婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年30歲,2016年打過3個月個款避孕針,到今年3月停左,因為突然間塊面爆瘡,同埋其實打針期間,我係無月經黎,所以我懷疑係荷爾蒙失調,就去咗睇中醫,食咗兩個半月中藥就嚟翻月經,不過月經都唔太準時,七月中嚟咗五日之後七月尾又黎左三日, 去到八月尾嘅時候再嚟直到依家啲經血都未停過,但唔痛,經血量都唔太多。咁我就去咗睇西醫照超聲波, 醫生話我係子宮肌腺症同子宮肉膜移位,問我會唔會在生小朋友,我話唔會,因為我已經有2個,所以要我食兩星期黃體酮藥之後再照超聲波如果有縮細嘅話咁就長期食避孕藥或者帶子宮藥性環。但係我唔想長食避孕藥,因為我知副作用其實好大,我懷疑我今次腺肌瘤都係因為枝避孕針搞到我禁,雖然醫生話唔關事...所以我諗住搵返我之前睇開個中醫繼續睇,止左血先,不過如果整唔到我諗都要返去洗衣度食咗黃體酮藥之後再搵中醫調理,想問下大家有咩意見同埋飲食上有冇咩要注意?因為醫生話唔關飲食事, 但我上網睇好多人話有激素嘅食物都唔可以食太多。

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-11 08:00
我今年30歲,2016年打過3個月個款避孕針,到今年3月停左,因為突然間塊面爆瘡,同埋其實打針期間,我係無月 ...

有無人解答到我?

水晶宮

回覆樓主:

子宮線肌瘤/內膜移位同三個月避孕針無關,反而隻針係可以幫到㩒住個病情,因為三個月避孕針都係黃體酮。三個月避孕針係會經期亂甚至唔嚟,停打身體亦需要大半年甚至一年康復。

大宅

Nbs 發表於 18-9-14 22:19
子宮線肌瘤/內膜移位同三個月避孕針無關,反而隻針係可以幫到㩒住個病情,因為三個月避孕針都係黃體酮。三 ...

禁我而家應該點做?由得佢?

水晶宮

Chunwaikin 發表於 18-9-19 22:23
禁我而家應該點做?由得佢?

西醫方法都係得荷爾蒙藥或避孕丸,如果經期唔太差睇住先都得。唔想食藥的話無野搞架喇。 中醫我就唔識喇。

大宅

Nbs 發表於 18-9-19 22:55
西醫方法都係得荷爾蒙藥或避孕丸,如果經期唔太差睇住先都得。唔想食藥的話無野搞架喇。 中醫我就唔識喇。 ...

我流左成個月m,之後去左睇中醫,少左8成血不過仲係有少少啡

大宅

我今年30歲,2016年打過3個月個款避孕針,到今年3月停左,因為突然間塊面爆瘡,同埋其實打針期間,我係無月 ...

好多人未食就以為副作用好多,其實長期食避孕藥無乜副作用咋喎,我自己就係長期食無m痛又準皮膚又好,你試左食幾個月就知架啦,你問下醫生啦

大宅

gobears 發表於 18-9-20 10:51
好多人未食就以為副作用好多,其實長期食避孕藥無乜副作用咋喎,我自己就係長期食無m痛又準皮膚又好,你試 ...

醫生就係話長食會有致癌風險,由其是乳癌,所以叫我自己決定

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-20 10:54
醫生就係話長食會有致癌風險,由其是乳癌,所以叫我自己決定

長期食都有防子宮內膜癌同卵巢癌作用,同埋乳癌風險其實係極低,所以我覺得benefits大過風險,有需要就食,睇咗好處係咩先,唔諗得咁多唔多會發生嘅風險,當然你自己衡量

大宅

gobears 發表於 18-9-20 11:28
長期食都有防子宮內膜癌同卵巢癌作用,同埋乳癌風險其實係極低,所以我覺得benefits大過風險,有需要就食 ...

明白,你本身都要食?咩原因食呀?

大宅

gobears 發表於 18-9-20 10:51
好多人未食就以為副作用好多,其實長期食避孕藥無乜副作用咋喎,我自己就係長期食無m痛又準皮膚又好,你試 ...

我擔心食完皮膚唔好,之前打避孕針,打完皮膚勁爆瘡

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-21 08:50
我擔心食完皮膚唔好,之前打避孕針,打完皮膚勁爆瘡

唔會喎,皮膚係好咗好多喎

大宅

我都有腺肌症,我建議你睇多個醫生,聽多個建議,帶環有好,亦有唔好!你睇多個醫生先啦

大宅

南風瑾 發表於 18-9-24 06:00
我都有腺肌症,我建議你睇多個醫生,聽多個建議,帶環有好,亦有唔好!你睇多個醫生先啦
...

你而家睇緊中定西?

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-24 07:05
你而家睇緊中定西?

我好嚴重果D,中醫對我來說冇用架啦,我係睇西醫,帶緊藥環

大宅

南風瑾 發表於 18-9-24 07:06
我好嚴重果D,中醫對我來說冇用架啦,我係睇西醫,帶緊藥環

你除左嚴重經痛仲有咩症狀?

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-24 07:07
你除左嚴重經痛仲有咩症狀?

M痛就唔在話下啦,之前流M不止,大量血塊,噴射式,可以噴足二星期的,噴到貧血,要入院止血。之後有個腺肌瘤,因為腺肌瘤吸食經血架,一日有M,一日都不斷長大,最有效醫冶就係帶環,帶左環會冇M,所以你唔會痛,但係會好肥,始終係荷爾蒙環做女人真係慘

大宅

南風瑾 發表於 18-9-24 07:14
M痛就唔在話下啦,之前流M不止,大量血塊,噴射式,可以噴足二星期的,噴到貧血,要入院止血。之後有個腺 ...

帶環有無暗瘡?我之前試過打避孕針,個時未有腺肌,一打爆到成面瘡

大宅

Chunwaikin 發表於 18-9-24 07:26
帶環有無暗瘡?我之前試過打避孕針,個時未有腺肌,一打爆到成面瘡

帶環淨係肥,水腫,冇M,唔會爆瘡架!帶環係最低傷害架啦! 同埋最方便

大宅

南風瑾 發表於 18-9-24 07:14
M痛就唔在話下啦,之前流M不止,大量血塊,噴射式,可以噴足二星期的,噴到貧血,要入院止血。之後有個腺 ...

我好明白你。我個腺肌瘤簡直陪伴我成長。由後生廿歲左右,比醫生話有,細到叫我咪理,到家下36歲,大到6cm,每個月痛到仆直同血崩,血色素低,止血藥都冇乜用。我好你少少嚇,冇噴血兩個星期咁多。上年小産完反而惡化左。但我想有小朋友,否則認真考慮切左佢,呢個病簡直係拎走我正常人嘅生活質素,好悲哀。

首頁

尾頁

跳至