懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽都中左妊娠糖尿,可分享一下經驗。 thx

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我家姐過時候中咗,飲食一定要好注意,你有冇見營養師?

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

白飯,粥,米粉,米線,饅頭,白面包,同米有關都盡量少食,少食呢啲,我吉手指出黎指數多數好靚仔

大宅

回覆 ChingHing 的帖子

我而家36週5, 6/9在威爾斯糖水測試中左, 而家一個星期要篤2日手指交數, 不過噚晚淨係一碗細雲吞麵同紅豆沙, 仲要食完行左一段路先返屋企, 2小時後驗, 超左標, 有成7.7咁高, 之前我食完飯即刻食脆皮雪條都唔超標. 反而紅豆沙就..............., 我自己盡量少碳水化合物, 同飲品走甜

大宅

我都有妊娠糖尿, 空腹唔合格
飲完糖水 & 餐後 2 小時 reading 都好靚仔
空腹我 2 星期每朝度都會 5.2, 5.3... 有時高到 5.8, 6.2 都有
問醫生可以點做, 佢淨係叫我唔好空腹太耐咋
我有乖乖跟餐單食野, BB 就正常 size, 我就越黎越瘦
我 29WD5 都仲未重番去未陀 B 之前既磅數

水晶宮

ChingHing 發表於 18-9-18 21:59

我第一胎有中。乖乖聽醫生同營養師吩咐就冇大問題。

Bonus係小心飲食,越陀B越瘦(但B出世時大細正常),生完唔使減肥。

男爵府

回覆樓主:

我都有中妊娠糖尿,我餐前要打針。嚴格遵守營養餐單,不過我偶然都會出街食。而家22週,仲要努力多半年。
不過食健康餐都幾好,我愈陀愈瘦。BB 暫時細咗 5 日,不過係合理范圍。

男爵府

pear000 發表於 18-9-19 08:48

我而家36週5, 6/9在威爾斯糖水測試中左, 而家一個星期要篤2日手指交數, 不過噚晚淨 ...

出面既糖水盡量小吃,因為糖份好高,如果想食就最好自己煮

伯爵府

ChingHing 發表於 18-9-18 21:59

我陀兩胎都中妊娠糖尿,只要控制好飲食,餐後抖半個鐘就起身行半個鐘,血糖都可以控制得好好。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

表弟婦都中左,注意飲食,唔可以食過多澱粉類。

複式洋房

pear000 發表於 18-9-19 08:48

我而家36週5, 6/9在威爾斯糖水測試中左, 而家一個星期要篤2日手指交數, 不過噚晚淨 ...

你之前過幾多?指数

複式洋房

請問有無jm陀b時,肥b唔肥媽都有中糖尿啊?同埋高齡係咪真係易中d呢?

我初初陀b同陀b前因壓力大而瘦咗8磅,而家陀b第三個月至第四個月期間(一個月時間內)體重重咗5磅,因為高齡,而且外表又唔覺有肥到,係阿b就明顯凸咗,所以好怕會中糖尿(本身瘦底又細粒,所以平時肥瘦爭3磅都好覺眼),咁樣我會唔會中糖尿好高危呢?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

purplerain0348 發表於 18-9-19 08:28
白飯,粥,米粉,米線,饅頭,白面包,同米有關都盡量少食,少食呢啲,我吉手指出黎指數多數好靚仔
...

好鐘意食粥,米粉米線,睇來應該要戒

複式洋房

JD930 發表於 18-9-21 11:34
好鐘意食粥,米粉米線,睇來應該要戒

第二胎中咗,首四個月體重急速增加,之後發現中了。跟足建議的孕婦糖尿餐,最後BB無事,我也過了生產後的糖尿測試。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

aacd 發表於 18-9-21 23:35
第二胎中咗,首四個月體重急速增加,之後發現中了。跟足建議的孕婦糖尿餐,最後BB無事,我也過了生產後的 ...

咁就好

男爵府

minasam 發表於 18-9-19 12:15
我都有妊娠糖尿, 空腹唔合格
飲完糖水 & 餐後 2 小時 reading 都好靚仔
空腹我 2 星期每朝度都會 5.2, 5.3. ...

我都係一樣情況,空腹5.1,我未見醫生同營養師,我估都係唔好空腹太耐,驗前我唔餓八點食左晚餐就一直無食嘢到飲糖水。點知中空腹
想問如果調整唔好空腹咁耐,係咪指數靚返???

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

阿隨 發表於 18-9-22 07:41
我都係一樣情況,空腹5.1,我未見醫生同營養師,我估都係唔好空腹太耐,驗前我唔餓八點食左晚餐就一直無食 ...

我試過唔食宵夜 第朝空腹反而高,但夜晚食左一塊麵包夾芝士,第朝空腹低哂.....
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-9-22 22:48
我試過唔食宵夜 第朝空腹反而高,但夜晚食左一塊麵包夾芝士,第朝空腹低哂.....
...

如果早知上次諗空肚前11點幾食啲嘢啦。多嗰零點1,勁灰。又要聽talk,又要日間入院,返工啲嘢都做唔掂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

阿隨 發表於 18-9-22 23:10
如果早知上次諗空肚前11點幾食啲嘢啦。多嗰零點1,勁灰。又要聽talk,又要日間入院,返工啲嘢都做唔掂。 : ...

唔試過都唔會知 超0.1 真係好慘,你空腹超,醫院會緊張d, 我糖水後超0.5,都唔駛入院,聽完talk一星期只篤兩日手指交數...
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-9-22 23:45
唔試過都唔會知 超0.1 真係好慘,你空腹超,醫院會緊張d, 我糖水後超0.5,都唔駛入院,聽完talk ...

但我飲糖水嗰日佢話超就要日間入院喎。
我糖水後分係幾好7.3咋,仲有1.2距離,點知中空腹

首頁

尾頁

跳至