懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身有鼻敏感,但呢幾個星期嚴重鼻塞,靠噴鼻先抖到氣;又開始喉嚨痛作感冒,點算好?

而家係飲左鹹柑桔就好少少,想問懷孕期內其實飲唔飲得?

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-11 00:24
本身有鼻敏感,但呢幾個星期嚴重鼻塞,靠噴鼻先抖到氣;又開始喉嚨痛作感冒,點算好?

而家係飲左鹹柑桔就 ...

我都係咁呀!鼻敏感呢個幾星期好嚴重
我都係用噴鼻,飲下康鈣c,飲多d水
戴口罩都可以舒緩下

別墅

eva_blythe 發表於 18-9-11 10:40
我都係咁呀!鼻敏感呢個幾星期好嚴重
我都係用噴鼻,飲下康鈣c,飲多d水
戴口罩都可以舒緩下

我諗緊好唔好睇耳鼻喉科?
唔知係咪近來轉天氣,搞到咁辛苦

別墅

我早排都嚴重傷風,靠飲康鈣C(連續日日飲),好返了 因爲我唔想食藥.

伯爵府

MAMAEGG 發表於 18-9-11 11:58
我早排都嚴重傷風,靠飲康鈣C(連續日日飲),好返了 因爲我唔想食藥.
...

康鈣C咁有效?

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-11 11:08
我諗緊好唔好睇耳鼻喉科?
唔知係咪近來轉天氣,搞到咁辛苦

我上個月好嚴重,都去左睇左次中醫
有舒緩下
頭3個月嗰陣,我忍住唔睇醫生,最後鼻敏感變鼻竇炎,又發燒,就係因為怕食藥,搞到最後都係要睇醫生,仲要食抗生素

大宅

我都有鼻敏感,噴鼻有藥性你要問下醫生懷孕你用唔用得喎,醫生叫我改用鹽水洗鼻。
我由懷孕開始感冒咗三次,每次都好辛苦,最近果次仲發燒,睇西醫無乜用,就轉咗睇中醫,都食咗2星期中藥先好返,唔好以為咁易「吽」得好個病,大肚婆抵抗力差,又唔食得涼野,就好易熱氣喉嚨痛變感冒。若感冒有痰就唔好食橙/奇異果住(中醫叫),佢話最好食唔凍嘅蘋果。
我感冒touchwood 叫好返,但間唔中仲有少少喉嚨唔舒服,呢兩個星期隻耳塞咗耳嗚,真係辛苦到喊。
你要瞓多啲,暫時唔好食補野住,仲有雞都唔好食住呀

別墅

pang_ling_ling 發表於 18-9-12 10:23
我都有鼻敏感,噴鼻有藥性你要問下醫生懷孕你用唔用得喎,醫生叫我改用鹽水洗鼻。
我由懷孕開始感冒咗三次 ...

我鹽水洗鼻冇用呀,不過我尋晚冇開冷氣瞓,又真係好左啲喎!
我未陀前好少喉嚨痛,但而家就幾日啦,上次去威院排期,醫院焗到不得了!後來搭巴士又有人咳,然後我就傳染左!抵抗力弱晒!
而家會咳出黃痰,都有耳鳴。

因為我冇睇開中醫,所以呢個階段唔敢試。

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-9-11 22:47
康鈣C咁有效?

對我嚟講我覺得OK
每個人體質唔同

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-12 10:49
我鹽水洗鼻冇用呀,不過我尋晚冇開冷氣瞓,又真係好左啲喎!
我未陀前好少喉嚨痛,但而家就幾日啦,上次去 ...

你幾w了?
我用鹽水洗都其實唔係好有效,但就好過唔洗咁解囉,我老公一定要開冷氣瞓的,我都希望再涼少少天氣不用開

別墅

pang_ling_ling 發表於 18-9-12 13:51
你幾w了?
我用鹽水洗都其實唔係好有效,但就好過唔洗咁解囉,我老公一定要開冷氣瞓的,我都希望再涼少少 ...

我9w 呀,你試下一晚唔開冷氣會否好些?另外我會沖熱水涼,咁有蒸氣個鼻就通返,有時會用熱毛巾fu 鼻,都ok !最近飲熱鹹柑桔水,唔知點解每次飲時都會通晒!你可試試

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-12 14:26
我9w 呀,你試下一晚唔開冷氣會否好些?另外我會沖熱水涼,咁有蒸氣個鼻就通返,有時會用熱毛巾fu 鼻,都o ...

9w未係好穩定你要好好休息多啲
我都有飲熱鹹柑桔水,不過無你咁有效通哂,我個鼻係長塞,我現在最想解決耳嗚問題

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

鹹柑桔可以飲,沖淡黎飲。咁辛苦,最好睇醫生喇。

別墅

pang_ling_ling 發表於 18-9-12 17:45
9w未係好穩定你要好好休息多啲
我都有飲熱鹹柑桔水,不過無你咁有效通哂,我個鼻係長塞,我現在最想解決耳 ...

我發覺唔開冷氣瞓好好多!至少冇冷空氣刺激

首頁

尾頁

跳至