自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

plng1215 發表於 18-9-17 08:50
我點關你柒事

冷靜d
好快禁言了

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

dumbobabe 發表於 18-9-17 09:02

其實香港政府係全港最大顧主,政府可帶頭比非緊急崗位、 ...

有公務員唔使返,只係內部通知

禁止訪問

子爵府

leungszeon 發表於 18-9-17 09:55
半夜三更你叫人臨時臨去拍片﹖唔好玩啦!

半夜三更先諗到?所以咪比人鬧囉!
你做得唔夠,市民辛苦。市民辛苦又唔放過你。僱主唔睇量員工,員工唔睇量官員。巡環巡環...

珍珠宮

mimosa_t 發表於 18-9-17 08:59
開始發火啦~~
你想唔到理據啊?

唔夠人講就發爛,完全符合係又吠唔係又吠嘅中心思想
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

咩都唔識 發表於 18-9-17 07:55
好老實,私營機構點輪到政府話事
係你老闆出糧比你而唔係政府嘛
而家係你老闆唔體諒丫

成年人應有分吋,应变能力,A路行不到返工就行B路,衡量過真係返不到工就請假,或通知老闆要晏d,。大家是成年人有交帶,有安排,我覺得冇必要落order一刀切停工。
我今朝都要交低個仔去人地處,先可以返工。我C6有下屬返不到office开視象,今朝晨早通知我C6,我C6都可立刻安排自己頂。
有心返工,為做好返工,總有方法解决。

珍珠宮

咩都唔識 發表於 18-9-17 08:38
我有落過街,但冇車,已同老闆講要遲小小返
有啲同事都要下午先返到
住得近果啲就返先

水晶宮

ngokwan 發表於 18-9-17 09:21
政府有呼籲的,不過D人都係鬧

總之乜都賴咗政府先,有殺錯冇放過!

子爵府

kenshiro18 發表於 18-9-17 09:51
梗系唔係啦,最緊要自己多一日假,其他人幫我盡快搞掂

係囉

翡翠宮

cyyiu 發表於 18-9-17 08:15
尋晚我收到email話要返工,我心裡面都爆粗鬧爆公司 而不鬧政府 !

其實老細放你一日假係人情,唔放係道理 如果老細話今日唔駛番但無人工出你ok嗎? 點解要老细一個人suffer 咁係不義

翡翠宮

回覆樓主:

天災無人想,政府已做得好好

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

其實電視新聞琴日都開始講左
颱風過後返工安排,係叫僱員同老闆酌情安排
唔通下下都要特首拍片講咩
有理智同理性去分析下件事先

同埋,全香港要停工唔係話咁易
銀行,食店,消防,警察,清潔工人全部休息
到時又有另一個籍口鬧了

人地國家可以,因為人地真係大災難
今次山竹毋庸置疑係好勁,但破壞力對比起第二啲國家真係算好輕微,係香港人未試過先咁大反應

呢個時候唔好埋怨住,顧掂好自己先
我~好~幸~福~呀~

禁止訪問

子爵府

算死草 發表於 18-9-17 10:07
你做得唔夠,市民辛苦。市民辛苦又唔放過你。僱主唔睇量員工,員工唔睇 ...

8-10號風球下要求政府臨時臨急找攝制隊拍攝,之後仲要後期制作,交比各電視台,電視台又要8-10號風球下有人返工接收片段,真係辛苦所有人

乜現在唔係個個可以係手機上網睇FB﹖我這個連住在深圳蛇口沒得睇FB、香港新聞既人都知道林鄭今日呼籲叫人停工一日,乜身在香港的人原來要睇電視宣傳片才能知道.....唔好玩我啦

公爵府

好媽媽勳章

算死草 發表於 18-9-17 10:07
你做得唔夠,市民辛苦。市民辛苦又唔放過你。僱主唔睇量員工,員工唔睇 ...

你上網找返新聞啦!尋晚已經出晒新聞稿啦!
只係你冇留意新聞咋。

伯爵府

同意樓主

男爵府

回覆樓主:

我c6今朝都係行路番工,我都擔心佢唔安全
但有咩辦法?打份工又唔想請假俾人話,都要自己諗辦法番工
尋晚都問c6,會唔會有機會公司唔洗你番,佢都第一時間應左句:老細咁x姑寒點會俾我地放假吖
我地都覺得政府處理得幾好,有好多野已經風災前做定先,之後消防同警察都出左好多力,畢竟香港好少有咁嚴重災禍,之前之後嘅工作有做得不足我覺得可以體諒
點解d人唔會感恩有人默默付出,反而第一時間只係挑剔人地做得唔好?依家d香港人真係變得自私自我

大宅

Patrick_star 發表於 18-9-17 09:07
其實叫停工好難。全停工的話,地鐵/餐廳/超市/街市都會停止運作。咁乜都無點算?電梯停了找不到維修工人又 ...

啱!停唔停工唔係政府話事,總有一啲公共機構要人返工,如果唔係,大家有嘢要問去邊搵人問?有需要時邊個服務?返唔到工可以開聲請假,人地都話互相體諒,老闆唔俾係老闆問題

大宅

karenlyk 發表於 18-9-17 10:05
有公務員唔使返,只係內部通知

有咁嘅事咩?甚麼部門呀?真係沒有聽聞

首頁
45678...11

尾頁

跳至