自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

calvin1230hk 發表於 18-9-17 20:40

你應該去問鬧果班人。

絕對認同

男爵府

JD930 發表於 18-9-17 20:41
因為佢有講明邊啲站有服務邊啲站冇服務?

一開始無的,當時大圍已經好多人

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

Janicefin 發表於 18-9-17 20:16
我都覺得奇,點解唔鬧港鐵接駁巴士唔夠,搞到大排長龍。反而鬧政府唔放假。 ...

九巴直頭停咗大部分路缐,港鐵有接駁都算係咁啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

zayma 發表於 18-9-17 20:17
佢其他線都ok,我意思東鐵線,佢根本未ok,啲人塞住成個大圍站,啲人都係鬧架,但鬧政府喎,點解既?
...

佢尋晚已經講左損毀嚴重,整唔切
接駁巴士亦冇法,九巴都行唔到,係路面狀況問題
整個颱風其他,港鐵網絡都無休工作,停駛路段亦全天候搶修,但天氣實在惡劣,佢哋今次做得好好喎

子爵府

zayma 發表於 18-9-17 20:11
好奇怪,平時港鐵停一個鐘都俾人鬧到痴肺,點解今日啲人淨係鬧政府唔鬧港鐵?
其實,今日塞得最勁既係港鐵 ...

唔搭佢根本無其他…

男爵府

回覆樓主:

Del

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

咁都罵,吹到電纜它也沒辦法,已經努力啦,大家要體諒
唔放假真是政府問題

男爵府

2018復活節勳章

琴晚天文台一早講咗落波,而鐵路嘅人員一直在搶救。
九巴評估了路面情況而向政府報告了。
假設東鐵綫唔可以開,而市民又要需要上班,請問市民又可以點呢?
淨係東鐵沿線的市民就唔洗返工?那其他區域嘅市民又如何了?
點解要鬧地鐵而唔係問公司可唔可以請假/扣假/扣錢?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MM2H 發表於 18-9-17 20:51
佢尋晚已經講左損毀嚴重,整唔切
接駁巴士亦冇法,九巴都行唔到,係路面狀況問題
整個颱風其他,港鐵網絡 ...

係... 前線工作人員之外係背後安排搶修工作嘅managers都已經幾晚冇瞓了

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

edutm 發表於 18-9-17 20:24
我最奇怪無人鬧九巴!

更冇理由鬧九巴,如果你見到馬路咩情況或是迥旋處被冧樹堵塞,某些馬路佈滿玻璃碎片,就明白。
一定要清空冧樹、雜物及玻璃,才能夠確保公共交通安全,大型嘅巴士才能通過,否則一通過就爆車呔,咁咪攞嚟搞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

zayma 發表於 18-9-17 20:47
認同,唔應該夾硬行車,所以佢直接同巴士一樣認東鐵線未ok,咪得囉

佢有講,但5點幾落波就必有人潮,佢都唯有盡力搶修
搶修有別於一般維修,預料唔到,根本只可不停測試通唔通到,可以點?
九巴唔同,佢係路面情況,要清理塌樹,修復交通燈,亦非九巴能力範圍所及,所以可以一早講明
完全2回事

男爵府

東鐵今日冇收錢呀,不過我唔知係咪程程都係唔收呀!

男爵府

月見草 發表於 18-9-17 20:43

我朋友做地鐵前缐,由星期六晚開始一路返工嗰度頭先先至放工 ...

你誤會了。我今日雖然用咗3個鐘以上先返到工,但我自己都係前線,當然明白做前線同維修的有幾辛苦,我就係因為好多同事已經踩咗20個鐘以上所以我先好心急想快啲返到工接更,我5點幾已經出門口了,我係完全明白你朋友的苦況同付出,我可以表達能力唔好,希望你有時間可以睇哂我所有呢個po既回覆,我只係好想表達其實呢個風無人想,今日香港無人死其實真係靠背後好多人默默的付出,尤其前線,所以我都好嬲點解啲人唔識感恩之餘仲不停鬧政府,可能我個舉列比較差,但我確實只係想風剌個啲成日乜都埋怨個啲人,令你誤會,唔好意思。

侯爵府

2024年龍年勳章

zayma 發表於 18-9-17 20:48
政府做咗咁多日野咪一樣俾人鬧,點解要喪鬧政府?

因為林鄭係唯一一個可以決定全香港唔返工既人,你又唔諗下點解今日會攪到一鑊粥

男爵府

heilok 發表於 18-9-17 20:45
輿論通常要有開頭,開咗頭自然能順勢而行。
我有逼返工,認同東鐵發放消息不足,如果佢早講大圍站有事,我 ...

我都係其中一個被困的市民,同你一樣,雖然佢發放消息不足,但我無鬧佢,我好唔明點解啲人鬧政府做乜?多謝你明白我

別墅

Froggy_joe 發表於 18-9-17 20:20
邊解要鬧港鐵?
港鐵一早講咗根本唔可以正常行車
係政府唔停市,地鐵先要夾硬頂

禽日未落8號前
港鐵己表明不能在落8號風球之後立刻修復好的。

男爵府

koala904 發表於 18-9-17 20:47
咁你不如鬧個風點解會黎⋯佢唔黎地鐡同巴士全部通啦

無錯,所以點解啲人要鬧政府?

男爵府

lymchau 發表於 18-9-17 20:53
咁都罵,吹到電纜它也沒辦法,已經努力啦,大家要體諒
唔放假真是政府問題
...

個風唔係政府打既,點解關政府事?

子爵府

zayma 發表於 18-9-17 20:11
好奇怪,平時港鐵停一個鐘都俾人鬧到痴肺,點解今日啲人淨係鬧政府唔鬧港鐵?
其實,今日塞得最勁既係港鐵 ...

人地已經好辛苦

男爵府

eliekim 發表於 18-9-17 20:54
琴晚天文台一早講咗落波,而鐵路嘅人員一直在搶救。
九巴評估了路面情況而向政府報告了。
假設東鐵綫唔可以 ...

如果連佢都開唔到,咪直頭大條道理同老細講返唔到工囉,不是嗎?我係唔明點解要鬧政府?

首頁
23456...12

尾頁

跳至