母乳餵哺

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

話說我之前都出過post 話因乳腺炎而搞到好苦惱,之後好多媽媽都話要按,推吖,熱敷吖,等等方法我都試過囇,都係搞吾掂,最後我就walk in健康院見母乳姑娘,姑娘都係帮我大大力推,痛到我死死下,返到屋企都係吾掂,都係塞住,有硬塊,又好痛,已經全埋身都搞吾掂啲硬塊,於是我又再返去健康院話俾姑娘聽我真係吾得,好痛,結果姑娘轉我入去見醫生,醫生話我乳腺炎開咗10日抗生素,點知抗生素食囇雖然無咁痛,但硬塊仲係存在,我好驚,之後再返去健康院見醫生,醫生就話寫轉介信去醫院度做物理治療,用超聲波推走啲硬塊,佢話係啱啱推行無耐,叫我去試下希望帮到我,咁我覺得所有方法都試過都係無用,就盡管試下喇
拎住封信去物理治療部,好快就已經按排即時做喇,過程無痛,大概10分鐘,每個有硬塊嘅地方做5分鐘,之後就約下次覆診,當時做完有鬆咗少少,但都係好懷疑(emoji)心唸究竟係咪真係得,因為硬塊仲係度,做得果5分鐘真係有用?但個姑娘說之前有媽媽做完6次就好咗,令我信心百倍,唯有再試下做喇,做下一次做下又一次,做咗5次後其實好咗7.8成,不過我就選擇繼續做,做咗7次,係完全好返囇⋯⋯宜家我喂奶好暢順吖,無再塞過咁,個姑娘仲話如果我覺得再有問題嘅話就再返健康院叫醫生寫信轉介喇
我認為公立醫院有呢個服務真係堅吾錯,我出post就係想話俾各位喂母乳嘅媽媽聽吾好再死推爛推辛苦自己喇,乳腺炎亦都吾再阻礙到我哋喂母乳喇。希望帮到大家,祝各位媽媽奶路暢通

大宅

asml 發表於 18-9-12 16:47
話說我之前都出過post 話因乳腺炎而搞到好苦惱,之後好多媽媽都話要按,推吖,熱敷吖,等等方法我都試過囇 ...

Pm u

禁止訪問

複式洋房

patsuki 發表於 18-10-7 13:21
係咪walk in任何一間健康院都可以?

應該可以,以我所知健康院都有母乳姑娘的,佢哋會帮你解決喂奶上的問題的,若然你真係塞到發炎佢地會轉介俾健康院醫生跟進情況再作轉介,當然可能未必每個醫院都有超聲波服務

禁止訪問

複式洋房

patsuki 發表於 18-10-7 13:30
謝謝你

吾洗客氣,祝你奶路暢通

侯爵府

回覆 asml 的帖子

你係邊間醫院做超聲波?

複式洋房

freshrose 發表於 18-10-8 12:32
回覆 asml 的帖子

你係邊間醫院做超聲波?

屯門醫院

複式洋房

話說我之前都出過post 話因乳腺炎而搞到好苦惱,之後好多媽媽都話要按,推吖,熱敷吖,等等方法我都試過囇 ...

幾耐入面做左7次呀?你塞得嚴重嗎?

複式洋房

eryau 發表於 18-10-9 01:35
幾耐入面做左7次呀?你塞得嚴重嗎?

一個星期做2至3次,大概做兩個星期左右吧⋯⋯都算有啲嚴重喇,一直有硬塊同痛,推完都宜家都無再塞過

複式洋房

asml 發表於 18-10-9 01:37
一個星期做2至3次,大概做兩個星期左右吧⋯⋯都算有啲嚴重喇,一直有硬塊同痛,推完都宜家都無再塞過
...

我都有塊硬塊,好痛,本身已經少奶,而家更少,我又試下去揾母乳姑娘先

別墅

我啱啱今日第一次做呢個超聲波。要咁多次先見效?希望work 喇。因為我都塞左成個星期先去處理,現在硬塊好大舊

複式洋房

trastephen 發表於 18-11-29 14:49
我啱啱今日第一次做呢個超聲波。要咁多次先見效?希望work 喇。因為我都塞左成個星期先去處理,現在硬塊好 ...

要做多幾次先見到成效的,慢慢,吾好之急,不過你做完返到去都要俾bb啜,或者泵吖,我果時都塞咗好耐先去,同埋硬塊都大,同仲有幾舊,最尾做完到宜家都無塞過喇,希望你都可以順暢返喇

別墅

回覆樓主

我晌出面的私人物理治療診所做過照聲波加推乳,我都覺得好work喎。原來物理治療都可以幫乳塞

複式洋房

wrsk12 發表於 18-12-20 09:18
我晌出面的私人物理治療診所做過照聲波加推乳,我都覺得好work喎。原來物理治療都可以幫乳塞
...

係吖,我都覺神奇,最好嘅係整果時唔痛,同明顯見到有用,自己推痛到喊同未必有用

男爵府

回覆樓主:

ths, 第一胎時唔識,乳腺炎後就睇私家,之後停埋人奶,真係後悔

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

母乳媽媽真係好偉大🥰

複式洋房

wrsk12 發表於 18-12-20 09:18
...

請問邊到私人物理治療診所可以做?

別墅

eryau 發表於 19-1-17 08:09
請問邊到私人物理治療診所可以做?

Pm 你啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至