湊B百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2019新春慶豚圓

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

要注意下咪凍親佢之類,同佢多曬太陽,多D做下運動

伯爵府

anna0_0 發表於 18-9-11 15:46
我同我表姐隔6日生b, bb一樣飲同一隻奶粉, 不過唔知點解佢果個好健康, 我個b好易病, 成日有咳同鼻水, 點解 ...

每個小朋友體質唔一樣嘅,大家食同一樣嘅嘢,佢吸收唔代表你個B度都吸收嘅

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主

多D帶佢出去曬太陽同運動

禁止訪問

2019新春慶豚圓

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓

我同我表姐隔6日生b, bb一樣飲同一隻奶粉, 不過唔知點解佢果個好健康, 我個b好易病, 成日有咳同鼻水, 點解 ...

均衡飲食 ,寶寶幾大呀?

禁止訪問

2019新春慶豚圓

禁止訪問

禁止訪問

2019新春慶豚圓

禁止訪問

2019新春慶豚圓

大宅

2019新春慶豚圓

anna0_0 發表於 18-9-13 14:25
晒太陽有用呀? 咁我多d帶佢晒下先, 不過佢3個幾月大, 未做到運動啦

3個月都有3個月的運動可以做的,例如tummy time 、踢腳、抓握玩具等。
搵個户外有蔭位,同bb去曬下太陽就得,唔使直曬架
仲有,就算開冷氣都要有新鮮空氣,留個窗打開少少等空氣流通啲

翡翠宮

好多原因,就算同一個亞媽生,都會唔同。
首先系母體,如果準媽媽身體好,食得好,心情靚,BB都健康D,另外足月BB容易湊過唔足月BB.
其次,BB出世,有經驗照料,可能對BB會好D。

珍珠宮

anna0_0 發表於 18-9-13 14:25
晒太陽有用呀? 咁我多d帶佢晒下先, 不過佢3個幾月大, 未做到運動啦

曬太陽既話你咪直接曬吖,除咗一大早既陽光,隔著窗咁曬下都得架。你可以幫佢郁下D手手腳腳既,當做運動

禁止訪問

2019新春慶豚圓

Hello anna0_0, 2bb出世時間相若難免會作出比較,但正如樓上jm所講,每個寶寶都是獨特的,成長和身體狀況都會有所不同。可以留意一下bb日常的生活環境,例如BB床近唔近窗比較大塵位置? 屋企有冇種D花草?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

體質唔一樣,唔係話飲同一隻奶粉都一樣。等大D多同佢戶外運動下

珍珠宮

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 18-9-26 18:20
Hello anna0_0, 2個bb出世時間相若難免會作出比較,但正如樓上jm所講,每個寶寶都是獨特的,成長和身體狀況 ...

係啊,居住環境都係考慮既因素之一

珍珠宮

每個BB體質唔同,多點帶BB曬下太陽,睇會唔會好點。

珍珠宮

BB體質唔同,同食嘅奶粉無關嘅,真係覺得奶粉問題,可以試下同BB轉奶粉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊