懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Carmanman 發表於 18-9-14 15:06
我都覺,因為咩反應都唔知!冇經驗!

同埋每個星期的反應都唔同,又唔知係咪正常,冇經驗真係會擔心。

珍珠宮

mcdull_0000 發表於 18-9-14 21:37
係呀!真係形容得太貼切

不過都係要對自己同bb有信心!絕大部分bb都係好健康咁出世!

水晶宮

RubyYu07 發表於 18-9-14 20:27
每一次產檢都好似闖關咁,一關關咁過

係呀,由12 week,到驗T21/Nifty/羊水,到照結構,每pass一關我都覺得係打機過版
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

wsyggk 發表於 18-9-15 02:29
係呀,由12 week,到驗T21/Nifty/羊水,到照結構,每pass一關我都覺得係打機過版
...

到左中期又怕早產,熬到37週先放心

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-14 21:38
同埋每個星期的反應都唔同,又唔知係咪正常,冇經驗真係會擔心。

最驚係空心⋯希望大家要健健和平安!

洋房

我有小產history.. 今胎好大壓力..過左嘔期,又覺得無反應,唔知BB點.

別墅

ccy86 發表於 18-9-19 15:24
我有小產history.. 今胎好大壓力..過左嘔期,又覺得無反應,唔知BB點.

你照左超聲波未?

洋房

回覆 mcdull_0000 的帖子

上星期照左..只係小產過,多左好多心理陰影

別墅

回覆 ccy86 的帖子

我明,我都係有陰影。。。不過好多人都話其實12周前,媽媽冇嘢可以做到,要自然發展

侯爵府

mcdull_0000 發表於 18-9-20 18:07
回覆 ccy86 的帖子

我明,我都係有陰影。。。不過好多人都話其實12周前,媽媽冇嘢可以做到,要自然發展

唔好話12w 前,其實成個孕期你都無咩野可以做到

別墅

freshrose 發表於 18-9-20 19:06
唔好話12w 前,其實成個孕期你都無咩野可以做到

其實都係,成件事都幾被動

別墅

回覆樓主:

我都係,有時真係好矛盾,之前嘔得勁又有點辛苦,現在嘔少了又唔知BB點?
可能今胎高齡加上有小產history.. 今胎好大壓力..

別墅

回覆樓主:

絕對有同感7weeks時喺醫院照到有心跳後就無再照過,當中會成日擔心佢究竟仲喺唔喺度,仲係咪keep住有心跳,早幾日10weeks再去照時終於見到佢有長大到,醫生又開咗心跳聲俾我哋聽,嗰一刻真係放心好多,雖然我知道要保持心境開朗,但因為呢個小生命得來不易,所以會不其然咁擔心起嚟
所以我同自己講,只要BB健康成長,我嘔得幾犀利都無所謂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

luv_miyuko 發表於 18-9-12 17:03
其實唔止8-12,就黎生都驚冇心跳,出左世都成日行去床邊睇下有冇呼吸,你第時就會明
...

我果陣都係咁,岩岩出世無耐,有晚冷氣好凍佢又踢走d被,我一摸隻手凍冰冰既!跟住放隻手指去佢鼻度睇下仲有無呼吸⋯⋯⋯

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-12 14:35
我見唔少人在8-12w 時,BB會突然冇左心跳,搞到自己都好驚。
啲人話如果突然冇乜大肚不適反應,就唔係好事 ...

都會担心架。。。

就算大仔出左世,最初幾個月我都驚佢突然無左心跳!

別墅

manting1212 發表於 18-11-2 10:59
絕對有同感7weeks時喺醫院照到有心跳後就無再照過,當中會成日擔心佢究竟仲喺唔喺度,仲係咪keep ...

係呀,只要BB健康成長,真係辛苦d嘔都冇所謂
下星期第一次先到醫院檢查,心情好似等待派成績表咁。
都明白成個過程我們都做不到什麼,但有時真係會不其然咩都擔心起來。

複式洋房

我都小產過,所以今次好小心,注意飲食,中醫西醫都有睇,食埋黃體胴,一樣係無先兆咁無左,唔係想嚇你,今次9w時睇完政府睇埋私家,醫生仲話bb心跳好規律發展得好好叫我唔洗驚,點知十幾日後我覺得唔心安因爲突然無晒孕吐,再去睇醫生,已經無左心跳,所以前期媽媽真係無嘢可以做,平常心啦,係你就係你,點跳都唔會甩,祝痴實

已刪除用户

大宅

mcdull_0000 發表於 18-9-12 14:35
我見唔少人在8-12w 時,BB會突然冇左心跳,搞到自己都好驚。
啲人話如果突然冇乜大肚不適反應,就唔係好事 ...

建議你買部胎心機,我之前都小產過,身邊嘅人都叫我放鬆D,吾好咁緊張,其實點會吾緊張吖!一想知bb 係咪健康成長緊,就即刻聽下,會感覺良好好多!

複式洋房

小果 發表於 18-9-12 15:07
me too...依家9w,仲要等多十幾日先到下次產檢,真係度日如年...因為小x過,會好擔心,唔知bb依家平唔平安...不 ...

我都係9w多。每日做d咩呀 我朋友話懷孕前三個月要臥床。我想出去行街唔知得唔得

首頁

尾頁

跳至