母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想飲咖啡、茶餐廳奶茶、啤酒;
我好想食吞拿魚、魚翅、貝殼類、杯麵……
我好想 lunch 唔洗泵奶,可以去瞓下覺、晒下太陽、行下街、同同事吹下水……

每日 lunch 都要對住廁所o個四面牆,
有奶都仲話丫,無奶都仲要駝住條腰係度逐滴滴起佢……真係好悶……

仲要無法減肥,好難買衫……

大宅

唔辛苦點得媽媽奶呢, 加油啊!

我日日都係c pump lan pump, 都係為左個仔!
個look係 "woo wear" D, 不過打好BB健康基礎, 咩都值得!

希望餵到自然離乳, 將來上班look會好番D!
God is here with us! ^ ^

民房

好有同感!!!

原帖由 horriblefai 於 09-4-8 12:56 發表
我好想 lunch 唔洗泵奶,可以去瞓下覺、晒下太陽、行下街、同同事吹下水……

有奶都仲話丫,無奶都仲要駝住 ...

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 # 的文章

我好彩d, 全靠餵人奶先可以咁快修身. 好ge一方面來睇, 餵人奶真係戒口, 食得清d, 對媽媽都好呀!

珍珠宮

BK Milk勳章

我就好彩d, 公司有個房可以比我泵奶, 咁我泵奶時會搵本雜誌睇0下

老公都話做咩個肚腩仲大過有bb 0個陣, 冇辦法啦, 而家keep fit怕會唔夠奶, 等阿囡唔食我d奶先算啦

大宅

原帖由 nicksonma 於 09-4-8 13:32 發表
我好彩d, 全靠餵人奶先可以咁快修身. 好ge一方面來睇, 餵人奶真係戒口, 食得清d, 對媽媽都好呀!

我都好想靠餵人奶修身, 不過我而家驚唔夠奶都唔敢食得少, 仲日日飲湯tim, 而家生左阿b兩個幾月, 都無輕過 但一諗到佢既健康我都驚唔餵會後悔, 所以.....加油!!!

大宅

原帖由 horriblefai 於 09-4-8 12:56 發表

我仲好想可以食魚生, 但驚肚痀會影響造奶.

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都無特登食少架. 不過返工後忙左又要餵夜奶就自然瘦左.

原帖由 joycetsy 於 09-4-9 20:27 發表

我都好想靠餵人奶修身, 不過我而家驚唔夠奶都唔敢食得少, 仲日日飲湯tim, 而家生左阿b兩個幾月, 都無輕過 但一諗到佢既健康我都驚唔餵會後悔, 所以.....加油!!! ...

複式洋房

我又冇戒口戒得咁清喎。出前一丁照食,但當然唔會食咁密。連辣的我都會間唔中比自己開心下。
唯獨係冇得行山,連shopping都去唔到。或者去邊都要度過計過.... 不過,我會成日安慰自己,好快過,同埋一諗起隻臭豬望住自己笑個樣,就嘜都冧返晒~

大宅

我無戒口(但發現痛風既問題嚴重左)
我無減肥(但發現體重減到重爭10磅就唔再跌)
我lunch無泵奶....由得佢漏左滴左(原因係懶)
放假就全埋身餵...

洋房

你真係講出我既心聲!!!
我仲慘,亞仔敏感底, 我食左蛋同麥,佢塊面紅晒腫晒,而家連麵飽,麵,餅乾,饅頭都唔食得, 再連埋D收奶,寒涼,令BB有氣既野都唔食得,我真係無野可以食!!!!
每日好似隻牛咁泵呀泵,真係好想棄... 但係無法啦
鬼叫我好錫個仔,想佢身體好D咩!
總之一句, 媽媽偉大,人奶媽仲偉大!!!!!

別墅

無錯無錯!! 唔可以出街食野, 就算出街食野只可以食白飯同切雞(仲要走豉油), 出街只可以飲水, 飲熱飲怕會谷奶, 凍飲又會令bb肚仔唔舒服! 係屋企日日飲2大碗魚, 一大碗飯, 又多肉多菜, 怕食得少唔夠奶, 但見自己咁食法, 個肚好似仲有一件未出世一樣! d衫件件都突左個大肚腩出黎, 連街都唔想去~~

遲d要出trip成個星期, 又怕谷奶, 又怕收奶, 又怕阿b飲唔慣牛奶, 又怕返到黎阿b唔肯埋身食奶!!!不過果幾日可以唔駛戒口, 乜都可以食, 乜都可以飲(安慰一下自己啦!!)

大宅

乜要介得噤清嫁?
我今日同C6去元氣食咗15碟壽司,係產後第一次食魚生,好開心!
我唸不時俾自己開心吓反而會RELAX D,奶量都多D啦!

男爵府

系啦, 以前著S ~M碼衫, 而家要L ~ LX, 所有以前的衫都著吾到, 就算而家有大減價都吾想買 。 同事都笑我好似未生咁, 不過, 為左BB都無計, 只要每天可以攬住佢吃我的奶, 那種感覺, 再醜我也願意。

別墅

哈哈~~~尋日破左戒囉!!食辣野/飲汽水~~~好滿足!!
阿媽同老公都讚成我比個胃放下假
返到去就只好食奶粉, 阿女初時唔肯食, 但最後敵不過肚餓, 照食!!
不過我就慘d, 谷奶谷到好痛, 泵極都無阿女啜幾口咁舒服!! 今日下午比阿女試下, 希望無乜問題啦~~不過其實有d內疚, 因為貪食搞到阿女要食奶粉!

大宅

我無咁乖,有時都會飲奶茶同食小小辣, 因為係長期鬥爭,有時都要平衡心態。

別墅

唉~~~今日下午諗住餵奶, 阿女死都唔肯飲, 又肚餓又唔肯飲. 最後都投降開奶粉!奶粉佢一陣就飲曬! 老公話可能佢食得出有味精~ 見到阿女喊到咁都唔肯食, 我投降啦!

侯爵府

你可以帶埋mp3一路聽歌一路pump 架!

我好好彩, 老闆比我係宿舍pump.. 我可以睇書 + 聽歌 pump.

不過我個件就皮膚好差, 我戒口要戒得好清. 除左豬 + 菜, 我唔可以食其他野. 當減肥囉!

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 miumiu3 於 09-4-11 19:00 發表
乜要介得噤清嫁?
我今日同C6去元氣食咗15碟壽司,係產後第一次食魚生,好開心!
我唸不時俾自己開心吓反而會RELAX D,奶量都多D啦!

我都有食魚生0架

大宅

真係心聲

頭先喱係廁所泵咗半粒鐘, 都係得1安半...阿仔一歲卒之都要食奶粉lu...

想請問, 如果改做早,晚埋身, 咁放假日頭比唔比阿仔食好呢? 會唔會無奶呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊