夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仲有無重男輕女既觀念?????

我有個朋友剛生左個女..我問佢擺唔擺酒.佢話女黎架!又唔係仔! ?-( 因佢己有個女..好想生仔..初初己知仔女.佢己唔係幾開心!!係..心諗~~~都係自己骨肉姐..~女仲好啦~有咩所畏??
我既寶貝仔仔係4月21日出世...請多多指教~

男爵府

畀面勳章

Re: 仲有無重男輕女既觀念?????

嘩...你個朋友嘅思想真係唔要得呀...仔女都係自己嘅骨肉...點解會咁ga ?-(

別墅

其實現在周圍好多人都還是不自覺地重男輕女的, 我記得我生了個女後, 公司有個年輕女同事問我生男定生女, 我說是女, 她即刻話: "係呀?", 聲音低了八度, 好像好為我失望, 她只不過是一個二十來歲的年輕女孩, 竟會有這樣的反應, 我想她自己都不自覺, 可見我們幾受傳統思想的毒害呀!

大宅

我都係有兩個囡, D人成日問我追唔追多個仔, 我會覺得D人好廢話囉, 而家咩年代呀, 重要咁重男重女喎, 真俾D人激死, 好彩我同老公對仔女都冇咩所喟

複式洋房

講真心話,我以前都會有輕微“重男輕女既觀念“,但是當我有左女女,生左女女之後,這觀念就消除。
而最理想就生一女一子啦。願 BB kingdom媽媽,想生女就生女,想生男就生男,努力,為人母親不簡單。

大宅

生女仲好啦! 起碼將來會黐阿媽多d,
你個朋友係唔係佢屋企人俾壓力佢呀??? 令到佢有d咁既諗法. 就好似我咁, 老爺奶奶俾壓力, 因為我大伯生左兩個女, 而我第一個又係女, 所以佢地俾左好多好多壓力我, 搞到我好耐都唔敢再生, 所以依家我阿女同阿仔相差成6年幾. 有左阿仔時, 仲慘,我奶奶成日叫我去照, 果陣得兩個月點照到呀, 又叫我去抽羊胎水驗下. 我都費時睬佢地, 之後得賞所願生的是孫仔, 佢地開心到暈咁濟.. :mrgreen:

複式洋房

話時話呀...我本無打算生架..但我老公真係好想要.唉..我講明係仔定女都好.我只係會生一個o查.~但...我知道佢係鐘意仔多d. :evil: 真係唔明!!!
我既寶貝仔仔係4月21日出世...請多多指教~

洋房

不但沒有, 而且更倒過來, 重女輕男.

別墅

雖然有時口講話無所謂,好似我駝阿仔嗰陣,問過老公佢都話無所謂,仔女都鍾意,但當照咗出嚟確實係仔後,佢都不知幾咁開心,反而自己真係無所謂嘅,就唔多唔少有壓力,話晒佢屋企得佢一個仔,宜家可以話有個交代!
[/url]

大宅

大多數都有, 尤其是老人家.

:cry: :cry: :cry:

別墅

我老公話.....傳宗接代好重要
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

雖然好多人都會說而家係咩年代?女仲好過仔,仔女都是自己的….
但成日上BK都會見到好多topics,如:
超聲波是否一定準?
超聲波有三條線是否一定是女?
有無人照到是女但最終是仔?
“駝”仔有什麼特徵?
………...?

不難看見許多人在懷孕期都不自覺表現出希望懷的是兒子,可能是中國人傳宗接代的思想太根深柢固了。

大宅

我老公d阿哥已經生左好多仔女, 所以我地無咩壓力
其實我覺得女好d囉, 貼心d, 大個又會顧家d
不過仔定女無得自己揀既, 順其自然囉 :mrgreen: :mrgreen:

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Surely, yes la. :mrgreen:

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

麟媽媽 寫道:
雖然好多人都會說而家係咩年代?女仲好過仔,仔女都是自己的….
但成日上BK都會見到好多topics,如:
超聲波是否一定準?
超聲波有三條線是否一定是女?
有無人照到是女但最終是仔?
“駝”仔有什麼特徵?
………...?

不難看見許多人在懷孕期都不自覺表現出希望懷的是兒子,可能是中國人傳宗接代的思想太根深柢固了。

Woo Woo....
麟媽媽 , agree to you! :lol: :lol: :lol:

大宅

生女有乜唔好呀 ! 我恨都恨唔到

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

我識有個Mammy佢hubby都係咁,她第一胎生女有擺酒,之後個都作男仔打扮.之後生個仔,一出世就周圍派雪茄同人講"0者0者"出世,之後佢個女就時常俾佢daddy鬧,重唔俾佢紮辨,唔俾佢著裙,唔俾佢著露背衫,係屋企唔俾佢玩玩具化裝及玩具高跟鞋,因他說玩lee發姣發花顛,連d hair都 bob到男仔一樣.個Mammy同佢hubby講俾個女似番個女仔la,唔好再鬧佢la!你估下佢老公講乜ㄚ0拿?就係....................
"邊個叫佢冇 "0者0者" 0亞 " :evil:

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公話有就得, 仔女都一樣, 最緊要"健康"!! :mrgreen:
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

mclam 寫道:
我老公話有就得, 仔女都一樣, 最緊要"健康"!! :mrgreen:

ME TOO. 不過我老公話最好生多過女, 佢話女乖D.

首頁

尾頁

跳至