自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子:
1/ 公司有個同事,之前食嘢我順手幫佢洗埋杯同碗,㸃知自此之後,佢次次都擺係度等我幫佢洗,變咗老馮咁,我真係唔係你工人囉!

2/ 有個朋友,因為見佢失業環境麻麻,咪請佢食下飯;㸃知又變咗老馮咁,次次都諗住你請,之後佢揾到工做,食飯都無意識要俾錢⋯

試過太多例子,不能儘錄,最後都係苦了自己,唔通真係好人無好報?大家有冇試過咁?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chloey888 發表於 18-9-18 10:47
試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子 ...

當然,而且都要睇對方受唔受。唔係你對我好我一定要接受架。

而且,對人好係要有不望回報既心態,如果要回報你會好失望。咁就不如,先不要對人好了。自己決定是否繼續做好人吧。

做好人,自己應該會開心,因為幫到人自己既責任己完成,如果做到自己都唔開心,就無謂了。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

不是雙對的,
對人好又冇需要要對方對翻自己好,
咁祇會自找唔開心

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

例子 ...

打個比喻

温咗書去考試都唔一定滿分或合格㗎!
唔通唔温書咩!

瑪瑙宮

例子 ...

我會唔明點解要幫同事洗野, 我就唔會. 佢再擺响度咪由得佢擺.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

你呢兩個case係有小小hurt嘅

伯爵府

我曾經睇過個故事,內容大概係A每日都送個雞蛋俾B,B已習以為常,到A有一日有困難而停止咁做嘅時,就俾B覺得係A拿走了她應得的,而且一D都唔體諒A。

對人好只能偶然一做.. 否則都係俾人當儍仔

大宅

回覆樓主:

完全明白樓主你心情!我以前都好熱心架,但有d人會反感,覺得你咁做多餘,唔會感激你……
所以樓主要調節吓心態,我依家將d熱心放喺家人仔女身上,不求回報,會順氣返d

大宅

我都係,我就對方 對方就覺得我好蝦,得寸進尺!
一齊食早餐我就對方四日,就返我一次都話我。
所以我小左好多朋友,反而開心左

伯爵府

正常啦,人心隔肚皮,點知人點諗。經一事長一智,唯有做好自己本分,人地係點,唔關自己事

子爵府

tester5 發表於 18-9-18 10:52
當然,而且都要睇對方受唔受。唔係你對我好我一定要接受架。

而且,對人好係要有不望回報既心態 ...

係啦,可能自己有期望,我以為你對人好,人哋先會對你好,所以諗住自己對人好咗先。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

例子 ...

平常心啦

公爵府

例子 ...
好有同感

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

人地係點..我好少理...

但人地對我好..我會對番人好囉...

而我會唔會對果個人好...就真係人夾人緣囉....

子爵府

Nancy20090615 發表於 18-9-18 10:59
我會唔明點解要幫同事洗野, 我就唔會. 佢再擺响度咪由得佢擺.

因為當時自己洗緊嘢,便話順手幫佢洗埋,之後幾次自己又怕尷尬,唔知㸃開聲,又幫佢洗埋,自此之後便變咗老馮⋯

我以為佢會唔好意思,㸃知佢一啲都無⋯

子爵府

yiqiyihui 發表於 18-9-18 11:02
我曾經睇過個故事,內容大概係A每日都送個雞蛋俾B,B已習以為常,到A有一日有困難而停止咁做嘅時,就俾B覺 ...

係呀,最後我就係有呢種感覺

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

例子 ...

試過好多次。
尤其職場.....見同事忙, 幫了同事做佢工作, 之後就老馮, 過了一段時間, 直頭變了我JOB DUTY。
好多時D DOCUMENT , FILE FULL 佐, 我會幫手開新FILE, 之後D 同事老馮, 覺得呢個STEP 係我做。但FILE 內D 文件,唔係我ISSUE, 我只負責做核對。

即係你對人態度有100分, 有一天, 你只做80分, 別人就會怪你怨你 。

Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

以前同幾个同事成日一齊 lunch, 有 d 人係一定唔會做主動找數果个(之後收番的), 尼个人叫 A . 我就話不如大家夾一个 pool, 比到咁上下又夾番落去个 pool, 好喇, 到攤每餐幾多錢, A 就話唔使計尾數 (亳子位), 我覺得个个都唔使比亳子位, 每餐我就比多一兩蚊, 小數怕長計喎, 不如你蝕比我丫.

d 人咁衰格, 唔使對佢咁好的.

子爵府

あやや 發表於 18-9-18 11:05
我都係,我就對方 對方就覺得我好蝦,得寸進尺!
一齊食早餐我就對方四日,就返我一次都話我。
所以我小左 ...

我覺得就得人多,人哋覺得你林善,會得寸進尺⋯⋯

首頁

尾頁

跳至