少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡k2開始有功課,我教佢既時候已經控制唔到自己,有用氹、鼓勵去激勵佢,但佢真係好無心做,個個都叫我唔好太大壓力,k2不能要求太多,但我真係未得,我真係好怕佢追唔到進度,我好想放鬆,我唔知點先做到。。。

大宅

7媽 發表於 18-9-7 20:38
亞囡k2開始有功課,我教佢既時候已經控制唔到自己,有用氹、鼓勵去激勵佢,但佢真係好無心做,個個都叫我唔 ...

我仔做功課真係完全唔會自動自覺,我真係教到怕,上年K2下學期,開始要寫生字簿,我用盡所有辦法,開始有少少好轉,教到我真係快嘔血,由於他是12月出世既超細B,最後決定重讀,希望他會輕鬆點,暑假無迫佢做額外功課,只做左學校暑期作業,到左開學,又打會原形,今日又上演一場無心機做功課,發呆,叫眼瞓,我真係教到無心機,好難想像小升小可以點,我懷疑他有專注力不足,排期做評估要等到下年3月後再通知,有無人可以教我可以點做,真係好擔心,每日仲要返工,真係好吃力

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實會唔會佢哋唔知道做功課係佢哋嘅責任? 我女女都係K2, 但佢好清楚知道自己放學返嚟食完lunch就要做功課, 咁當然我都會仲提吓佢,但唔需要打鬧!

同埋會唔會功課有啲悶,佢哋無興趣做?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

亞囡k2開始有功課,我教佢既時候已經控制唔到自己,有用氹、鼓勵去激勵佢,但佢真係好無心做,個個都叫我唔 ...

囡囡無心做功課, 一系米有外來引誘,例如,電視,手機,玩具, 要清楚邊方便因素, 對証下藥,才有效果,現在才k2, 仲有得執,加油哦

大宅

囡囡無心做功課, 一系米有外來引誘,例如,電視,手機,玩具, 要清楚邊方便因素, 對証下藥,才有效果,現在才k2, 仲有得執,加油哦

男爵府

粉紅虎 發表於 18-9-16 19:49
囡囡無心做功課, 一系米有外來引誘,例如,電視,手機,玩具, 要清楚邊方便因素, 對証下藥,才有效果, ...

我都嘔血,請問點可以救佢,翻幼稚園已經年半,abc都未認得。

伯爵府

DHA勳章

皇帝唔急太監急. 您緊張, 佢更加唔會緊張.

佢唔做就由佢. 等佢返到學校無得交. 自已同老師講.

大宅

09daisydaisy 發表於 19-1-13 23:53
我都嘔血,請問點可以救佢,翻幼稚園已經年半,abc都未認得。

試吓在家入手,試吓可否有幫助,平時有無睇吓唱歌的cd , 例如迪士尼, 班尼,等等 , 要陪唱陪玩,過程中最好有埋(emoji) 啲認字卡, 試吓一邊唱一邊問囡囡這是咩字。

另一方法, 試吓買兩set英文卡字,<普通方間平果啲卡字>, 跟囡囡玩配對 .

樓主記住投入, 囡囡才感受到玩的過程中學習, 要加油,加油, 再加油

男爵府

謝謝

複式洋房

真係要放鬆有排教

首頁

尾頁

跳至