爵府

虎到金來勳章

我會西九去厦門上網睇過好多資料,在12306買飛可以西九取票不用手續費的,如果我係西九攞其他地方的票先要比手續費。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

複式洋房

12312 發表於 18-10-23 16:03
深圳去廈門在香港取飛,使吾使比手續費?(12306已付款。大陸高鐵站取飛是吾使比我續費)
...

要比手續費,因為不是香港出發的車次。

首頁

尾頁

跳至