自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

壓力大,
對學習有不愉快經歷,有某程度情緒困擾。
五歲幾,最好試下遊戲治療師,至少佢易接受

珍珠宮

好媽媽勳章

似是焦慮症, 你記住唔好幫佢揀好chur的小學, 揀happy school較好.

大宅

mother904 發表於 18-9-19 08:45
你女的表現比一般抗拒學習的小朋友更嚴重,連唔記得老師名都是壓力來源,她可能有焦慮症,盡快帶佢去檢查, ...

正搵緊,想睇睇有無媽媽可分享一下

男爵府

BB防敏心得分享勳章

suetfunglui 發表於 18-9-19 08:45
逼.得.太.緊!

我個仔K3,平日無學野,暑期班學整野食同打籃球,暑期係要比佢地真正玩下!平時功課學習已經多!暑假又咁多野學!想逼死人咩!諗返當初生小朋友都係想佢健康快樂成長!唔係力谷爭上一線!

公爵府

fongnana 發表於 18-9-19 05:27
希望有媽媽,過來人幫幫手

女女 今年5歲9個月

認真一問:你細路係咪有情緒病呀?我諗睇醫生好啲喎

翡翠宮

畀面勳章

fongnana 發表於 18-9-19 08:48

唔好拖,睇左私家先,再慢慢排期轉返ngo或政府
日日是好日

大宅

20020116 發表於 18-9-19 08:50
認真一問:你細路係咪有情緒病呀?我諗睇醫生好啲喎

正在搵緊~~

用戶要求終止服務

女女 今年5歲9個月

明白而家課程緊迫,好難完全唔俾小朋友參加一啲課外活動耒預備小學,但媽媽自己同小朋友在家閱讀下一d有趣英文故事書先,買下phonics CD碟俾佢睇下,等小朋友唔好甘怕英文,選擇啲輕鬆啲遊戲中學習嘅課外活動,等佢冇咁大壓力,留意吓佢鍾唔鍾意,同埋,就算課外活動都唔好太多,小朋友咁細真係要有時間Hea下,大人就算返工都會搵旅行去輕鬆下,更何況小朋友呢!

如果參加課外活動令小朋友對學習失去興趣,係咪得不償失?

大宅

jaycee_mami 發表於 18-9-19 08:48
似是焦慮症, 你記住唔好幫佢揀好chur的小學, 揀happy school較好.

我知道happy school 係我首選!

男爵府

瞓得好勳章

我覺得可以做2手準備

首先健康院約見姑娘,之後會轉介見醫生,不過可能等得耐d

其次你可以去d情緒治癒嘅地方,安排小朋友做一次評估,我唔知你住邊區,我住屯門的,我仔有上開言語治癒堂,都係幾佰蚊一堂,我見有個治癒課叫音樂治療,唔知你有無聽過,類似可治療情緒之類,你可以上網揾下呢類資料

子爵府

回覆樓主:

家福會

遊戲治療

男爵府

我的育兒心得勳章

唔識,但覺得佢壓力大,會唔會因為報小學要interview,佢好驚?

同埋佢係唔係唔輸得個啲性格?

大宅

fongnana 發表於 18-9-19 08:48

都似係有焦慮情況,你住邊區?俾啲遊戲治療資料你呀

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

真係似有情緒焦慮問題,唔算輕微,唔好忽視!
學校有沒有社工?
嘗試找社工轉介見心理學家跟進會好d
媽咪加油!

子爵府

回覆樓主:

佢個情況係真係有病 , 似焦慮抑鬱, 咁細個好難控制自己。不如停左啲令佢有不安既活動先, 咁細個你想佢點樣自己刻服個病? 慢慢黎啦媽媽

子爵府

fongnana 發表於 18-9-19 08:56
我知道happy school 係我首選!

你知要happy school 就唔好迫佢學咁多野啦

珍珠宮

首先,單聽你講,小朋友學的嘢好多
另外都好學術,例如珠心算、英文
其實好辛苦下

我仔當年k2學英文phonic,唔鍾意,捐枱底,坐唔定,我上咗一堂就停
到佢一年級再學就好OK
除咗英文phonic,其他係運動,因為返學已經坐定定,所以要平衡一下

你首先盡量減少不必要的課外活動
其實在我眼中,所有課外活動都唔係必要另外學既嘢必須係大家商議,佢想學,你先可以叫佢堅持,如果佢唔想學,其實堅持個個係你,你係逼佢去堅持你想佢學既嘢

身邊有兩個小朋友有焦慮,連正常返學都唔肯入課室,攪好耐,有一個仲要係呈分時發生,此為得不償失
我兩位小朋友都係讀開心幼稚園,日日食、瞓、玩、睇故事書,零功課、零壓力

上到小學兩個都好有學習動力,我大仔中學、細囡小學,兩個都好主學習

我哋細個俾得太多佢,佢會食滯,俾佢一個愉快的幼稚園生活罷

琥珀宮

女女 今年5歲9個月

佢諗埋咁多古怪野好明顯已經有壓力啦,建議停晒所有興趣班

珍珠宮

fongnana 發表於 18-9-19 08:47
珠心算係暑期學,宜家只學Phonics!見佢宜家無扭計所以比佢繼續上!
同埋佢自己揀既芭蕾舞係學校學!跟住 ...
你講咗一個重點

無扭計繼續學,扭計唔使學

呢個係一個惡性的互動

首先你要搵個時間同佢傾,問佢為何扭計,上堂時有咩問題
試下做一次,同佢傾完,真係試下唔使佢上
強調媽媽明白你的想法,知道乜乜乜乜(佢講的原因),講埋你咩理據,所以決定唔上

等佢知道,原來好多事可以理性解決

子爵府

我小朋友都係敏感型,又係成日擔心d無厘頭或者有排都唔會發生既野,佢今年升k1, 已經擔心話唔想去小學讀書。我覺得樓主都要搵心理學家評估下睇下點樣可以幫囡囡。另外我推薦兩本書,一本係《為什麼我的孩子總是有這麼多煩惱》原著英文係why smart kids worry and what parents can do to help。另一本係俾你同囡囡一齊睇,叫 The huge bag of worries,講一個小女孩成日都擔心這擔心那。

首頁
12345...6

尾頁

跳至