1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

一月大B,媽媽們會比BB一到兩歲就讀n班嗎?定係到9月跟開學時間入學呢?
大前題係,有學位時話

大宅

回覆 Mistymisty 的帖子

好似夠六歲先可以讀小一? 所以就算可以提早讀N班, 佢都總有一年幼稚園要重讀, 或唔讀, 等夠歲數先上小學的....所以睇下你想佢早D讀N的目的係咩啦...

珍珠宮

回覆樓主

如果係我嘅話,我就唔多想插班

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 GCHK 的帖子

系吖,我個人得插班又要重新開始過

男爵府

Mistymisty 發表於 18-9-11 09:50
一月大B,媽媽們會比BB一到兩歲就讀n班嗎?定係到9月跟開學時間入學呢?
大前題係,有學位時話
...

讀K1時有年齡限制,到時小朋友要重讀一年n班。而且1月b要插班都可能要2月先俾你插,早返半年n班係唔係真係有意義?佢9月開學又讀多次之前學過既野,分分鐘K1學既野都差唔多,咁樣有可能減低小朋友學習既興趣。

珍珠宮

回覆樓主

應該無學校會咁收生,而且到9月都未夠年齡讀K,到時又要讀多年n

已刪除用户

珍珠宮

haha748494 發表於 18-9-13 22:52
回覆 GCHK 的帖子

系吖,我個人覺得插班又要重新開始過咁

係亞因為又要重新適應過

伯爵府

我小朋友就係咁,足兩歲就返咗間多外國人嘅n班,比較hea嘅,返咗8個月,到9月開學轉返本地正常n班

我自己就覺得幾好,係呢8個月小朋友得到一口唔錯嘅英文

大宅

Ytfc 發表於 18-9-16 22:54
我小朋友就係咁,足兩歲就返咗間多外國人嘅n班,比較hea嘅,返咗8個月,到9月開學轉返本地正常n班

我自己 ...

可以問吓邊間n 班嗎?zenith? york? 可以問吓你覺得小朋友第二年轉校又讀n, 佢會悶嗎,因為d 野學過?我而家都想讀1 年半n 班,所以問吓你。

伯爵府

potato38 發表於 19-5-28 00:57
可以問吓邊間n 班嗎?zenith? york? 可以問吓你覺得小朋友第二年轉校又讀n, 佢會悶嗎,因為d 野學過?我而 ...

唔係果兩間,我揀咗間多外國人又唔重學術嘅happy 國際學校。

我旨在比佢有群體生活同英文語境。所以果大半年學術我唔覺冇乜得著,但英文就真係講得似鬼仔腔同開朗咗好多

到佢返正式n 我揀咗重學術嘅私幼,佢冇覺得悶因為之前果間實在太淺

如果錢唔係問題我覺得早啲返學幾好,呢個年紀用黎浸好啲英/普真係好快上手

大宅

回覆樓主:

咁要repeat n喎,到9月又唔夠年紀入k

別墅

小朋友如果學野比較慢、語言能力比較差讀插班有幫助㗎,n班返學都係玩遊戲唱歌仔咁,就算9月重讀n班唔會話課題重覆咗

男爵府

Ytfc 發表於 19-5-28 18:11
唔係果兩間,我揀咗間多外國人又唔重學術嘅happy 國際學校。

我旨在比佢有群體生活同英文語境。所以果大 ...

請問邊間係重學術的私幼?可以分享一下嗎?

伯爵府

asukav6 發表於 19-5-28 19:02
咁要repeat n喎,到9月又唔夠年紀入k

或者可以咁睇,頭半年果個n 咪當一個返5日嘅playgroup, 之後9月開學嘅n 班先真係黎料

伯爵府

dxf920 發表於 19-5-28 23:08
請問邊間係重學術的私幼?可以分享一下嗎?

我自己研究同覺得咋,有錯歡迎指正

我覺得比較所謂「重學術」啲嘅n 有學之園,明慧,明我,玫瑰崗,劍鳴,另外york 同英藝都應該教得深

大宅

我囝2月出世, 我都打算俾佢明年3月讀書(N班), 因為我得工人湊(沒有長老幫手)亞囝15個月, 我覺得佢講野唔好, (只識講DAD DAD, 媽媽, MUM MUM, 奶奶, 姐姐)手勢識拜拜, 俾, HELLO, 飛吻, 拍手...我只係想與其在家無聊對住工人(我工人不會教亞囝野,看書同玩)倒不如去上堂同人玩下學習群體生活好過...

別墅

如果有姐姐或屋企人幫手湊,或者上下英文playgroup? 唔駛返足5日學咁攰,又學到野

洋房

sosolittle 發表於 18-9-11 13:23

好似夠六歲先可以讀小一? 所以就算可以提早讀N班, 佢都總有一年幼稚園要重讀, 或 ...

頭先未睇清楚,係咪即係12月尾出世就有得揀做遲一年大b或小b?

大宅

miniwaiwai 發表於 19-5-29 15:53
我囝2月出世, 我都打算俾佢明年3月讀書(N班), 因為我得工人湊(沒有長老幫手)亞囝15個月, 我覺得佢講野唔好, ...

我都係咁諗,唔介意錢的話,讀大半年n 班(1234569月)考k, 多數叻過讀一個月就去考k, 唔係一定叻過,但應該會好d, 識的事多d
就算大b, 考n 都唔一定入到心儀校,咁k 又要再博過,當然有時d 野都係睇彩數,但如果錢唔係問題的話,做家長做得就盡做,幫到少少都係好的。
(不喜勿插,個人睇法而已)

首頁

尾頁

跳至