自由講場

跳至
.  

首頁
34567...17

尾頁

別墅

回覆樓主:

Group講
xx媽,上2星期你話入返買文具錢俾我,但我今日都未見到有,會係入錯account嗎?俾no.你對多次,xxxx-xxxxx

侯爵府

你追佢預佢係發癲

子爵府

真糸乜人都有

寶石宮

回覆樓主:

直接响群組問

珍珠宮

princesscupcake 發表於 18-9-19 01:20
老師叫同學們去買指定款式嘅文具,有位媽媽喺要交之前嗰晚在群組問有冇人幫佢買,我見到就同佢講我可以幫佢 ...

若私下追兩次數都唔得,公開追好正常, 冇問題。横豎佢喺群組要人買,咪喺群組追law....
為免人覺你小家,先客氣d,开post時講明,"前排你話忙唔得閒找數,近排得閒入數未?你入左通知我呀。唔該。"
俾個間接warning俾其他家長也好吖。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

princesscupcake 發表於 18-9-19 08:20
大概係一份三文治價錢

pm追完無反應, 就喺大谷度追!
放下自在

珍珠宮

開心吸收勳章

princesscupcake 發表於 18-9-19 01:30

怕其她家長覺得我咁少都追,但呢個係原則問題,而 ...

exactly, 調番轉講,咁少錢都唔肯俾。

子爵府

回覆樓主:

你地係咪朝早會送返學?
如果係,喺group 問佢可否搵日見個面(其實係婉轉alert再唔還錢就公諸於group )
我估佢會知咩事但唔一定答你。過幾日唔答就私底下問佢要點還錢,佢嘅問題係唔係十幾廿蚊就幫到手?
仲唔答就喺group 嗰度講

銀碼大小唔係問題,而係無理由出錢出力仲要追數。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

小鈴鐺 發表於 18-9-19 01:51
在群組問:
XX媽咪, 上次買文具D錢,
你係咪已經入返錢俾我? 我CHECK唔到條數,

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

你pm佢再追,話今日唔還錢,唯有在大谷講,俾多次機會佢。

大宅

響谷度追,欠債還錢天經地義!唔好覺自己小家,好多人睇準你咁諗而做盡cheap cheap行為

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-19 01:20
老師叫同學們去買指定款式嘅文具,有位媽媽喺要交之前嗰晚在群組問有冇人幫佢買,我見到就同佢講我可以幫佢 ...

喺個group 到講,你心情平伏返未呀?唔該過落我xx户口啦

珍珠宮

群組追:
你有心情入返D買文具$落我户口未?

水晶宮

princesscupcake 發表於 18-9-19 01:30

怕其她家長覺得我咁少都追,但呢個係原則問題,而 ...

我明呀、試過俾人串我記性好咁小數都記得、其實佢咪仲cheap, 唔係數目問題、係會屈住囉
係大group 度好豪咁話見佢咁忙送俾佢啦、cheap 人點都唔會還

象牙宮

喺 group 度追.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

小鈴鐺 發表於 18-9-19 01:51
在群組問:
XX媽咪, 上次買文具D錢,
你係咪已經入返錢俾我? 我CHECK唔到條數,

好方法

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友幾年級呀? 我會叫家長將錢入信封,叫佢的小朋友將信封交比你的小朋友。
,

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

直接群組提醒佢

子爵府

回覆樓主:

我會照whatsapp 大group 追, 仲要引用返佢叫你幫佢買野果句對話黎回覆" 你上次話要等心情好先入返買野數比我, 咁過左2星期啦你心情好返啲未呀? 如果入數唔方便返學見面比啦, 就你方便"
要比全世界人知佢無賴。佢唔要面都唔洗比面佢

伯爵府

你係群組講幫佢買,就係返群組講提佢仲未俾錢,起碼俾其他家長知道原來呢個家長咁賴皮要小心

首頁
34567...17

尾頁

跳至