0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

初生時阿b一喊,屋企人就九秒九衝去抱,仲要抱住邊行邊拍,而家抱慣左,除非訓得好㝝,其餘大部分時間都扭抱(要行住抱,齋抱都唔肯);我忍心由阿b自己喊,喊得耐先會抱,但一比屋企人見到就會比佢地話... 搞到我極無奈地去抱住阿b行;
過多一兩星期會搬,可以自己話事點湊阿b, 第一樣係想戒抱,我就黎頂唔住,計埋抱住食奶時間,一日抱十幾個鐘... 請問大家點有冇經驗戒抱,可以分享下... 係咪忍心少少由佢喊,最多喺側邊拍下佢,試多幾次就得?

大宅

twtw2017 發表於 18-9-17 04:23
初生時阿b一喊,屋企人就九秒九衝去抱,仲要抱住邊行邊拍,而家抱慣左,除非訓得好㝝,其餘大部分時間都扭 ...

同四大長老一齊住就係咁煩,依家睇嚟已經學會咗一喊就有人抱,初時應該會唔抱就愈喊愈大聲,甚至喊到聲沙都要喊。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一日抱十幾個鐘真係唔掂,大人都攰,如果四大長老邊個肯抱就等佢抱個夠,你自己咪抱,一係就戒佢,慢慢減少抱佢既習慣
初生時阿b一喊,屋企人就九秒九衝去抱,仲要抱住邊行邊拍,而家抱慣左,除非訓得好㝝,其餘大部分時間都扭 ...
Hello twtw2017, 媽咪先留意下bb 喊係唔係有舒服,想飲奶、想抱抱、太熱太凍,片片濕左,如果真係成日喊,都可能係有肚風,肚仔唔舒服、bb 平時易唔易掃風? 有冇試下做肚仔按摩? 幾時喊得最多?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我要做媽媽 發表於 18-9-17 16:02
一日抱十幾個鐘真係唔掂,大人都攰,如果四大長老邊個肯抱就等佢抱個夠,你自己咪抱,一係就戒佢,慢慢減少 ...

日頭有段時間長老會幫手,佢係咁抱住... 但其餘時間我自己睇,抱慣左而家要抱住先肯唔喊、先肯訓... 唉... 要脫離左長老先有得戒

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-9-17 17:55
Hello twtw2017, 媽咪先留意下bb 喊係唔係有舒服,想飲奶、想抱抱、太熱太凍,片片濕左,如果真係成日喊, ...

一抱起佢行黎行去就唔喊,似係lur抱多

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-9-17 17:55
Hello twtw2017, 媽咪先留意下bb 喊係唔係有舒服,想飲奶、想抱抱、太熱太凍,片片濕左,如果真係成日喊, ...

其實係咪如果掃風掃唔清,啲氣就會落左腸變成肚風?定係有冇肚風同掃風無關係?

大宅

twtw2017 發表於 18-9-17 19:00
日頭有段時間長老會幫手,佢係咁抱住... 但其餘時間我自己睇,抱慣左而家要抱住先肯唔喊、先肯訓... 唉... ...

我第一胎同你一樣問題,但奶咀解決左我個問題,輕鬆晒

大宅

yisang 發表於 18-9-17 20:30
我第一胎同你一樣問題,但奶咀解決左我個問題,輕鬆晒

咁要同c6商量下,我知佢係盡量唔想比奶咀.

想請問下,之後有戒奶咀既問題嗎?還是大大下就唔食?

大宅

twtw2017 發表於 18-9-18 00:29

個個人介奶咀都唔同,對我仔來講就好易,甘當然介既時候夜晚會喊啦,會搵奶咀,但你拍下佢安慰下佢就會訓返,我仔返n班前介左。
twtw2017 發表於 18-9-17 19:01
一抱起佢行黎行去就唔喊,似係lur抱多

初生BB 需要安全感,鐘意大人抱住嗰種溫暖感覺,如果BB 已經習慣左一喊就有人抱,要改變依個習慣需要少少時間同耐性。當BB 喊時,媽媽嘗試下唔好抱佢住, 輕聲同佢講話、輕輕撫摸下/拍下佢, 播d輕音樂或者蓋有媽媽氣味嘅被。只要BB見到媽媽、聽到媽媽聲音,佢可能都會覺得有安全感而唔需要媽媽抱架!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
twtw2017 發表於 18-9-17 19:03
其實係咪如果掃風掃唔清,啲氣就會落左腸變成肚風?定係有冇肚風同掃風無關係?
...
BB飲奶飲得急或喊個陣, 都吞左好多空氣入胃內, 有時即使掃左好耐風, BB都未必能完全將空氣吐晒。建議媽媽餵奶時增加掃風次數, 避免BB食得太急。 每次食奶前用掌心順時針方向(用陰力)幫BB按摩肚仔,刺激腸道蠕動和放屁,都可以去肚風架!

別墅

唔洗擔心,唔食奶嘴都會食手,我仔4個月而嫁連佢最鐘意既奶嘴都唔要,食手食到雪雪聲。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

習慣左,要戒就幾難下,但都要狠心D.

複式洋房

我大仔係訓先比奶咀. 我同老公無抱住(emoji)佢, 食完奶抱一陣就放床佢自己會訓. 佢自己訓自己房嘅, 我地用cam睇住.

奶咀佢戒果兩晚有嘴郁郁但係無喊, 但係比平時訓用多左時間先訓著. 我仔係好鐘意訓嘅. 但係我媽話我自己戒奶咀就喊左幾晚

大宅

pineapple_bun 發表於 18-9-19 22:37
我大仔係訓先比奶咀. 我同老公無抱住(emoji)佢, 食完奶抱一陣就放床佢自己會訓. 佢自己訓自己房嘅, 我地用 ...

好羨慕,你大仔咁好湊. 我阿b成日都喊,要抱住先肯唔喊...

珍珠宮

成日抱真係好辛苦嘅,狠心點放BB在床上訓。

大宅

我個4個月都要直抱 橫抱都唔肯 不過糖bb訓左會放床度陪她 如果唔抱 距經常翻身起度卒面 吃手 我都想戒

珍珠宮

戒奶咀問題的確睇個人。我仔就好容易就戒左,甚至提都未提過

大宅

回覆 twtw2017 的帖子

其實對於初生BB來講,"一喊就抱會縱壞佢"呢個觀念係錯哂......................呢個時期ge BB岩岩來到呢個世界,第一個任務就係建立安全感,同埋對身邊ge人甚至對自己ge信任。當BB喊,照顧者越快respond to佢ge喊聲,BB就越容易對身邊ge人建立信心。反之,當BB喊ge時候發現無人理佢.............佢就會好難得到安全感,繼而漸漸長大都會係一個缺乏安全感、無法獨立探索環境ge小朋友。

而我一直都好buy呢個學說。女女當初一喊,我都會馬上解決佢ge問題 (可能係肚餓 / 心理上ge需要)。而漸漸觀察到女女長大到而家3歲人仔,真係好活潑好動、對身邊ge事物都好敢去探索、對於無大人陪同ge課堂亦適應得好好、好獨立。

其實媽媽ge接觸對BB來講真係好重要!大人唔應該只用自己立場思考而忘記左BB ge需要。

首頁

尾頁

跳至