1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開學未夠一個月已發燒兩次,又咳又氣管有聲,仲要每次惹埋我 一齊病真係心力憔悴......

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

放假既時候多D同佢打球之類,做下運動,出下汗!

珍珠宮

回覆樓主

唉,我仔琴晚都病了,咳左成晚。
ann100928 發表於 18-9-8 01:44
開學未夠一個月已發燒兩次,又咳又氣管有聲,仲要每次惹埋我 一齊病真係心力憔悴......
...
Hello ann100928, 小朋友發燒, 咳, 睇咗醫生未呀! 明白小朋友唔舒服, 媽媽花多咗心力照顧, 會好攰。 小朋友返學, 多咗接觸外面嘅世界, 有可能增加生病嘅機會。 建議幫小朋友建立均衡飲食習慣, 特別係攝取足夠維他命C (新鮮水果同綠葉蔬菜), 蛋白質 (蛋類、奶類、肉類和豆製品)同鋅 (全麥穀物、豆類、奶類、蛋類、海產同瘦紅肉)。 多d同小朋友去公園/遊樂場做運動, 保持足夠睡眠, 都有助提升抵抗力架。同時保持家居清潔, 注意衛生, 空氣流通, 都有助減低小朋友生病嘅機會架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-9-8 16:14
唉,我仔琴晚都病了,咳左成晚。

小朋友好返未?你都要保重呀

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-9-10 17:49
Hello ann100928, 小朋友發燒, 咳, 睇咗醫生未呀! 明白小朋友唔舒服, 媽媽花多咗心力照顧, 會好攰。 小朋友 ...

多謝你分享

伯爵府

...

小朋友岩開始接觸群體生活,多少都會有唔舒服

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,好多小朋友初初返學,都會出現呢個情況,無論生理定心理都需要一個適應過程。放輕鬆D,小朋友好快就適應。
ann100928 發表於 18-9-10 19:04
多謝你分享
唔使客氣
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

珍珠宮

ann100928 發表於 18-9-10 19:03
小朋友好返未?你都要保重呀

已經好返了,多謝關心

大宅

回覆 ann100928 的帖子

same...開學幾日就病咗。。我都病咗

複式洋房

haha748494 發表於 18-9-10 23:29
系吖,好多小朋友初初返學,都會出現呢個情況,無論生理定心理都需要一個適應過程。放輕鬆D,小朋友好快就 ...

多謝你

複式洋房

googlefirst 發表於 18-9-11 14:56

得閒同小朋友出去做下運動,咁樣抵抗力都好d架~

多謝你!可惜生活忙碌 無時間成日帶佢出去 唉

複式洋房

lemonstar28 發表於 18-9-11 17:36

same...開學幾日就病咗。。我都病咗

我好明白你一齊加油喇!我幾乎小朋友病一次我就病一次,佢本身係早產係難湊個啲,屋企又無人幫我,一齊病嘅過程真係好好好漫長。希望過幾年佢大啲抵抗力會好啲

男爵府

...

翻學係容易病點嘠。我果個都係呀,唉

禁止訪問

別墅

我個仔又係, 一開始總是流鼻水, 之後乜野感冒的徵狀都出哂黎

珍珠宮

岩開始返幼兒園係會咁嘅,適應左就唔會成日病嘅。

男爵府

...

我個都係 一個月病兩次 好頭痕⋯⋯

首頁

尾頁

跳至