自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-9-17 08:47
老老實實,政府有權叫公司停工嗎?

相信不可以吧! 唔該理智些,好嗎

係,老闆有良心就會叫員工唔好返工

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

政府點叫停工?個風走咗,8號風球取消好正常,咁都鬧?
請勿打招呼~

侯爵府

畀面勳章

華華子 發表於 18-9-17 09:26
如果有D公務員返唔到工, 佢地自己可以請假呱? 甘大個人, 連請一日年假都唔識請? 要政府提佢地請假?

你咁講無野好講,政府晤廢市民自己廢!唔駛要政府啦!我不用返工,但眼見條街咁,真心覺得呢個政府好差。
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

AGa1111 發表於 18-9-17 09:29
係,老闆有良心就會叫員工唔好返工

香港有咩人有良心,开個post話叫下政府叫停工都俾人叫返你自己請假。

Nice to meet you!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

華華子 發表於 18-9-17 09:16
甘如果政府宣佈今日全港停工, 甘食環署職員駛唔駛返?地鐵/巴士維修人員又駛唔駛返? 公營機構前線人員又駛 ...

無錯! 如果你提出, 老闆都會體諒!
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

secretrose 發表於 18-9-17 09:35
你咁講無野好講,政府晤廢市民自己廢!唔駛要政府啦!我不用返工,但眼見條街咁,真心覺得呢個政府好差。
...

如果你連呢樣野都要鬧政府, 我都無野可以講....

如果一個人連放假唔放假自己都決定唔到, 要政府幫你決定, 講真, 我真心覺得那些人腦袋有問題~~~

又或者, 如果一個人連一日年假都唔捨得用而鬧政府, 我真心覺得那些人智力有問題~~~

侯爵府

Bbpig2014 發表於 18-9-17 09:24
返工時段好多時都見過地鐵都有乘客不適,吾通日日都吾好返工?
樓主呢句 「不吃人間煙火」講得好,應該形容 ...

心地差

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

secretrose 發表於 18-9-17 09:36
香港有咩人有良心,开個post話叫下政府叫停工都俾人叫返你自己請假。

真心問....如果員工覺得自己返工有危險, 點解連打電話返公司請假的膽量都沒有?

子爵府

ifcsir 發表於 18-9-17 08:40
交通癱瘓 ,點可以叫人返工,根本支付不到,地鐵有客人暈左, 點樣叫地鐵職員—早應付咁多人流?
政府高宮 ...

政府有權干涉自由經濟體,強制公司關門唔比做生意﹖係既話點解M記、PizzaHut 10號風球仲可以開工送外賣﹖你先攪清楚政府係乜嘢角色。如果今日返工遲到都比公司罸既,係你公司問題,唔係政府問題!!!!!

男爵府

回覆樓主:

番唔番工點解唔問自己老闆,問政府? 做緊公務員政府出糧?

子爵府

ifcsir 發表於 18-9-17 09:27
bk 個個都得

我發現係

禁止訪問

子爵府

bighug 發表於 18-9-17 08:46
臨天光取消風球,即係叫人即刻返工, 又唔諗下冇巴士冇地鐵

天文台的職責係按天氣情況掛風球,唔係按返工情況掛風球!!!

我有個post一早都預到今早3號風球,因為無論距離、風力都一定去唔到8號風球標準。就算早上6點唔改,唔通可以去到下午2點先改﹖中間改一樣要仆返去返工,到時仲亂!!!

政府有建議企業今日唔好開工,咁點解你唔埋怨你公司為何要開工﹖

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

secretrose 發表於 18-9-17 09:22
政府至少可以叫公務員唔駛返返啦!

真係有公務員唔使返咖,只係內部通知無公報咋。

侯爵府

回覆樓主:

政府唔比你請假?

複式洋房

tungking 發表於 18-9-17 08:59
就系知自己僱主吾比,所以咪推向林鄭到…………個個都話澳門好有人性夠体恤,不如快D搬過去吧 ...

老闆一定想你返幫佢搵錢,話知你死,政府要以市民安全為先架嘛,政府話知你出街俾樹壓死,咁梗係話政府啦,咩叫唔敢話老闆,傻傻地

複式洋房

華華子 發表於 18-9-17 09:41
真心問....如果員工覺得自己返工有危險, 點解連打電話返公司請假的膽量都沒有?
...

全家都請左啦,搵少一日錢好過俾樹壓

子爵府

華華子 發表於 18-9-17 09:18
甘你昨天或者今朝又無試過打比你老闆/上司要求今日放一日假? 佢地點講?

如夾硬黎死話返唔到,再唔係請日sick leave都仲得,老闆都耐你唔何。。。不過,我冇咁做,打份工要同老闆對着幹,我唔覺得對自己係好事,你話我冇guts都係咁話。。

大宅

回覆樓主

你好勇,喺個pro政府嘅forum出啲咁嘅舖

琥珀宮

secretrose 發表於 18-9-17 09:36

若認為多數老闆係無良心,就算公務員停工股市停市,d老闆一樣會要求員工返工,咁仲提意叫政府停工根本就多餘!

首頁
12345...15

尾頁

跳至