夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實結婚耐左,係唔係感情一定會轉淡?點算好? 好唔開心...

tansyneko    發表於 18-9-18 14:12

男爵府

回覆 taylor100 的帖子

其實唔一定,我結婚9年,仲係好有熱戀期感覺;好視乎大家有冇心一齊維繫,始終一隻手掌拍唔響。但亦都睇雙方性格嘅,點都好,互相遷就體諒好緊要,一定要溝通,懂得珍惜感恩,每一個人都有優點缺點,但我會放大佢嘅優點;缺點呢就真係冇辦法㗎喇,但如果你肯做,另一半會感受到嘅。唔好輕易放棄,你現在仲向佢身邊係因為有愛,試下搵人傾下,再用多D時間同佢溝通下。祝福你 !

大宅

回覆 Jasper911 的帖子

多謝你...
你地有小朋友嗎?

但好似我做咩都無用咁...好無助...

大宅

taylor100 發表於 18-9-17 14:57

多謝你...

吾話結婚幾多年就是拍拖?拖延得十年八年都心淡啦!試問女人有幾多個十年浪費?

大宅

taylor100 發表於 18-9-17 13:53
其實結婚耐左,係唔係感情一定會轉淡?點算好? 好唔開心...

我同老公十幾年,突然佢同我講冇愛情冇感覺,但為左仔女,唔會離婚繼續落去,但我都唔知佢會幾時出軌先會講頂唔順離婚,或者等我自己忍唔住自己走,因為佢講完之後就大家好似陌路人咁。我都唔知點繼續行落去?

男爵府

一起28年,結婚22年,仔都21,感恩我倆仍很好,晚上還攬/拖住一起睡,每朝六時起床送先生上班。
他仍很疼我,我仍有熱戀感覺,常常嗲佢!

男爵府

回覆 taylor100 的帖子

我地有個七歲嘅小朋友。佢冷落你令你感到無助?要搵到原因先有解決方法⋯⋯唔好咁消極,加油呀樓主!

大宅

Tyasnm 發表於 18-9-17 16:12
一起28年,結婚22年,仔都21,感恩我倆仍很好,晚上還攬/拖住一起睡,每朝六時起床送先生上班。
他仍很疼我 ...
對呀!比 D正能量樓主。
我同c6都係28年,當然期間都有衝突和不愉快的事, 但真係需要互相體諒和包容。
暫時我哋好珍惜對方和愛護對方。

珍珠宮

減齡達人勳章

我和先生一齊超過二十年,結婚都差不多十八年,有對女
但我倆仲好好,佢仲好(emoji)我,連我對女都成日話Daddy偏心我多過佢倆。
其實要經營婚姻都難架,每地每年會只有我倆去旅行,平時會兩個去睇戲,食飯。間中我會去佢公司揾佢食lunch.
有時煮下佢鐘意食嘅嘢。攪掂屋企和對女,佢就煩少一樣。

複式洋房

回覆樓主:

拍拖十幾年,結左婚8年,仍然熱戀中

瑪瑙宮

找婚姻輔導.

大宅

我都覺得我們愈來愈淡

大宅

越來越淡係好正常, 只要單方面其中一個淡左, 另一半就會開始跟住淡, 我既情況就係咁. 要KEEP住熱戀要雙方面, 一個人係做唔到, 所以唔係話單方面努力就能挽救, 當然唔努力就一定無得救. 可是努力左好多時候都係白費功夫.

大宅

回覆 Tyasnm 的帖子

真係好, 點做到咁恩愛? 平時會做D咩令去維繫感情? thanks

大宅

好似我講句野......望下佢......都唔岩咁搞到好似做少少就會激嬲佢咁..

大宅

回覆 smile930 的帖子

多謝, 我都希望可以好番...

大宅

回覆 FennieMan 的帖子

可能有左小朋友之後, 少左(應該係話無哂兩個人O既時間同空間)
我都好想可以多D 2人世界

大宅

回覆 BowieFungF 的帖子

點樣可以做到? 平時點樣維繫感情?

大宅

回覆 venf 的帖子

我完全係咁O既感覺, 有時得自己一個係度做, 好似會越黎越灰心

伯爵府

我同C6由相識拍拖到結婚而家都10幾年……我地感情都算過得去,未至於話冇左愛情得翻親情嘅地步。我地冇小朋友。
當然都有試過平淡,感覺淡左,原因係工作,大家都忙,壓力大,溝通少左……但我地之後攤開來講。係依段婚姻大部分都係老公遷就我多,氹我多。但係當佢忙,壓力大,我會收起自己嘅脾氣,會忍,會氹下佢,俾D驚喜佢……幸好,我地都識得互相感恩對方嘅付出。

首頁

尾頁

跳至