爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教各位, 買全新車, ㄧ般車行是否都要求在出牌前, 要比全數, 之後再約時間取車? 而不是於取車當日ㄧ次過比尾數 / 全數。因唔打算上會, 自己又無乜經驗, 謝謝。

水晶宮

mingchan2017 發表於 18-9-9 19:54
想請教各位, 買全新車, ㄧ般車行是否都要求在出牌前, 要比全數, 之後再約時間取車? 而不是於取車當日ㄧ次過 ...

一般:

第一次payment: 看岩落訂 (幾千)
第二次payment: 車價的10%的尾數, 搞出牌前俾, (i.e. 車價的10% - 已付訂金)
第三次payment: 收車時俾, 可用支票.

我買過兩大日本品牌,都係咁.

JD930    發表於 18-9-12 14:39

複式洋房

howmuch 發表於 18-9-10 18:13
一般:

第一次payment: 看岩落訂 (幾千)

Hello, 你之前的經驗 是 Honda 合群 嗎? 最近入咗架 spada, 佢哋話要入哂尾數先會出牌。之後再約取車。

水晶宮

mingchan2017 發表於 18-9-10 19:33
Hello, 你之前的經驗 是 Honda 合群 嗎? 最近入咗架 spada, 佢哋話要入哂尾數先會出牌。之後再約取車。
...
我2014經驗是Honda, 代理是合群, 定大昌...唔記得, 總之是行貨, 肯定是取車當日交尾數(支票), 2017 經驗是Toyota皇冠, 都是取車當日交尾數(支票), 牌簿之後掛號寄上.

複式洋房

howmuch 發表於 18-9-10 20:21
我2014經驗是Honda, 代理是合群, 定大昌...唔記得, 總之是行貨, 肯定是取車當日交尾數(支票), 2017 經驗是T ...

謝謝你。可能佢哋依家改咗做法。我見有位 ching 最近 又係買 Stepwgn Spada, 要先比足尾數先出牌。之後再安排驗車/收車。若果做法ㄧ致, 而唔係 sales 話事, 其實都要接受啦。除非唔買 Honda.

我上ㄧ部車都係取車時先比尾數, 所以先問吓各 ching。

複式洋房

我剛剛出了新freed,honda都是要俾晒全數先出牌
我第一次買新車,所以唔知是不是老規矩

複式洋房

靖軒爸 發表於 18-9-10 23:05
我第一次買新車,所以唔知是不是老規矩 ...

謝謝你 Ching.
我都是第一次同 Honda 買新車。可能呢個係 Honda 做法。我都係另ㄧ個 forum 問同ㄧ問題, 有 Ching 最近都出咗 Honda 新車, 做法都ㄧ樣, 要比足全數, 先出牌。之後再安排驗收車。
可能間間代理做法不同, 我前架日系車就收車時, 先要比尾數。不過只要同ㄧ品牌做法ㄧ致, 咁應該無問題。

水晶宮

靖軒爸 發表於 18-9-10 23:05
我第一次買新車,所以唔知是不是老規矩 ...

咁即係改了政策, 其實同代理出車, 俾先俾後都冇大問題.

珍珠宮

畀面勳章

自己對機械一竅不通,請問:"驗收"其實要驗D咩?

複式洋房

Teresa 發表於 18-9-12 09:12
自己對機械一竅不通,請問:"驗收"其實要驗D咩?

是否買咗新車(emoji)?
我前架新車主要收車檢查吓有無花凹。睇吓冷氣凍唔凍和其它眼見汽車功能 work唔work. 到時代理好似有張 list 可以 tick, 可以每樣慢慢睇清楚。
唔知其他 ching 有無經驗補充。我也想長知識。

珍珠宮

畀面勳章

mingchan2017 發表於 18-9-12 19:33
是否買咗新車(emoji)?
我前架新車主要收車檢查吓有無花凹。睇吓冷氣凍唔凍和其它眼見汽車功能 work唔work. ...

我打算買新車。而家揸既二手車當時係去AA會上架驗,所以對新車都要驗就唔係好明囉。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mingchan2017 發表於 18-9-10 19:33
...
以前部RSZ20,唔係甘

首頁

尾頁

跳至