自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主

做得好好
刁民雞蛋挑骨頭

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CHANYINTING 發表於 18-9-19 22:47
是的,邪惡的港英政府及彭定康埋下了炸彈
直選立法會,民選市政局,重光紀念日.....一切都是炸彈,為何卻可 ...

英國統治香港150年在97年前,為什麼從沒有一個立法會民選議席?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

個個都係為鬧政府而鬧,對住一班無理取鬧嘅人,中央俾佢辭職,佢可能即刻走。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

泛民同黄絲咩都插一餐。停工有位插政府獨裁,不是公司同職員自由決定开不开工及请不请假。不停工又插交通渾乱,民怨沸騰....政府點做都被插。

咁多位特首either無能、奸或貪污,林郑算係最好的了。泛民如當政,香港就变成福利社會。全民退保,為新來移民争取更多福利。人口老化加劇,新移民一年有五萬個。講就容易,條數边個找?加税至四至五成,有錢及有專业的人材都移民避税喇,剩番冇能力走個批夠錢找數咩?到唔夠錢時才減少福利就民怨沸腾,易加難減,想政府破產咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CHANYINTING 發表於 18-9-19 23:03
你搞錯我對你的問題,我不是跟你研究直選立法會是不是政治炸彈
我完全遷就了你的觀點,同意這是政治炸彈了
...

唉~

政府內部/司法界相信有大量黃絲, 就看黎智英在鏡頭前恐嚇記者, 佔中三子叫人出嚟佔中 叫人衝, 證據確鑿,為什麼現还未起訴他們?

香港所謂雨傘革命 ,如果當日演變成敘利亞的茉莉花革命一樣 ,真是不敢想像 ,敘利亞內戰已死了60萬人~

翡翠宮

CHANYINTING 發表於 18-9-19 23:03
你搞錯我對你的問題,我不是跟你研究直選立法會是不是政治炸彈
我完全遷就了你的觀點,同意這是政治炸彈了
...

不是肥彭,是基本法。中國同英國簽的協議,一個小城市可推翻咩?國際協議大定香港政府大?人大法院大定香港终審法院大?點拆彈呀?

不如叫泛民想條合法的橋點拆彈。批評別人好易,但要自己做得到先好去批評人無能。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大力大力 發表於 18-9-19 23:10

唉~

仲有個(記協)先離譜, 黎智英恐嚇記者片段都有埋,但從沒出來譴責半句 ,其他有什麼關政府官員說错半句,便拿拿聲出來鬧政府, 說什麼影響新聞自由~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今朝聽從晴朗的一天出發,講中我心所想。係林鄭嘅態度,好似覺得自己已做得好好,無野需要改進咁,令人唔舒服。你話冇機制,咁係咪要設個機制,相信氣候暖化,將來呢種超強颱風應該會重臨。到時點應對?所謂勞工法例只係紙老虎,今日新聞話有做酒樓的員工被扣假。唔係每個人都係象牙塔上咁幸福,見到係大圍逼幾個鐘嘅人,有同理心嘅人都唔會講風涼話,bk仲有人話點解唔請大假之類。原本對林鄭嘅印象唔錯,但今次我真係覺得佢係有問題,令人覺得佢好離地,亦自負。好難相信佢選舉時話與市民同行。

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

CHANYINTING 發表於 18-9-19 21:48
我覺得你搞錯左
當年律師界係反對釋法,支持修法
正係因為政府冇聽從修法意見,種下殖民問題,先會造成現在 ...

首先香港政府無權力修改基本法,修改也好釋法也好, 都通要通過中央,而點解中央只接受釋法唔係修法, 係因為有心人故意曲解基本法再利用特權引致香港到今日怨聲載道, 而呢個曲解最簡單直接就係用釋法解決, 而家唔係無辦法解決問題, 係法律界要捨易最難,究竟邊個無心解決問題好明顯啦下化!

翡翠宮

CHANYINTING 發表於 18-9-19 23:32
請問哪一條基本法訂明了單程證制度及名額 ??
基本法是 1990年頒怖
彭定康是 1992年上任

基本法第二章第二十二條

男爵府

CHANYINTING 發表於 18-9-19 22:41
你搞錯左,我唔係法律界意見既代表
我正係想問,當年法律界意見代表緊幾多人 ?
點解政府要當成唯一民意 ?

當年雙非根本唔入流,搵新聞搵民調都唔易搵,2010 年後搵就一大堆,我搵新聞只搵到當年民意只有 20% 支持修法。既已釋法,又被傳媒渲染放大,政府有咩動力同支持力量去同終審鬥? 而且除左民意我都想問你政府有幾次修法? 講緊係基本法…你講既點同我所見跟本唔一樣,或者係觀點問題,但我睇法係你太睇得起政府同太忽略政治因素。

雙非法律上未解決,但行政上取巧都得到效果同市民支持,此政府不同彼政府,仲需要追究嗎? 你同邊個咁大仇口?

子爵府

回覆樓主:

有得投票我會揀葉劉,她應該會有guts 過林鄭好多

伯爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 18-9-19 22:48

黃絲 /泛民/人權組織, 不是能控制政府,而是他們能倒亂政 ...

我都係呀!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

佢係食中共俸祿嘅...睬你都傻啦!!!

男爵府

cheung2013 發表於 18-9-20 00:50
有得投票我會揀葉劉,她應該會有guts 過林鄭好多

絶對同意

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至