親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6今年聖誕節先放到大假,唔想太凍於是考慮緊跟金怡去摩洛哥或者以色列⋯⋯不過未join過金怡,又決定唔到去摩洛哥定以色列好D,想請教去過呢兩個國家嘅mm分享一下旅遊經驗⋯⋯

子爵府

vinette 發表於 18-9-17 22:24
C6今年聖誕節先放到大假,唔想太凍於是考慮緊跟金怡去摩洛哥或者以色列⋯⋯不過未join過金怡,又決定唔到去 ...

摩洛哥車程長啲、山路牙煙啲,但撤哈拉沙漠等日出睇日出好正。我聖誕節去摩洛哥的,晨早四點出發去沙漠得0度咋,但中午到艾本哈杜又上番25、26度。馬拉喀什市集不錯,好一千零一夜feel。菲斯古城參觀皮革染廠,陣味一世難忘,反而Casablanca名過於實。食用麻麻地,酒店輸比以色列。

Hi

子爵府

以色列我喺復活節去,復活節、聖誕節耶路撒冷都可能會封路,我分三日三次先行得晒耶城加苦路。睇教堂為主,但全部唔係古蹟,只係一個一個故事而後人起座教堂喺度。馬撤大山頂幾靚,落死海浮下都唔錯。搭以色列航空好煩㗎,四小時前到機場比人査行李兼問話。以色列人不太友善,高傲點。摩洛哥人友善啲

wcpcelia    發表於 18-9-21 11:35
Hi

大宅

karen508hk 發表於 18-9-20 01:07

以色列我喺復活節去,復活節、聖誕節耶路撒冷都可能會封路,我分三日三次先行得晒耶城加苦路。睇教堂為 ...

嘩真羨慕你去過呢兩個比較冷門嘅國家!我同老公都中年,老公又有三高,所以依家又動搖喇,應該早十年去!

大宅

karen508hk 發表於 18-9-20 01:06
摩洛哥車程長啲、山路牙煙啲,但撤哈拉沙漠等日出睇日出好正。我聖誕節去摩洛哥的,晨早四點出發去沙漠得0 ...

咁即係一日四季喇?你跟邊間?多唔多長車程?行得多唔多?有冇比較年長嘅團友啊?

子爵府

vinette 發表於 18-9-20 23:54
咁即係一日四季喇?你跟邊間?多唔多長車程?行得多唔多?有冇比較年長嘅團友啊?
...

車程大約1至4/5個鐘不等,溫差係比較大,每達地方都好擴闊但行得輕鬆嘅。
Hi

大宅

karen508hk 發表於 18-9-21 01:03
車程大約1至4/5個鐘不等,溫差係比較大,每達地方都好擴闊但行得輕鬆嘅。
...

咁又好似可以接受喎⋯⋯謝謝你分享經驗啊!^^

珍珠宮

vinette 發表於 18-9-20 23:53
嘩真羨慕你去過呢兩個比較冷門嘅國家!我同老公都中年,老公又有三高,所以依家又動搖喇,應該早十年去!
...

如果聖誕節去既話,摩洛哥會冇咁凍。 以色列會好凍㗎。

大宅

大姑娘 發表於 18-9-21 22:30
如果聖誕節去既話,摩洛哥會冇咁凍。 以色列會好凍㗎。

以為會差不多添!謝謝你的資訊!

首頁

尾頁

跳至