基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

基督教家庭會有婆媳糾紛嗎?如何處理?

大宅

開心吸收勳章

這也是我曾面對的問題,不過我奶奶不是基督徒,咁多年的心結,原來其中一個原因是我不買東西給她,我想你或可先從買東西給她下手,唉,人與人之間的相處,真不容易,只能自己退一步,仲有就是聖經常叫我們管好自己的舌頭,因為我們總沉不住氣,與人爭辨白。多禱告,求天父幫忙和解心結。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

乜嘢宗教嘅人都會有婆媳糾紛,就算大家同唔同宗教都一樣。 唔知你講嘅婆媳糾紛係乜嘢,結婚嘅時候就講到明,我唔會裝香畀佢d地主或者佢擺開嘅神。咁so far咁多年佢哋都冇逼我. 講清楚畀佢聽自己嘅做法

JD930    發表於 18-9-24 15:11
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

mc2011 發表於 18-9-9 08:42
基督教家庭會有婆媳糾紛嗎?如何處理?

基督徒才是最多事非,最多矛盾的家庭。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-16 14:34
乜嘢宗教嘅人都會有婆媳糾紛,就算大家同唔同宗教都一樣。 唔知你講嘅婆媳糾紛係乜嘢,結婚嘅時候就講到明 ...

羨慕妳

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JD930 發表於 18-9-24 14:35
羨慕妳

不需要羨慕。溝通在乎坦誠,兩個不同家庭背景嘅人,對方未必了解,要互相尊重

JD930    發表於 18-9-24 15:11

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-24 14:59
不需要羨慕。溝通在乎坦誠,兩個不同家庭背景嘅人,對方未必了解,要互相尊重
...

如果人人都好似妳咁諗,又識得互相尊重就好嚕

寶石宮

JD930 發表於 18-9-24 15:08
如果人人都好似妳咁諗,又識得互相尊重就好嚕

JD930    發表於 18-9-24 15:28

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 mc2011 的帖子

基督徒也是人, 而且是一班罪人求神寬恕的人, 所以有婆媳問題也是正常不過吧...

信徒解決問題的唯一方法是祈禱吧......

然而當中有好多試探考驗的, 我自己仍然在學習中,

唯一我發現的關鍵就是[兒子/ 丈夫] 這個角色吧, 我深信無一個姊妹會平白無事去和奶奶吵架不休, 而一個無理的奶奶遇著一個永遠站在妻子角度去想的丈夫, 根本不得要領....

所以一切的錯誤是源於一個不會處事和愛護妻子的丈夫吧了....
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至