想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們想領養小孩,有過來人可分享經驗嗎?

複式洋房

回覆 kissyoubaby 的帖子

好偉大、好有愛心呀👏🏻👏🏻👏🏻

大宅

回覆 yyhapyy 的帖子

哈哈,多謝,下星期便要先聽講座,之後填表審批,希望成功過關啦!!

複式洋房

可否分享下點解領養而不自己生?

大宅

yyhapyy 發表於 18-9-13 15:16

呢個問題應該同
做乜租樓唔買樓& 做乜唔結婚一樣
有頭髮邊個想做癩(emoji)呀

複式洋房

回覆 bbooeeyybb 的帖子

你又知,人哋可能本身已經有小孩,再收養得唔得!
我自己有小孩,都曾經諗過收養。未必一定生唔到先至收養。

呢個世界大把人可以生到都選擇收養。Angelina Jolie就係例子

大宅

yyhapyy 發表於 18-9-13 15:16

其實我們真的不介意是自己親生還是領養,我和先生年紀不輕,我41歲,我先生45,醫生說我們的身體報告是有條件可做ivf,但最後我們還是決定順應上主的安排,自然受孕,同時,我們知道很多小孩缺乏一個家,所以,我們嘗試盡自己能力,為他們出一份心一份愛一份力,希望能於他們成長的道路上給予他們一個幸福美滿的家庭生活

我們相信只要是真心相處對待,縱使當中沒有血緣,也可以建立出一份互愛尊重的關係,就好似一對完全沒血緣關係的男女,走在一起結為夫婦,組織成一個幸福的家庭一樣

複式洋房

其實可放下一些傳統既觀念,修養係好的。
你好幸福,你們夫妻二人也有一同想法。我自己好細個都有想過收養,到真係要小孩的階段自己的先生反對,家人也反對。

所以我見到你有咁嘅決心就真係覺得你好有愛心、好勇敢。希望你成功👏🏻👏🏻👏🏻

大宅

yyhapyy 發表於 18-9-13 22:27

其實可放下一些傳統既觀念,修養係好的。

多謝支持,現在只是準備開始,不肯定能否合格過關,不過我們平常心,一齊還看上主的安排及社署的要求

男爵府

kissyoubaby 發表於 18-9-13 22:39
多謝支持,現在只是準備開始,不肯定能否合格過關,不過我們平常心,一齊還看上主的安排及社署的要求
...

聽講門檻好高,收入要多之餘,又要一方係冇做野照顧小朋友,如果雙方都在職應該機會細好多。
我覺得你好偉大,肯花精神時間心機金錢去照顧一個陌生的家人,而且對方可能有缺陷(因為我覺得多數生出黎有啲缺陷,父母先會放棄唔要)

大宅

wingyee1230 發表於 18-9-13 22:54
聽講門檻好高,收入要多之餘,又要一方係冇做野照顧小朋友,如果雙方都在職應該機會細好多。
我覺得你好偉 ...

初步我們也了解過,收入我們是可以的,而我自己也可以抽身照顧

大宅

wingyee1230 發表於 18-9-13 22:54
我覺得你好偉 ...

其實能為別人帶給幸福,也是自己的福氣及緣份呢

複式洋房

kissyoubaby 發表於 18-9-13 21:55
其實我們真的不介意是自己親生還是領養,我和先生年紀不輕,我41歲,我先生45,醫生說我們的身體報告是有 ...

支持!希望你順利領養!

大宅

kissyoubaby 發表於 18-9-12 10:23
我們想領養小孩,有過來人可分享經驗嗎?

好似申請完之後,都要等差不多一年先可以領養個小孩!

大宅

carson1128 發表於 18-9-14 07:39
好似申請完之後,都要等差不多一年先可以領養個小孩!

應該都要啊

大宅

太陽媽媽 發表於 18-9-14 00:41
支持!希望你順利領養!

多謝

洋房

support you!

大宅

sindy119hk 發表於 18-9-14 11:48

support you!

多謝

大宅

祝你順利! 我見過有夫婦領養,個小朋友大大下竟然同父母都似樣,有各種外貌特質,唔知內情的人真的以為係佢地親生!
好神奇, 我諗呢D就係緣份, 天注定送這個小孩俾領養父母

大宅

RisaRisa 發表於 18-9-14 12:45
祝你順利! 我見過有夫婦領養,個小朋友大大下竟然同父母都似樣,有各種外貌特質,唔知內情的人真的以為係佢 ...

可能因為日對夜對的關係,其實似吾似様不重要,最重要健康,教育他做一個行為思想正途的人

首頁

尾頁

跳至