醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

fatgarden 發表於 18-9-8 18:34
如題!

一個家庭計。
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

gloriap 發表於 18-9-8 23:54
一個家庭計。

如家庭成員有工作的話,就好難申請了。

子爵府

gloriap 發表於 18-9-8 23:54
一個家庭計。

但只是長者申請的話,是否只計長者一位!

水晶宮

fatgarden 發表於 18-9-8 18:34
如題!

綜援有分長者或其他類別????
天空之城, 快樂之地

伯爵府

fatgarden 發表於 18-9-9 09:39

可以去保障部問下。。。但申請原因係咩?未夠年齡攞生果金同長生津嗎?
我老爺奶奶申請多年。之前就可以長者個別申請。改咗好多年啦。奶奶病痛多。攞藥超過20種。成日住院。。。我哋冇咩能力。所以幫佢哋申請。好彩多年前申請咗。。。而家奶奶重病入住靈實寧養。

子爵府

gloriap 發表於 18-9-9 11:04
可以去保障部問下。。。但申請原因係咩?未夠年齡攞生果金同長生津嗎?
我老爺奶奶申請多年。之前就可以長 ...

講漏了,長者可能申請去安老院!

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-9-9 11:02
綜援有分長者或其他類別????

綜援可以其他人申請。長者都分幾樣。但綜援包租金。醫療。有需要就醫生評估尿片津貼。殮葬津貼。。。。起碼知呢啲。長生津70歲先有張紙睇政府醫院唔駛俾錢。其他冇啦。銀碼兩者差唔多都係3千左右。。。。但生果金果啲少好多。。。冇包醫療。

伯爵府

fatgarden 發表於 18-9-9 11:09
講漏了,長者可能申請去安老院!

咁。。院舍都應該識教你。。。所以要申請綜援。有尿片錢實報實消。去搵私家先有機會快有位。。。長者唔係臥床嗎?普通護老院嗎?但要搵社工評估。合格先可以排。排要2年多。。。最快。如果臥床吊奶果啲耐好多。

水晶宮

gloriap 發表於 18-9-9 11:17
綜援可以其他人申請。長者都分幾樣。但綜援包租金。醫療。有需要就醫生評估尿片津貼。殮葬津貼。。。。起 ...

點解我覺得你講緊喎嗰d, 某部分係高齡長者生活津貼, 傷殘津貼........唔係綜援。而自。理解綜援應該無分年齡, 有分合唔合資格。

而綜援, 傷殘津貼, 長者/高齡長者生活津貼, 只可以拎其中1樣。即使長者3樣都合資格。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-9-9 11:28
點解我覺得你講緊喎嗰d, 某部分係高齡長者生活津貼, 傷殘津貼........唔係綜援。而自。理解綜援應該無分年 ...

傷殘津貼係可以獨立申請。我能我表達混亂。唔好意思。綜援係任何年紀。需要審查。長生津都要審查。我奶奶係有綜援同傷殘。當年佢申請咗傷殘先。。份綜援係我老爺奶奶兩個。有綜援就不可以申請生果金。

伯爵府

gloriap 發表於 18-9-9 12:01
傷殘津貼係可以獨立申請。我能我表達混亂。唔好意思。綜援係任何年紀。需要審查。長生津都要審查。我奶奶 ...

我奶奶條數係綜援加傷殘。後來佢病情嚴重。醫務社工幫佢提高做高額傷殘另營養金(糖尿病)俾醫生批。之後再醫生簽尿片津貼。
綜援嘅援助係廣泛。

伯爵府

點解我覺得你講緊喎嗰d, 某部分係高齡長者生活津貼, 傷殘津貼........唔係綜援。而自。理解綜援應該無分年 ...

我父母就攞長生津。。銀碼係差唔多。夠70歲就有張紙政府醫院免費。冇其他福利。同埋係長者個別申請。

伯爵府

其實我都知只可申請一樣。社工講。。但社工話有關錢問題問番保障部。咁保障部多年都有俾信我奶奶續傷殘又經醫生批。所以兩者都有。。。其實應該好多呢啲個案。因為有啲屋企有殘疾人士都會兩者申請都有。

伯爵府

gloriap 發表於 18-9-9 11:21
咁。。院舍都應該識教你。。。所以要申請綜援。有尿片錢實報實消。去搵私家先有機會快有位。。。長者唔係 ...

提一下。。。申請綜援長者亦會跟佢入住院舍區調動。例如我奶奶本來官塘區。佢入住靈實應該遲下就搬個申請去將軍澳果邊。。。。但可能因為申請人係我老爺,我奶奶又做唔到簽名其他。所以冇拆照舊。係咪好亂(emoji)...

水晶宮

fatgarden 發表於 18-9-9 09:39

應該係計同長者住既家庭成員總收入。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至