論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

The baby boy is very poor! He needs to feed the milk by himself and he must be less than one yrs old.

This is why I quickly find he dropped the milk bottle again.

原帖由 quoquo 於 09-4-12 23:20 發表

I can understand how angry you are. Poor boy, he's innocent. Her mother should believe what you said and warn her maid immediately. But anyway, you warn the maid already and I believee she'll be ...

民房

我都覺得你做得好好呀,因為你咁樣做,會有好多媽咪都有好多對眼幫我地睇住個工人,very good,我都會學你咁做的...幫人等如幫自己...

原帖由 Mymelody2006 於 09-4-11 00:50 發表
I was very unhappy today. I saw a maid who bring along with a babyboy who shall be less than 1 years old in TKO Metrocity Phase I.

The babyboy sat in the baby trolley and drank his a bottle of milk ...

大宅

原帖由 Mymelody2006 於 09-4-11 00:50 發表
I was very unhappy today. I saw a maid who bring along with a babyboy who shall be less than 1 years old in TKO Metrocity Phase I.

The babyboy sat in the baby trolley and drank his a bottle of milk ...

Mymelody, I support you, be frank even if the employer thinks that it is not a big deal, she should not present herself like that or at least, she should not say it in front of the maid. Instead, she should handle it properly by talking to her maid and ask her not to do it in future. I am pretty sure that it is not the one and only one bad thing she treated the baby so far. The mummy (or actually the baby) needs to suffer if she didn't listened to you.

Again, I respect you and hope you will not give up purely becox of this single individual case. If I were you, I would do same.

民房

朝朝我坐車(大約8:20am)經過4小龍區(昇悅居及宇情軒)之間個停車場出入口,好幾個一齊圍埋傾計,應該係剛送完小朋友上車,然後就一齊傾計,傾極都唔願回家....唉.......我地就要做到死,佢地就成日傾計....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 crystalpui 於 09-4-10 08:15 發表
我要我工人出去前打俾我
返來又打俾我....
多數1:30到
(由我家來回market要9個字至一個鐘路程)
so far我覺得我工人ok

唔好以為佢哋無時間, 我工人由去接囝囝到返屋企不足半個鐘(不用坐車), 每次出問口前及回家後都有打電話比我. 但比我發現佢上個月, 有不少於5張電話咭, 而有關電話咭仲係放係接囝囝放學個袋裏面(袋由我提供的).
註 : 我工人係唔放假補錢的.

所以對工人真的不可太放心, 佢哋只要有小小時間, 都可以做反.

子爵府

唔好嬲,可能個mami怕破壞同maid嘅關係。i tell you my experience..
魚毛同學仔婆婆告訴我,大少奶(fired already)係地下執番支spoon比魚毛用,同學仔婆婆即時話佢,佢當唔識聽;後來同學仔婆婆話我知,仲話唔好話佢講,如果唔係弟日無得繼續幫手監察。
而我就揾機會炳大少奶。

別墅

我昨日17:45左右係旺角朗豪坊7-11對面個燈位, 見到個工人(揹住個灰黑色METRO環保袋,上面仲有個M記公仔, 著黑色T恤, 都幾高大, 個樣有點似賓,咀唇較厚, 條眉修得很幼,揸住部NOKIA 5300 黑色推蓋手提) 帶住個女仔(約6嵗,著粉紅色短袖T恤, 牛仔褲), 準備過馬路時個工人突然間好大力fing開個小朋友手, 跟住係褲袋攞部手提出來, 我已經睇唔過眼, 等到過馬路時個小朋友又想拖住個工人手, 個工人衰到5只手指特登僵硬晒, 唔拖個女仔, 仲要再fing開佢, 再好大聲喝個小朋友, 因為佢要掛住講電話, 過咗馬路佢企埋一邊講電話, 我就走去佢面前問佢: 點解你唔拖住小朋友手過馬路? 佢拖住你手點解你要fing開佢? 你淨係掛住自己講電話, 離晒譜. 個工人當堂傻咗咁望住我.
希望有個位小朋友嘅屋企人見到呢個信息, 多點留意下個工人. 因為實在睇唔過眼, 我後來上咗地鐵仲係度諗是否應該叫個女仔用我電話打俾佢大人會好點.

大宅

有冇翔龍灣六座噚日有新印傭到埗的僱主?
我姐姐噚日話係屋企樓下商場見到個新印傭盪失路, 姐姐話個新印傭要幫太太攞衫但係唔識路又唔識問人......兼連lift都唔識搭, 姐姐話教完佢都好似唔明驚佢返唔到屋企.
希望如果有翔龍灣六座新印傭僱主就話声比我知新印傭平唔平安la

翡翠宮

好耐之前某個星期六放工我見到有個類似賓妹既人打個靚妹我好心痛, 佢打左佢個頭幾下但我又肯定佢係佢媽咪定係工人所以無出聲只係怒啤佢:-( :-( :-( 我覺得個妹妹好可憐呀, 我一諗起如果呢個係我個女我實心痛死呀:-( :-( 當期時我又蠢我應該捉住個妹妹問下佢係邊個嘛咁個妹妹可能5使受咁多皮肉之苦
原帖由 rainring 於 09-4-10 07:33 發表
有冇小朋友(男)讀新寶城翠茵幼稚園下午班, 有日我接囡放學沿途跟住個身材幾好既印帶住個讀bb班既男仔由惠康行到富寧花園入口, 因為條路好長, 個小朋友行行吓唔行個工人拉住個少主係地下鬧佢但就無打個細路, 有家長住 ...

翡翠宮

白痴架個媽咪會5會個果係後底乸呀

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ct2006 於 09-5-4 12:58 發表
朝朝我坐車(大約8:20am)經過4小龍區(昇悅居及宇情軒)之間個停車場出入口,好幾個一齊圍埋傾計,應該係剛送完小朋友上車,然後就一齊傾計,傾極都唔願回家....唉.......我地就要做到死,佢地就成日傾計.... ...

佢地就算唔係圍埋一 齊傾
返到屋企都一樣係傾....電話....

洋房

原帖由 jadechant 於 09-4-9 18:59 發表

小心, 不要為了無謂人而"累"到自己就不好

可以帶她去街市, 她應不會明目將膽不理妳的, 而找同鄉聊天.
你唔好以為你係度佢地就唔敢呀,我真人真事,我同我個大小姐搭電梯果陣,有個佢既同胞一入黎就咩都唔理即時同我個大小姐吹水,我啤一啤我自己果個大小姐,再問果位亞姐咩事,佢好很寸咁講同佢傾下計囉,我咪同果位亞姐講,你有野就同你(媽痴根)講,唔好係度講咁多.佢即刻寸到爆咁話,咩呀,哩度唔講得野架,我鐘意係度講呀,咁點丫.仲即時用印尼話講左幾句唔知咩先出電梯,激到我真係火很滾.......不過佢地講咩我就唔知,但係我個大小姐就同佢講左幾句就無再出過聲.

民房

荔枝角泓景匯有個唔知係賓定係印既不停講手提...

尋日14/5/09(星期四)我行過荔枝角泓景匯(約5:55pm)見到有個唔知係賓定係印(長到腰既直頭髮,染金毛,應該係做左負離子,帶住眼鏡,前額好高,著住長到落patpat既白色T恤,前面有黑色圖案的,著牛仔褲,左手側咩一個黑色手袋,個電話仲1有電話繩,不過掛住2個牌仔,1個係粉紅色,1個係白色既電話繩,)帶住1-2個女小朋友(約5-6歲),我唔知佢係帶1個定係2個,因為2個女小朋友一齊行,所以我唔肯定,但就1定係去e.nopi上堂(個小朋友應該係上6:00pm的堂),我見到佢不停用ear-phone講手提,未停過,沒有理會個女小主人,如果你地邊個覺得佢似自己個大小姐,我有影低佢張相,我可以pm比你地睇,絕對冇問題,真係睇唔過眼佢地可以咁樣.

民房

我覺得冇上來傾傾既主人,如果遇到咁既情形又唔知,真係好慘呀...

原帖由 火很滾 於 09-5-5 13:05 發表
你唔好以為你係度佢地就唔敢呀,我真人真事,我同我個大小姐搭電梯果陣,有個佢既同胞一入黎就咩都唔理即時同我個大小姐吹水,我啤一啤我自己果個大小姐,再問果位亞姐咩事,佢好很寸咁講同佢傾下計囉,我咪同果位亞姐講, ...

民房

你家個大小組都講電話??

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-5 12:32 發表

佢地就算唔係圍埋一 齊傾
返到屋企都一樣係傾....電話....

男爵府

好媽媽勳章

將軍澳煜明苑附近 : 前日下午放學時間, 見到一個身型都頗肥胖ge唔知賓賓定印印, 拎住啲書包同埋啲美勞袋, 總之就拎到"樓樓舊舊", 不過我仲見佢攞個手提電話出黎, 眼見插喺書包旁邊ge淺藍色象印牌暖水壺(應該價值成兩百幾蚊)就快跌出黎,嗰位大小姐都懶得理, 繼續攪佢ge手提電話, 說時遲, 那時快, 一個價值幾百蚊ge暖水壺就噼啪一聲跌落地下, 我見到個心都赤埋呀, 陰功

禁止訪問

男爵府

我啱啱個saturday morning,約10:00am,都係駿景圓停車塲對出見兩隻yun yun攬攬抱抱,一前一後貼住攬腰,摩身摩細!最過份係佢地係同一個坐輪椅嘅亞伯一齊,仲要將亞伯泊係佢地前面黎遮住自己,離晒譜,我巳經第二次見倒咁la,真係好想影左佢地!

民房

咁過份...

原帖由 idy926 於 09-5-15 17:07 發表
我啱啱個saturday morning,約10:00am,都係駿景圓停車塲對出見兩隻yun yun攬攬抱抱,一前一後貼住攬腰,摩身摩細!最過份係佢地係同一個坐輪椅嘅亞伯一齊,仲要將亞伯泊係佢地前面黎遮住自己,離晒譜,我巳經第二 ...

複式洋房

Thanks for your advice and hope the mami really pretending not trust me and she will watch out her la.

原帖由 bbfish1992 於 09-5-4 13:26 發表

唔好嬲,可能個mami怕破壞同maid嘅關係。i tell you my experience..
魚毛同學仔婆婆告訴我,大少奶(fired already)係地下執番支spoon比魚毛用,同學仔婆婆即時話佢,佢當唔識聽;後來同學仔婆婆話我知,仲話唔好話佢講,如果唔 ...

首頁

尾頁

跳至