家庭理財

跳至
[金融投資] 我會小小地試下

首頁

尾頁

民房

我會小小地試下

男爵府

回覆樓主:

試咩呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Chiupet 發表於 18-9-15 16:28
我會小小地試下

投資乜嘢呀
不要從別人的嘴裡去認識我

民房

crystal媽咪 發表於 18-9-15 20:54
投資乜嘢呀

諗住投資個派息基金(emoji)

男爵府

Chiupet 發表於 18-9-15 21:36

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小心中伏,有無內容post出嚟大家分析下?
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

伯爵府

我幾年前試過買派息基金,初時有大約7厘息,所以初初頭一年好似幾好,好似買車位收租,每個月有收入。

但慢慢個價會跌,原來可在本金撥錢出來派息,最後息又少咗成半。買咗大約4年,計過幾年收的利息cover虧損的本金,大約每年仍有2.x%息,立即cut咗,結果比原來的7厘息少得多!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

新国民有心啦~

見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動,大增貨幣供應(QE), 而造成債價節節上升,而上年中由於確認美國進入加息週,因而令債價下跌,上年尾全球債市陷入熊市, 市值損失一萬二千億美元,保險/基金公司便把公司投資的債卷,包裝成零售債券基金, 把風險轉嫁給客戶~

結果是 Agent 狂推銷這類產品,誇說每月可派5至8厘息,而事實上每基金單位不停下跌,結果是得不償失,可能還要蝕本離場~

小心中伏~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示: 這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 在這裡找什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 18-9-16 14:53
溫馨提示: 這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

...

大力哥
MPF有無介紹?
想由hxxc整合(emoji)走?

珍珠宮

好媽媽勳章

Chiupet 發表於 18-9-15 16:28
我會小小地試下

你買了之後, 可以每月POST 月結單上來比大家參考下嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有少少地min amount咁試咗,不過我唔會建議係經保險公司買,要鎖5年,唯一好處只係你可以中間任轉唔同基金。息幾多厘,睇你買入價,好多隻可揀。。但我人買嘅果隻,開始愈派愈少了,其實上佢個網,都check到個價同派息係點。
真係想買呢d, 經銀行或有jm提過嘅專賣fund嘅果個網,自己研究下吧。
不多說了。。。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆 wy_yen 的帖子

其實上佢個網,都check到個價同派息係點............

請晤問可以PM 條LINK比我睇下.

民房

多謝大家既意見,我都比較左好多類似計劃,我都係會小小地試下。
月結單我就唔放上黎喇,唔想引起太多討論,如果想知,私下問我都得既。

伯爵府

回覆樓主:

我agentA1A都有介紹比我,佢有買,仲有有幾個月派息記錄比我睇,但我無買,看以吸引,如果有7厘(佢個plan顕示有11厘一年息),佢唔好將銀行D$放晒入去投資,只是放15000usd

大宅

無内容?

別墅

momososo 發表於 18-9-16 00:30
我幾年前試過買派息基金,初時有大約7厘息,所以初初頭一年好似幾好,好似買車位收租,每個月有收入。

但 ...

同意、我也有同感!

首頁

尾頁

跳至