懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kawainnn 發表於 18-10-12 01:34
可能啲人話樓主係因為樓主言語間令人有唔同睇法
1,樓主話上到車左望右望無人讓唯有企,依句可能比人覺得樓 ...

excatly!
我又明樓上jm著眼既點係邊學
學jm你講, 因為樓主講左句「上車左望右望睇下有冇人讓」
如果一開波唔打算要人地讓,就唔會咁樣講
而引申樓上有位jm所講,長途車, 人人都想坐到尾
假如你操身大細,何必搏呢?
見到無位就唔應該上車, 又或者考慮搭其他有得坐既交通工具,
而唔係expect上到車有人讓座

呢個係我既見解,樓主想多謝有人仗義相助
亦都有jm想帶出個信息就係假如你想坐, 就唔好等人讓,
因為人人都係平等,讓你係人情,唔讓你係道理

男爵府

hkbusfan 發表於 18-10-18 09:53
你識唔識睇中文架? 你講一大堆嘢完全離哂罩呀

如果你識中文,請你追晒所有post 就知點解我咁講。有唔同見解唔代表唔識中文。

大宅

其實我反而幾討厭呢類正義阿姐…當然我知佢出發點係好,但其實好多有需要坐嘅人係睇唔出架!
我由第一胎開始已經比過呢d正義阿姐叫我讓坐幾次…
因為我肚細,坐左喺度加上個袋遮一遮,根本唔發現我大肚…我上胎去到7個幾月仲有人叫我讓坐比阿婆…
其實我無期望過有人會讓坐比我,但可唔可以唔好我坐低左都叫我起身讓比人…
我唔讓就好似我好肉酸咁,咁咪唯有讓囉…
結果一企喺身個阿姐見到我肚都超唔好意思係咁同我道歉…道歉又點?唔通我坐返低咩…反正就落車我都廢事講d乜…
所以開口叫人讓坐…其實真係唔係d咩美德!自發性讓坐嘅先係囉…
純粹分享個人經歷過幾次嘅遭遇…

洋房

回覆 fish30011988 的帖子

我都試過比某D所謂會發聲既正義人問候過我全家, 當時係坐離島既旅遊巴, 果名人兄自己坐後排, 就覺得應該係關愛座既人先要讓座, 我同弟婦一人抱住一個未夠一歲既BB, 就比人鬧無家教, 冚家X. 我心諗:我含辛如苦咁生個仔出黎, 未夠半歲就要比人咒罵, 真係堅嬲.

首頁

尾頁

跳至