自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

結婚從來唔係咩神聖嘅事, 只是Timing 問題.

女人年紀唔細, 拍拖太耐, 趕生B, 唔想同屋企人住, 屋企太迫, 比人攪大個肚, 攪大人地個肚...................

跟住生活就係個"$$$$"字.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

李露眉 發表於 18-9-14 09:32
家家有本難言的經,
你睇我好,我睇你好.
經營一段婚姻不容易,

認同你

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

20020116 發表於 18-9-14 09:32
有說結婚係女人第二次投胎,你話係咪好緊要喇!

男爵府

rickswim 發表於 18-9-14 09:26
結婚數年後,真心覺得女人不要嫁錯郎

年輕時認為只要喜歡那男人就得,但原來太天真!

同感

用戶要求終止服務

一百分認同

子爵府

好認同,同埋奉勸啲女仔如果嫁左重辛苦未嫁時的生活,不如拍拖好過,结左婚係2家人的事,好多野更煩,錢不是萬能,但無錢時就更多問题

大宅

WChan 發表於 18-9-14 11:28
重點, 女人一定要有自己既本事, 有搵錢既能力, 萬一嫁錯咪離婚自己生活, 就算有仔女自己都飬得起.

如果搵 ...

認同,我阿媽做左2x年野,我阿爸都好顧家,但我阿媽覺得做到野,幫輕下自己老公,幫補下仔女補習錢,買餸錢,萬一老公唔好,都叫暫時頂住。我阿爸都覺得我阿媽辛苦,叫佢早d退休養好身體。
但我99無做過野,但我62後生唔好,無錢拎番屋企,變相2公婆成日為錢嘈,但我99又唔出去搵錢(佢都有中5學歷,識英文),又唔做野,寧願2公婆日嘈夜嘈,所以,我同我老公性格都唔同,可能男人啦,對原生家庭唔算好有感情,反而我就成日番外家。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

jenkaka 發表於 18-9-14 13:03
認同,我阿媽做左2x年野,我阿爸都好顧家,但我阿媽覺得做到野,幫輕下自己老公,幫補下仔女補習錢,買餸 ...
結婚真係唔止兩個人既事, 係兩家人既事, 要好用心磨合先可以修成正果.

磨合過程中一定有難關, 有迷惘, 自己有能力, 第一有咩事唔洗咁徬徨先, 第二好多問題都可以用錢解決, 錢雖然唔係萬能, 但真係可以令大家都舒心D, 減輕磨擦, 第三老公既經濟壓力無咁大, 大家都會心情好D, 各自對自己屋企都可以好D.

侯爵府

回覆樓主:

拍拖時不是朝夕相對,未見到真面目。結婚後相處時間耐咗,加上柴米油鹽供樓/交租,生活習慣不同,磨擦自然多。
所以應該揀啲性格比較温和,有少少幽默感的伴侶。

公爵府

goat 發表於 18-9-14 10:24
生活就係柴米油鹽, 再多的愛都會磨滅

同意,生埋細路後,就最攞命,想走也不容易,若是細略冇病冇痛,又自動自覺生性還好,若不是,真是好難搞

珍珠宮

hollowlady 發表於 18-9-14 10:56
好明白樓主,我c6同我係絕對錯配,處事,價值觀,不單差好遠,可以話乜都相反,連掛個衣架都吾同方向。捱咗 ...

婚姻係一件,磨合到表面可以,背地裡唔開心,然後學識同對方共存又自己快樂既事

美滿既婚姻,就係有左呢 d 基礎,再重拾兩個人之間既小溫暖小體貼。

大宅

2018復活節勳章

kwclau 發表於 18-9-14 10:46
細個後生時覺得要浪漫靚仔就得,大啲啲就要有事業、穩重,而家再老啲想要脾氣好、易溝通的。最好全部都有, ...

脾氣好真係好重要

水晶宮

回覆樓主:

嫁得唔好都自己揀,最慘同老公好,偏偏走出個痴根99

大宅

小金鳥 發表於 18-9-14 12:33
原來有咁多媽媽咁有共鳴,睇完每個講自己小小感受,真係覺女人有時都幾無奈,
不過我覺得,女人要自己有本 ...

對, 女人不要做弱者, 要堅強.

子爵府

mandy952 發表於 18-9-14 09:59
其實睇命水

緣份來的時候是不理智的

珍珠宮

kat_l2 發表於 18-9-14 09:32
SIS...我未嫁,但睇到好多人都咁講搞到好驚結婚, 好驚會後悔.......請問點解你有呢個想法呀? ...

我覺得當你遇到 Mr Right..
你自然就會知...
我19歲結婚.. 當時無諗太多...
總之強烈覺得除左佢.. 我呢世唔會嫁第2個..
我已經結左婚15年了..

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

誰不想嫁對郎。但騙局太多,未嫁未必會知。

男人一樣會娶錯妻。

象牙宮

2024年龍年勳章

超級特務 發表於 18-9-14 10:11
雞肋: 食之無味,棄之可惜。
雞羅友: 除咗台灣百里香,有邊個斬雞唔切走佢?
...

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

回覆 rickswim 的帖子

完全認同

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

李露眉 發表於 18-9-14 09:32
家家有本難言的經,
你睇我好,我睇你好.
經營一段婚姻不容易,

首頁