3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

痾尿會講,但痾屎唔出聲,偶然會痾左同大人講。 已經冇著片半個几月,底褲都掉著廿條!
每日定時提,每次痾完都提佢佢pupu 要同媽媽講,我地去厠所痾。
有冇辦法令佢自己講?奬勵方法都唔得。

男爵府

cpy_baby 發表於 18-9-14 23:23
痾尿會講,但痾屎唔出聲,偶然會痾左同大人講。 已經冇著片半個几月,底褲都掉著廿條!
每日定時提,每次痾 ...

大便係邊度?我係買左一個兒童坐便器,佢知道大便係紙尿褲度,我就將個紙尿褲鋪係個坐便器度,同佢講痾係紙尿褲度,佢自己就去痾,大概用左幾十條紙尿褲之後,換成袋。

伯爵府

買個兒童坐便器,我都係咁

大宅

bchuma 發表於 18-9-15 22:52
大便係邊度?我係買左一個兒童坐便器,佢知道大便係紙尿褲度,我就將個紙尿褲鋪係個坐便器度,同佢講痾係 ...

其實佢係想痾就痾,完全唔話你知,間中痾完話卑你知痾左屎。想痾尿就會通知囉!
坐便器都唔得。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你可以問下佢點解屙pupu就唔同你講,然後你同佢講下佢既好朋友之類,都系自己識屙喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都系要鼓勵小朋友,而且要觀察小朋友表情。我囝囝要大便果陣,會變得外外地坐系度話企系度。

珍珠宮

我就係用獎勵既方法成功戒左片,仲要係一次掂

珍珠宮

haha748494 發表於 18-9-17 21:56
都系要鼓勵小朋友,而且要觀察小朋友表情。我囝囝要大便果陣,會變得外外地坐系度話企系度。 ...

係啊,佢地屙屎時真係有樣睇架

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

系吖,另外食完飯之後,便便機會大D.

男爵府

cpy_baby 發表於 18-9-17 01:31
其實佢係想痾就痾,完全唔話你知,間中痾完話卑你知痾左屎。想痾尿就會通知囉!
坐便器都唔得。
...

咁任性,好難解決喔

大宅

回覆樓主

我覺得唔洗太擔心,大大吓佢就會講。我個仔三歲時都係咁,但慢慢進步dd,然後而家三歲半,peepoo都會完全自己講或主動去,唔好逼佢,俾d時間佢,佢做錯就耐心話佢知咁樣唔啱,臭臭同搞到patpat底褲好污joe,慢慢佢就會去做,返學時見到其他小朋友會去廁所就更大動力

大宅

回覆樓主

同埋每次佢肯講,就要誇張dd讚佢,大個女好利害

大宅

我遇著同一難題
仔仔之前都肯講(emoji), 尿就間中
但呢兩個星期尿同屎都唔肯講, 痾落褲, 痾落片
提極都唔肯講
罰又試過, tum又試過, 用佢喜歡既野引佢又試過
佢都唔理
而家三歲兩個月啦
真頭痕

首頁

尾頁

跳至