醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾日帶呀仔去睇眼科,因為佢之前成日眨眼,有時輕輕力,有時好用力同埋會翁埋鼻,醫生話佢眼睛敏感,開左坑敏眼水比佢,滴左幾日,都唔見有改善,眼科醫生話要至少2-3星期先會改善,但我都有點擔心,睇左網上嘅資料,有少少懷疑我仔有抽動症,我應該點做好 (emoji) 唔知應該睇咩科醫生同應該點治療

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-9-12 21:40
早幾日帶呀仔去睇眼科,因為佢之前成日眨眼,有時輕輕力,有時好用力同埋會翁埋鼻,醫生話佢眼睛敏感,開左 ...

你好,我仔仔情況同你仔仔都差不多,我去左東區眼科然後轉介兒科專科。

複式洋房

早幾日帶呀仔去睇眼科,因為佢之前成日眨眼,有時輕輕力,有時好用力同埋會翁埋鼻,醫生話佢眼睛敏感,開左 ...

中醫話肝風內動

大宅

蓝色 發表於 18-9-20 23:16
你好,我仔仔情況同你仔仔都差不多,我去左東區眼科然後轉介兒科專科。
...

請問會去咩專科架?排期要唔要排好耐呢?

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-9-21 00:16
請問會去咩專科架?排期要唔要排好耐呢?

首先你睇眼科,眼科檢查唔到咩會提議你去兒科專科。因為可能同眼無關,同腦有關。我睇私家寫信去眼科,等左1個月左右睇眼科,然後眼科轉介兒科專科都差不多一個月,我來緊星期一睇兒科專科,未知咩事。

大宅

蓝色 發表於 18-9-21 09:17
首先你睇眼科,眼科檢查唔到咩會提議你去兒科專科。因為可能同眼無關,同腦有關。我睇私家寫信去眼科,等 ...

哦!明白,到時可以分享下醫生大約講d咩可以嗎?

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-9-21 09:18
哦!明白,到時可以分享下醫生大約講d咩可以嗎?

當然沒問題,我估計會照腦電波。我仔開學前泛得好頻密。食左3次中藥好d ,但時不時又眨眼。佢話眼肝。我睇完醫生再話你知進度。

複式洋房

蓝色 發表於 18-9-21 09:20
當然沒問題,我估計會照腦電波。我仔開學前泛得好頻密。食左3次中藥好d ,但時不時又眨眼。佢話眼肝。我睇 ...

你可以試試睇中醫,中醫角度話肝風。

大宅

蓝色 發表於 18-9-21 09:21

好呀!謝謝你

複式洋房

是抽動症

複式洋房

我仔的情形有點像,加上經常冇故轉頭望後,一天數十到數百次,最後是看心理療療,有點缺乏安全感⋯⋯

男爵府

SophiaMomMom 發表於 18-9-25 13:06
我仔的情形有點像,加上經常冇故轉頭望後,一天數十到數百次,最後是看心理療療,有點缺乏安全感⋯⋯
...

咁醫生有咩建議?要食藥治療嗎?

大宅

蓝色 發表於 18-9-21 09:21

我帶左仔仔去睇中醫,中醫話要d時間先會好,首先要調理下肝同濕氣呢二樣野,改善左就會好,食左幾日藥,有時一日好少眨,有時又眨返多d,情況時好時壞咁

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-9-27 08:37
我帶左仔仔去睇中醫,中醫話要d時間先會好,首先要調理下肝同濕氣呢二樣野,改善左就會好,食左幾日藥,有 ...

中醫係慢d ,不過目前西醫都幫唔到咩。

大宅

蓝色 發表於 18-9-27 09:11
中醫係慢d ,不過目前西醫都幫唔到咩。

係啦,西醫幫唔上忙,希望中醫幫到啦,

大宅

可能是抽動症!我仔七歲那年也是這樣,不停眨眼,反反覆覆發作了9個多月。一開始好驚,因為抽動症是沒有特效藥吃的....介紹你睇一本書「愛是最大的良方」是一個陪伴抽動症仔仔10多年媽媽寫的總結,我睇完之後收益良多,放棄了所有的藥物,同佢多佐互動,多佐去郊外呼吸新鮮空氣,堅持運動! 依家一年喇,沒有再發作,真是感恩! 你都加油阿!

大宅

tita2007 發表於 18-10-4 08:48
可能是抽動症!我仔七歲那年也是這樣,不停眨眼,反反覆覆發作了9個多月。一開始好驚,因為抽動症是沒有特 ...

謝謝你呀
我仔睇左二星期中醫有少少好轉,但我觀察下,發現左幾個現象,做功課時專心同玩時係好少眨的,唔知點解食飯,打乒乓波,打羽毛球就一定會眨,仲好密添,明天都會見QE 兒科,看看有咩講啦⋯⋯

大宅

蓝色 發表於 18-9-21 09:20
當然沒問題,我估計會照腦電波。我仔開學前泛得好頻密。食左3次中藥好d ,但時不時又眨眼。佢話眼肝。我睇 ...

我仔睇左QE 兒科,我問醫生係咪抽動症,佢話唔係,話我仔係眼敏感同鼻敏感,開左眼藥水同鼻敏感藥水比我,我暫時半信半疑啦,不過而家都照用眼藥水先,再加中醫調理,情況比之前好左dd.....

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-10-6 20:56
我仔睇左QE 兒科,我問醫生係咪抽動症,佢話唔係,話我仔係眼敏感同鼻敏感,開左眼藥水同鼻敏感藥水比我, ...

我仔仔最近好左好多,沒咁頻密。但通常有8成抽動症小朋友個會聰明d(emoji)。

大宅

蓝色 發表於 18-10-7 12:45
我仔仔最近好左好多,沒咁頻密。但通常有8成抽動症小朋友個會聰明d(emoji)。
...

咁就好啦,大家加油,向正面睇

首頁

尾頁

跳至