自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

上個月有個好後生30歲左右既督察,好孝順,
fb 寫要報父母恩,趁阿爸就黎要做手術帶兩老去澳洲自駕, 點知自己撞車死左...

好多野話唔埋的

既然知道要孝順父母,就盡力做吧
無話點先為止夠的

侯爵府

超級特務 發表於 18-9-13 11:24
我眼見好多忠孝人士多數被搵笨實
不過做人最緊要問心無愧

的確

做人問心無愧就算了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我睇完原文第一個想法係, 樓主你讀邊間大學? 自己運氣差左, 竟然可以受到人地影響, 會去諗運氣差係咪同孝順父母有關? 有冇諗過係其他原因導致運氣差左? 讀過大學既人當然可以迷信, 但同時高學歷既人都應該識用理性去分析所有事.

孝順父母唔會同運有關. 周不時都見有孝順仔/女出左意外既新聞, 或者顧家既人發生意外既新聞.... 相信你有睇報紙. 單憑呢度幾個人又點可以作出結論?

你唔響父母身邊, 唯有盡力同佢地多d 聯絡, 我明白你既難處. 你年年返到佢算好好. 其餘時間唯有多d 打電話, 用視像見面, 得閒send d 相俾兩老睇.

大宅

bosch 發表於 18-9-14 04:02
我睇完原文第一個想法係, 樓主你讀邊間大學? 自己運氣差左, 竟然可以受到人地影響, 會去諗運氣差係咪同孝 ...

多謝建議,好在現在智能手機好方便,留言通話視像都好,好過以前好多。
其實我覺得讀唔讀大學同迷信好似無關系,自己以前唔迷信,亦絕對知道人生成功失敗與否當然主要取決自己的付出同態度,只系人到中年,回首半生,檢討下自己有邊d不足之餘,又無奈點解呢20年自己已經好努力,起碼比身邊朋友都努力,但可以樣樣都衰得甘緊要,事業有事業,婚姻有婚姻,生兒女有生兒女,系無一樣好過。人生系覺得好無力感。

大宅

baby_alpaca 發表於 18-9-14 06:31
多謝建議,好在現在智能手機好方便,留言通話視像都好,好過以前好多。
其實我覺得讀唔讀大學同迷信好似無 ...

又唔系話呢度d人點講就系真理,只系純粹好奇下。孝順當然系必須的事,至於系咪有目的性,其實只有我地自己個心先知道,好似大家話,最緊要無愧於心就得了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都移左民,一年先見媽夾埋可能2-3星期,但我覺得孝順冇分遠近,我whatsapp問候我媽既頻率應該比我香港既兄弟姊妹多,我媽有時都話最乖係我。其實老人家冇咩點,你唔得閒成日陪佢,噓寒問暖咁佢都起碼覺得你有心,畢竟父母都知你要搵食,唔係成日咁得閒,最緊要係多溝通

大宅

rayrayus 發表於 18-9-14 06:56
我都移左民,一年先見媽夾埋可能2-3星期,但我覺得孝順冇分遠近,我whatsapp問候我媽既頻率應該比我香港既 ...

移民佐仲可以一年見得2—3個星期已經好好!

男爵府

回覆樓主:

唔係個個父母係好父母,所以唔好口爽爽叫人孝順。

綜援父母,唔配被孝。

珍珠宮

baby_alpaca 發表於 18-9-13 11:11
而又驚覺真系由遠離家裡開始,運氣一直都比較差,人生一直在走下坡路。最近看到話要改變運氣最好的方法系由 ...

冇咩關係。
我好细個離家,大個返香港都好快搬開自主,唔代表我唔孝順唔理父母。
個人發展際遇,除了天時地利,都好睇個人脾性,凡事固執不容,自然條路辛苦些。。

大宅

baby_alpaca 發表於 18-9-13 11:11
想問下大家,你地覺得系咪孝順的人多數都會好福氣,人生順利d?
我自己自問系個唔孝順的人,雖然細個家裡不 ...

孝順父母,都可能係某種性格既倒影,例如較容易妥協,如果連父母都唔孝順唔理,可能份人較狂妄自大自私自利,待人接物處理得唔好既話,遇到唔好既事亦正常..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

因為想自己順利……先考順父母?!

伯爵府

不是孝順的人好福氣
而係:有得孝順,係有福氣

珊瑚宮

回覆樓主:

我會諗, 出得呢個主題, 係有過/曾經過有呢個諗法。
若果有學玄學的JM, 好斬釘截鐵的講100%不影響運氣, 咁係咪可以大條道理唔需要孝順父母呢

珍珠宮

畀面勳章

Cankk 發表於 18-9-14 07:49
不是孝順的人好福氣
而係:有得孝順,係有福氣

講得好啱

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

losttoa 發表於 18-9-13 11:16
人不能為自己有好福氣而去孝順,我覺得個出發點錯左

同意x10

男爵府

回覆樓主:

我睇到阿媽由細湊大我嗰種心血,最近同佢開聯名戶口,我話我嗰份俾埋佢(我現在冇嘢做,冇俾家用)除非我等錢駛!
好似之後要錢做定期,放晒股票,我老公話跌市前我高位出貨出得切!唔知關唔關事

侯爵府

baby_alpaca 發表於 18-9-13 22:17
明白 你祖母好有福有你甘孝順的孫。可惜我的祖父母全部都好早過身了,也是有遺憾的,當時自己年幼 ...

我的3姊弟都係祖母有份照顧(祖母對佢地都好好), 但佢地同我完全唔同, 佢地無咩心...

另外, 我同小朋友提過祖母好好, 小朋友返到去會成日攬住老人家, 仲識用零用錢買野請長輩食.

相信都係同緣份有關.

男爵府

bosch 發表於 18-9-14 04:02
我睇完原文第一個想法係, 樓主你讀邊間大學? 自己運氣差左, 竟然可以受到人地影響, 會去諗運氣差係咪同孝 ...
其實有些大學教授都有研究命理,大學生就更多,亦唔少經理級,老板去問命
命理都需要用理性去做出分析架

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

孝順未必會有好運,不孝都未必會有唔好運。
但如果唔孝順,我知道最少個心唔會好過

珍珠宮

回覆樓主

孝順嘅人,心地都唔差得去邊,以呢種心態待人接物,點都順利啲喇。關鍵係「心態」!

首頁

尾頁

跳至