自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我執定個走佬袋,有bb張出世紙針卡,我地一家三口的出世紙結婚證書身份證,bb的尿片濕紙巾baby food 。有咩就即刻拎袋走,不過希望用唔到啦

wcpcelia    發表於 18-9-16 11:02

侯爵府

cholewong29 發表於 18-9-15 14:20
我執定個走佬袋,有bb張出世紙針卡,我地一家三口的出世紙結婚證書身份證,bb的尿片濕紙巾baby food 。有咩 ...

我都諗住執,外套,水,乾糧,有咩事即閃

伯爵府

cholewong29 發表於 18-9-15 14:20
我執定個走佬袋,有bb張出世紙針卡,我地一家三口的出世紙結婚證書身份證,bb的尿片濕紙巾baby food 。有咩 ...

吓?你地住邊?與其等,不如真係走定先。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點為之有必要時走? 如已橫風橫雨,湊住bb點走? 仲危險喎

男爵府

唔係怪獸 發表於 18-9-15 14:31
吓?你地住邊?與其等,不如真係走定先。

我間屋高層而且有落地玻璃,係怕爆玻璃

水晶宮

回覆樓主:

樓主住印尼定菲律賓

伯爵府

cholewong29 發表於 18-9-15 14:44

你果D重要文件,放入有鎖櫃桶就得了。在家找個安全角落,例如store room,或入廚房,關好所有門窗,會不會好過走出去?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

香港可以走去邊?走得都橫風橫雨
出世紙嗰啲文件入密實袋收好就可以
打風最壞咪入水,唔會燒咗或冧樓
就算要走,d文件唔會走咗去

走佬要帶水,尿袋,叉電線,現金,同鎖匙

水晶宮

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

其實出世纸结婚証書比百幾蚊已經可以再攞,上網apply,等十日到已經有,不如帶D bb日用品,必須品仲好

珊瑚宮

回覆樓主:

唔好癲, 除非住低窪地方要撤離, 唔係走去邊。
亂走, 要搵你地, 增加警察, 消防工作量添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

諗定一個安全地方躲避,例如廚房、廁所,真係要離開間屋都唔好走落街,睇下有無隔離鄰舍肯收留你。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有準備係好事!不過咁大風,開門嗰刻都好危險!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

重要文件,可找個高的柜放,你住高層,水浸唔湿高柜。

如爆玻璃,你要用纸皮箱及封箱膠纸造個擋水,今日去超市執几個大的吉箱。可在走廊位暫避,冇窗又关晒房門。

外面風大雨大,8~10号風球,你出街仲危險。的士會開天索價。屋苑有冇會所,或隣居處暫避可以嗎?

珍珠宮

可以吹到爆玻璃,即是外面係橫風橫雨,會否比留在室內更危險?

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

驚爆玻璃入水嘅,出世紙 針卡嗰D入個防水袋收好就可以,

要暫時離家嘅,執 奶粉 奶樽 尿片 BB衫褲 毛巾 。

大宅

回覆樓主

好老實,橫風橫雨,你走得去邊?留喺室內仲安全

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

居安思危

水晶宮

香港人

首頁

尾頁

跳至