懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓,食個麵包頂肚,之後先可以瞓覺!老公每次見到我都係不停食(emoji)。請問哩個不停食的習慣要到幾時?生完之後?大肚媽媽係咪真係好易肚餓?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

carson1128 發表於 18-9-9 23:04
本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓 ...

我都係長期肚餓

複式洋房

本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓 ...

我宜家就算食完晚飯,訓前十一點幾一定餓,就食碗麥皮先訓到
唔食根本訓唔到,仲會想嘔

複式洋房

我初初懷孕時都好似你咁,但我好無聊咁成日唸,冇理由㗎,正常bb唔洗食嘢,佢淨係食營養,而我事實個胃都係果個size,消化速度喺懷孕初期唔會顯注增加,冇理由成日餓,就上網爬文想知道原因,後尾睇到唔記得邊個講,懷孕成日覺得餓,係心理作崇,荷爾蒙影響,而普遍孕婦都以為懷孕係食兩人份量,所以就任由自己不停食,但其實身體狀況上係無實則需要,久而久之就變成懷孕期肥胖,唔知點解睇完哩篇文章之後,我就變返正常一日三餐,亦冇再成日覺得餓,而家懷孕16週,仲係隻大b,肥肚唔肥媽

大宅

熙斯 發表於 18-9-10 00:37
我初初懷孕時都好似你咁,但我好無聊咁成日唸,冇理由㗎,正常bb唔洗食嘢,佢淨係食營養,而我事實個胃都 ...

真的?但我真係好肚餓,所以一餓就食。等我改變一下習慣先,多謝分享

珍珠宮

回覆樓主

都幾好亞,你咁樣少食多餐,都幾好

複式洋房

carson1128 發表於 18-9-10 06:37
真的?但我真係好肚餓,所以一餓就食。等我改變一下習慣先,多謝分享

如果真係餓,試下淨係食兩三塊梳打餅先,一嚟可以有飽肚感,二嚟可以吸胃氣,等個胃唔洗成日咁漲,如果再覺得餓先唸下食嘢

水晶宮

我初期都食好多,成日食。去到中期反而變返正常胃口,就算多都係多少少。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

別墅

carson1128 發表於 18-9-10 06:37

荷爾蒙分泌唔同左,胃酸多左都係原因(內臟移左位,壓住左之類),肚餓就食梳打餅冇貢肥

別墅

wsyggk 發表於 18-9-10 10:44
我初期都食好多,成日食。去到中期反而變返正常胃口,就算多都係多少少。
...

我同你一樣,初期勁餓勁食,中期回覆正常,到而家後期反而食唔到,因為內臟(胃、腸)比壓得太利害吧,一食就頂住...
所以好在之前食得落照食

伯爵府

我就一日覺的好眼訓

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

一人食,頂兩個人,有胃口好過無胃口。

大宅

回覆樓主

我得初期食得比較多,第四個月開始食量又變正常,不過醫生都建議我小心飲食,控制體重。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我初期都係經常肚餓架,真係一定要有零食先手邊

大宅

回覆樓主:

我就時餓時唔餓, 不過頭3個月真係唔好食得過多, 食都選擇d低糖唔好太多澱粉質既野, 肥媽唔肥b啊

男爵府

回覆樓主

我依家仲係初期,開頭唔係好食到野,
近呢2 星期成日好肚餓,誇張到食完米線仲要食8粒八爪魚丸,以前半碗飯,依家碗半飯,醫生話我太誇張,叫我唔好再食咁多,話bb得幾cm, 邊駛要你食咁多,所以我開始控制下食量

珊瑚宮

我要做媽媽 發表於 18-9-11 16:05
我初期都係經常肚餓架,真係一定要有零食先手邊

我都係 好怕妊娠糖尿

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

JD930 發表於 18-9-11 18:14
我都係 好怕妊娠糖尿

你咪食太多澱粉類食物,甜品之類應該就冇咩問題喇。我一個甜品愛好者都冇中,所以你咪咁擔心

禁止訪問

珊瑚宮

我要做媽媽 發表於 18-9-11 21:00
你咪食太多澱粉類食物,甜品之類應該就冇咩問題喇。我一個甜品愛好者都冇中,所以你咪咁擔心
...

我鐘意食米線米粉之類

首頁

尾頁

跳至