興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問呢三部電腦邊一部較快、記憶體較大,唔該晒

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CPU 比較結果(一般分數越高代表越快)C>A>B

https://www.cpubenchmark.net/com ... 160/822vs2617vs2812

RAM 純睇數字, A:8GB, B:4GB, C:8GB => A=C>B

唔知樓主問來有乜用, 但要留意B 果部係notebook, 其他兩部係Desktop. 3部既Windows 都唔同版本.

大宅

clpapa 發表於 18-9-8 22:21
CPU 比較結果(一般分數越高代表越快)C>A>B

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-3470-vs-Intel ...

謝謝你既回覆,
公司係小型公司,冇IT部,所以搵人整咗A & B, 換咗電腦一段時間,我用B,發覺同之前用的比較,覺得唔順,同慢...(C 係我之前用)!
冇理由換咗仲慢過 & 記憶體差過以前嗰部(C), 所以自己影低D資料試吓問人!
Thanks!

侯爵府

yan513 發表於 18-9-9 11:58
謝謝你既回覆,
公司係小型公司,冇IT部,所以搵人整咗A & B, 換咗電腦一段時間,我用B,發覺同之前用的 ...

電腦的快慢,唔係好似樓上就咁講單睇 cpu 同 ram.

如果單睇開機速度,部電腦係行 ssd 同傳統硬碟,分別已好大。傳統硬碟的速度有 5400 轉同 7200 轉,有幾多 buffer, 分別又好大。

單睇你上面的相, cpu 係不同年代產物,無得比較。反而見到可以行64 bit Windows 的 cpu 行左 32 bit Windows, 有部機卻勉強行 64 bit Windows,那一定大大影響到 cpu 的 performance.

另外每部機的其他硬件,執行的軟件,同平時有無定期tune 機,都會影響電腦的表現,絕對不能單睇 cpu 同 ram 而決定。

大宅

crshk 發表於 18-9-9 14:40
電腦的快慢,唔係好似樓上就咁講單睇 cpu 同 ram.

如果單睇開機速度,部電腦係行 ssd 同傳統硬碟,分別已 ...

Thanks!

大宅

回覆 yan513 的帖子

緊係啦,C係DESKTOP, B係NOTEBOOK, DRY睇SPEC, i5 3代既CPU一定快過CELERON N系,CPU已經比之前慢啦.
再者RAM由8GB減到4GB,仲要由WINDOWS 7轉成食RAM王WINDOWS 10,更慢...
所以你感覺非常不良好係完全正常.

大宅

machalie 發表於 18-9-14 07:23
回覆 yan513 的帖子

緊係啦,C係DESKTOP, B係NOTEBOOK, DRY睇SPEC, i5 3代既CPU一定快過CELERON N系,CPU已 ...

謝謝你的回覆!
唉!唯有安慰自己,慢慢做囉

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan513 發表於 18-9-8 21:30
請問呢三部電腦邊一部較快、記憶體較大,唔該晒

三部機都比人呃

大宅

MandyT1 發表於 18-9-15 17:30
三部機都比人呃

三部機分別係由上司兩個朋友整既(A,B)(C),不過最無奈係上司唔相信係部腦既問題(我而家用緊B)佢話係我唔清e-mail,所以部機又慢....

翡翠宮

yan513 發表於 18-9-15 19:38
三部機分別係由上司兩個朋友整既(A,B)(C),不過最無奈係上司唔相信係部腦既問題(我而家用緊B)佢話係我唔 ...

叫佢睇呢個帖,B腦粒Celeron CPU真係好雞……

大宅

lyh80115 發表於 18-9-15 21:23
叫佢睇呢個帖,B腦粒Celeron CPU真係好雞……

多謝大家指教!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan513 發表於 18-9-15 19:38
三部機分別係由上司兩個朋友整既(A,B)(C),不過最無奈係上司唔相信係部腦既問題(我而家用緊B)佢話係我唔 ...

俾人呃嘅,我深信全部都用Hard disk。
B電腦應該係微型電腦或手提電腦,上網都會覺得慢。
C電腦應該是三套機中最好的。如果升級到windows10(x64)一般文書應該還可以應付。另外錯誤版本Windows7(x32)浪費咗4GB記憶體冇用。

首頁

尾頁

跳至