家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好!我媽媽有一間舊樓,價值450萬,多年前已買斷,請問而家想轉名俾我(女兒)有咩手續要辦,需要付印花稅嗎?謝謝!

大宅

venus0317 發表於 18-9-16 15:13
大家好!我媽媽有一間舊樓,價值450萬,多年前已買斷,請問而家想轉名俾我(女兒)有咩手續要辦,需要付印 ...

近親送契形式唔使從價印花稅但好似都要俾100蚊。
但注意返因送契者如破產物業有機會被追回,所以銀行一般不承辦送契5年內的按揭,想賣樓亦可能有困難(因下手買家做唔到按揭)。
但如果你冇加按/賣樓打算就應該唔洗理。

男爵府

大家好!我媽媽有一間舊樓,價值450萬,多年前已買斷,請問而家想轉名俾我(女兒)有咩手續要辦,需要付印 ...
之前我媽媽有層樓都想這樣做,問律事樓,他們回覆,送契樓係有好多麻煩架,政府查你悶稅,最後做咗買賣契,然後比回錢媽媽,但唔係個個有幾百萬現金係身.

男爵府

回覆樓主

我只知道夫婦轉名,老公轉給老婆,老婆只需比基本印花稅(假設老婆本身沒擁有任何物業), 如母女轉名,不知是否一樣
當然要預留律師費

大宅

同正式買賣真分別,祇係小了一邊律師費

複式洋房

mimicheng 發表於 18-9-16 22:48
同正式買賣真分別,祇係小了一邊律師費

咁如果送贈契需要比印花稅或厘印費嗎? 謝謝

大宅

venus0317 發表於 18-9-16 22:59

任何要經政府都要比$

大宅

venus0317 發表於 18-9-16 22:59

估價估得平,政府不信,有機會追回個你樓價。450萬網上有得睇多$。律師費好多都係6千至8千。

男爵府

回覆樓主

唔想比印花稅,可以叫媽媽立平安紙,百年歸老後,變咗遺產給你,就不需交印花稅

大宅

夢妮 發表於 18-9-17 08:14
唔想比印花稅,可以叫媽媽立平安紙,百年歸老後,變咗遺產給你,就不需交印花稅
...

同意!我知近親轉名都要交成5萬幾印花稅,層樓300幾萬(老公名轉比佢細妹)仲要係前2年的事

大宅

二年前,我老公把層樓轉名比奶奶,好似總共比左$6000-$7000左右. 因為層樓舊舊地,好少賣買,所以律師叫我地填$200萬樓價先,因$200萬樓下只須比$100印花稅...其他比左咩錢就唔知了. 但你可以try try this method. 因我老公同奶奶最終係無拿現金出來做交易的....詳細你可以問下律師.

侯爵府

夢妮 發表於 18-9-17 08:14
...

平安紙要去律師樓? 收費大約幾多?

大宅

近親轉名也要計印花税,如200萬以下,每位俾100税,律師费另計。

大宅

水草 發表於 18-9-17 21:41
平安紙要去律師樓? 收費大約幾多?

$1000

複式洋房

CellT 發表於 18-9-17 22:11
近親轉名也要計印花税,如200萬以下,每位俾100税,律師费另計。

如果物業值400萬,寫200萬避稅,稅局會查到嗎?

侯爵府

拉姑 發表於 18-9-16 18:16
之前我媽媽有層樓都想這樣做,問律事樓,他們回覆,送契樓係有好多麻煩架,政府查你悶稅,最後做咗買賣契,然後比 ...

唔係好明,既然樓巳供完,點解要有幾百萬現金先可轉名?

大宅

venus0317 發表於 18-9-17 22:15
如果物業值400萬,寫200萬避稅,稅局會查到嗎?

有無考慮轉半份業權,聯名共有(長命契)?

水晶宮

回覆 ocarebear 的帖子

當你同阿媽買咪要囉。

禁止訪問

水晶宮

beautyhappy 發表於 18-9-18 11:32
即係一樣開張票比律師樓,律師樓就再開票比番阿媽?

咁如果兩夫婦聯名有層樓,巳供完,想業權比曬一個, ...

甘其实你俾足印花,律師费又吾需要開票既。只係用正式買賣方式買另一半物業,其實係律師樓同你搞的。

首頁

尾頁

跳至