1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔仲細,仲差一個星期先夠13個月,都係11月就要in N班,唔知到時佢會點情況。依家佢只係識叫DAD DAD,MAMA,見到支奶或著佢想食奶就會叫奶奶,見到野食叫MUMMUM,其他都係意義不明的BB話,肯玩形狀配對,有D指令都聽得明既,e.g. high five, 但教緊都唔識用手勢做BYEBYE動作或者飛吻,最近先肯間唔時拍下手,叫佢將手上既玩具放落個盒度或將件玩具俾我,佢都會做到,但係又未識疊高積木,只會推跌或者拎起兩件互碰。

大宅

回覆樓主

In 國際如果小朋友唔識英文係咪難d?

珍珠宮

yanyanli1234 發表於 18-9-20 15:17
我同日出世既媽媽谷 佢地bb大部分已經識講 爸爸 媽媽 比比 水水 奶奶 抱抱 mummun
但我仔只識媽,但一個月 ...

我仔當時都係叫爸爸媽媽咋,不過大人經常同佢講嘢,宜家講得幾好

大宅

yanyanli1234 發表於 18-9-18 15:17
我仔依家15個月大,黎跟11月開始要n班interview, 想問下大家n班面試要考d咩架?我好緊張!
我仔仲未識講野: ...

問名? 今日邊個帶你嚟? 呢個係邊個?(老師指住家長),問日常見的東西(車,杯,筆...),水果, 顏色, 看小朋友坐唔坐得定, 如果小朋友扭計家長點處理,老師都會睇。

唔使咁大壓力, 答唔到唔代表學校唔收, 答得好好亦唔代表學校會收, 每間學校收生標準唔同。

侯爵府

sarah_cy 發表於 18-9-20 16:16
我個仔仲細,仲差一個星期先夠13個月,都係11月就要in N班,唔知到時佢會點情況。依家佢只係識叫DAD DAD,M ...

13個月都未夠 已經識咁多 好叻啦!醒過我個好多了

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

yanyanli1234 發表於 18-9-18 16:29

行路你放心 好快就識!

我囡囡一樣吖,我應該吾讀N,自己同太太教,有時間同佢落會所同小朋友玩多啲。

複式洋房

回覆樓主

我見有啲學校話會寄信通知面試,我依家都未收到。想問下係咪正常已經收信通知11月in?我無收到應該點?

首頁

尾頁

跳至