意見反饋
義工

少年成長 今日: 1|主題: 14738

小四話鐘意人。。點做?

別墅

國民生產總值:901

昨天放工返黎,聽老公講個仔同個女同學喺咁whatsapp,於是我拎佢電話聽下,開頭以為問功課,點知聽到個仔同個女同學講「我鐘意嘅人係你」。。。我頓時心都跳埋出黎,我應該點處理?

王國熱話
新手係app搵嘅姐姐到步,做嘢唔錯都有心...
工人走包唔包行李?
想帶埋工人去美國探親
搵香港僱主着數既工主,現搵工中,請提...

別墅

國民生產總值:952

麥芬妮 發表於 18-9-14 00:19
昨天放工返黎,聽老公講個仔同個女同學喺咁whatsapp,於是我拎佢電話聽下,開頭以為問功課,點知聽到個仔同 ...

首先跟仔仔傾吓計, 了解吓剛開學,有無認識新同學及開心事分享吓比媽媽聽,慢慢溝通吓先, 待仔仔信任你,再慢慢了解吓, 問仔仔有無邊個女同學印象較好, 肯講就聽吓及分析比仔仔知,唔講就再等機會, 這年紀太小, 有好感唔奇, 但未必系鐘意, 所以唔需要阻止及太擔心,但要多啲聆聽進度, 如果女同學讀書叻, 亦可以鼓勵仔仔努力讀書。

加油哦

別墅

粉紅虎 發表於 18-9-14 23:34
首先跟仔仔傾吓計, 了解吓剛開學,有無認識新同學及開心事分享吓比媽媽聽,慢慢溝通吓先, 待仔仔信任你 ...

謝謝你意見。。。我真的擔心了一整天,不知如何是好,今天仔仔自行放學,我叫佢圖書館等我,點知一去到,仔仔同我講個女仔都去左圖書館,而且坐隔離枱,該女同學考第一,而且經常自行放學,按手機,今天還跟幾個女孩用whatsapp開了一群組加我仔仔。。。。

別墅

國民生產總值:952

麥芬妮 發表於 18-9-14 23:39
謝謝你意見。。。我真的擔心了一整天,不知如何是好,今天仔仔自行放學,我叫佢圖書館等我,點知一去到, ...

有一點樓主應該開心,就是仔仔咩都話你知, 你亦可親這機會認識吓, 這位女同學,了解吓她的人品, 我唔叫樓主對親家 仔仔跟讀書叻的一齊玩,始終有唔同效果, 可能仔仔會更上進, 至於鐘意這個問題,慢慢跟進,分析仔仔聽。

加油哦

大宅

國民生產總值:3547

打蛇隨棍上,同亞仔講,人哋讀書咁叻,你要俾心機讀好書先襯得起人。大家共同進步

民房

國民生產總值:30

大家都好有經驗!

別墅

heichu28 發表於 18-10-5 02:14
大家都好有經驗!

第一次遇呢啲問題,有啲不知所措,好彩各位媽咪分享經驗,thank you~

伯爵府

國民生產總值:15565

2019新春慶豚圓 2019勳章

diego 發表於 18-9-27 23:01
打蛇隨棍上,同亞仔講,人哋讀書咁叻,你要俾心機讀好書先襯得起人。大家共同進步
...

但也要提醒他, 現在還是小學生, 女同學可能只產生好感。同齡女生會比較早熟, 男生未必有 feel 。

民房

國民生產總值:16

放鬆D喇香港人

洋房

國民生產總值:37

小朋友講下笑,take it easy!

別墅

國民生產總值:966

2019新春慶豚圓 2019勳章

昨天放工返黎,聽老公講個仔同個女同學喺咁whatsapp,於是我拎佢電話聽下,開頭以為問功課,點知聽到個仔同 ...

但拎佢電話聽然後話呀仔,如果比佢知道可能好似唔係咁尊重佢咁,令作更加會del信息唔比你知等等。可以同仔仔傾下戀愛問題,自己對戀愛同怕拖既睇法,比佢知道現在讀書先係目前既責任同方向。真係唔好講小,我係後生媽,我小學已經有同學拍拖....又有男仔同我表白,現時科技發達,早熟啦。我覺得同小朋友好似朋友咁打好關係傾下計對小朋友都好。

別墅

kawainnn 發表於 18-10-12 01:58
但拎佢電話聽然後話呀仔,如果比佢知道可能好似唔係咁尊重佢咁,令作更加會del信息唔比你知等等。可以同仔 ...

謝謝分享,現時多留意了,仔仔喺我面前竟刻意避開那個女同學。。。我只可以觀察,唔敢再亂問。。

複式洋房

國民生產總值:327

2019新春慶豚圓

唔好太緊張,每個小學生都有呢啲好好笑嘅事,唔影響學業 就ok

侯爵府

國民生產總值:22264

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友對異性產生好感並不出奇,現今世代小朋友都比較早熟,家長宜及早教導小朋友兩性關係,與異性相處態度等…
可以同仔仔分享下父母年纪细時都會對異性有好感,但亦要教仔仔男孩子應有態度,與異性要守禮及保持距離。
香港社會比較保護女性,有甚麽行差踏错就算女方同意,男孩子都會較蝕底,找些新聞與孩子讨論,呢啲知識必須及早灌輸俾小朋友。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.