親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

蘑菇 發表於 18-12-9 13:56
廣島~三井花園
岡山,倉敷~no idea
鳥取~Apa hotel, 想有一晚住温泉酒店,有無推介?

其實我都是第一次去那邊,沒有實際經驗意見可給你,你可等呢度D高手再比意見你。
我就明天出發,我岡山入同走,岡山住Granvia三晚,一定要近JR方便交通,廣島就即日來回;鳥取自駕三天遊,宿一晚三朝溫泉依山樓岩崎,境港宿一晚野乃(D人話必住),回岡山住Granvia 兩晚。
你自駕其實可晚晩搬酒店,廣島同倉敷都可選Dormy Inn,有大浴場,我自己就當同浸溫泉一樣

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

廣島~三井花園

岡山我住過via inn 就喺JR車站上面,超方便,早餐免費,房間有個大窗可以望到JR&新幹線出出入入,我仔好開心廣島我住Granvia,個景都好開揚都可以睇到少少新幹線出入。
鳥取站附近我無住過,但我之前搵資料睇過,好多人讚「鳥取グリーンホテルモーリス」Tottori Green Hotel Morris
https://travel.rakuten.co.jp/HOTEL/1174/1174.html?scid=we_oth_iap_share&cache=
有溫泉浸㗎,你睇睇啦

大宅

hfl2000 發表於 18-12-10 01:06

岡山我住過via inn 就喺JR車站上面,超方便,早餐免費,房 ...

呢間Tottori Green Hotel Morris我都book咗下個月入住。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

廣島~三井花園

皆生溫泉

伯爵府

1928mickey 發表於 18-12-10 21:26
皆生溫泉

Thanks! 但我上Agoda睇,有好幾間皆生温泉喎! 請問你可以比個全名嗎?

大宅

Wronglover1 發表於 18-12-10 00:37
其實我都是第一次去那邊,沒有實際經驗意見可給你,你可等呢度D高手再比意見你。
我就明天出發,我岡山入 ...

想問下天氣如何,我聖誕會去,因為有個小朋友,諗下要帶幾多衫,麻煩呀

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-10 00:21
你好貼心呀!跟著你D貼士再查看天氣預報,會掉一掉行程呀

啱啱又醒起,13-15號有雙子座流星雨呀,你去鳥取/三朝留意吓個天吖

男爵府

KBoyboy 發表於 18-12-11 14:24
想問下天氣如何,我聖誕會去,因為有個小朋友,諗下要帶幾多衫,麻煩呀
...

我呢段期間白天11、12度,我怕凍就著得好多下,一件長袖底+一半樽長袖薄底+長袖面衫+中羽絨外套,另備頸巾手套,白天吾使點用,收太陽或落雨先要用。
你查看天氣預報,落雨就麻煩D,先前呢度高人教落DL呢個apps: Accuweather,可看每小時好準下。
祝旅途愉快

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-12 05:11
啱啱又醒起,13-15號有雙子座流星雨呀,你去鳥取/三朝留意吓個天吖
...

係呀係呀,13號天氣麻麻,希望14號好D,我會抬下頭望㗎喇,多謝妳提醒

大宅

Wronglover1 發表於 18-12-12 11:34
我呢段期間白天11、12度,我怕凍就著得好多下,一件長袖底+一半樽長袖薄底+長袖面衫+中羽絨外套,另備頸巾 ...

好呀,thx

大宅

hfl2000 發表於 18-12-3 19:40
hi,好正呀雖然無乜點睇到紅葉,但我去鳥取砂丘果日咁啱天氣好好呀(第二日落大雨),果度比我想像中 ...

你好, 我2月過年都會去鳥取砂丘, 想問一下, 如果要行晒全個砂丘大約要幾多時間, 聽你講好難行, 行上去砂丘頂又要幾耐時間呢?賀露市場近邊度, 主要系食蟹嗎? 另外烏取花迴郎夜燈又近邊度, 我都plan緊除了去砂丘外, 有那些地方值得去, 請問有冇JM去過天橋立, 諗緊值吾值得去玩?

侯爵府

桃花 發表於 19-1-10 22:18
你好, 我2月過年都會去鳥取砂丘, 想問一下, 如果要行晒全個砂丘大約要幾多時間, 聽你講好難行, 行上去砂丘 ...

花迴廊夜燈去到1月14日就完結喇 tottorihanakairou.or.jp
鳥取砂丘好大,睇你會唔會慢慢行上丘頂再落返沙灘玩囉,時間因人/喜好而異,答唔到你但係要留意:砂之美術館啱啱完結咗「北歐編作品展覽」,依家係休館準備緊新既作品,要4月13日先開sand-museum.jp 賀露市場喺鳥取港果邊,喺鳥取砂丘搭巴士過去都好快,不過其實個市場好細㗎咋,係周邊環境(鳥取港)望吓海舒服既啫,啱唔啱你去就個人喜好啦,唔識俾意見你你其實喺facebook打鳥取or山陰search都有好多group/fanspage睇吖,同埋search google maps都有哂d景點&評語吖,要好好善用啊,我都係咁樣搵資料做功課啫嘛

侯爵府

桃花 發表於 19-1-10 22:18
你好, 我2月過年都會去鳥取砂丘, 想問一下, 如果要行晒全個砂丘大約要幾多時間, 聽你講好難行, 行上去砂丘 ...

仲有提提你,2月應該都仲落緊雪,砂丘可能會變咗雪丘,可能好凍&大風,帶小朋友就要注意保暖啦你會否帶小朋友?砂丘附近有個兒童王國(搭巴士好快去到)我見台灣bloggers好推薦去,但我地無帶小朋友所以無去,你可以睇吓吖(要注意休園日子) kodomonokuni.tottori.jp

大宅

hfl2000 發表於 19-1-11 14:23
花迴廊夜燈去到1月14日就完結喇 tottorihanakairou.or.jp
鳥取砂丘好大,睇你會唔會慢慢行上丘頂再落返沙 ...

謝謝你詳細回答 我都會行上去丘頂, 都知道會好凍, 我會做足保暧功夫, 如果真系慢慢行, 要吾要半日時間, 因我最多只得半天時間玩砂丘, 最可惜系砂之美術館休館

首頁

尾頁

跳至