自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新屋空間問題,小朋友房分体冷氣要裝床頭。尋日同事講開話大忌,攪到我而家好擔心,尋晚成晚瞓唔著

珍珠宮

回覆樓主:

向床尾訓

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

taiming 發表於 18-9-19 07:59
新屋空間問題,小朋友房分体冷氣要裝床頭。尋日同事講開話大忌,攪到我而家好擔心,尋晚成晚瞓唔著
...

唔怕直接吹頭,會頭痛咩?調轉方向唔得咩

伯爵府

feclagnes 發表於 18-9-19 08:03

床尾係樓梯位,怕佢碌落黎

如果風頁較平吹,唔會吹著個頭,只係直吹去床腳,高架床冇上下格咁高,都ok

伯爵府

回覆樓主:

我怕風水問題多d

用戶要求終止服務

無問題,我房都係咁

伯爵府

happybebebe 發表於 18-9-19 08:23
無問題,我房都係咁

同事話⺇水唔好影響小朋友,攪到我好驚。 至幣我間豆腐潤冇位可轉

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

taiming 發表於 18-9-19 08:22
床尾係樓梯位,怕佢碌落黎

如果風頁較平吹,唔會吹著個頭,只係直吹去床腳,高架床冇上下格咁高,都ok

床頭上有冷氣,主要的原因就是因為風從頭上吹過來,對健康不好,其次就是床頭上有東西,睡覺的人會睡不好。你都無得揀,風水嘅嘢,試瞓半年,睇情況,擔心唔嚟

伯爵府

feclagnes 發表於 18-9-19 08:03

https://tw.finance.appledaily.com/daily/20070512/3468125

參考參考

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

feclagnes 發表於 18-9-19 08:44
https://tw.finance.appledaily.com/daily/20070512/3468125

參考參考

伯爵府

feclagnes 發表於 18-9-19 08:42
床頭上有冷氣,主要的原因就是因為風從頭上吹過來,對健康不好,其次就是床頭上有東西,睡覺的人會睡不好 ...

好啦!唯有係咁啦,雖然好擔心但都冇法,希望冇事。

唔該晒你呀!

翡翠宮

taiming 發表於 18-9-19 07:59
...

正正床頭上方?定係側少少?我仔房都係咁喎,有一半冷氣機位在床頭方向,我地仲係上下格床,不過係ikea果d,上格會低d....so far我仔又無乜野

伯爵府

bb2 發表於 18-9-19 11:17
正正床頭上方?定係側少少?我仔房都係咁喎,有一半冷氣機位在床頭方向,我地仲係上下格床,不過係ikea果d ...

我正一正,成部冷氣係床頭位內,床隔離就係窗,想放過少少都唔得

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港樓好多空間有限,應該唔只樓主一間屋有咁嘅問題,唔駛過份憂慮,反而係怕啲風吹住小朋友會容易着涼,如解決了,應該問題不大吧!

水晶宮

我分體是裝在床頭, 風口平吹, 沒有問題, 一點都沒有風是直吹到頭.

翡翠宮

taiming 發表於 18-9-19 11:53

我正一正,成部冷氣係床頭位內,床隔離就係窗,想放過少少 ...

咁盡量唔好吹正頭相信問題不大 講真,香港地地方有限,相信唔少人都有咁既問題,唔駛太担心

其實如果講風水,可能大部分既香港家庭都有好多野唔合格...

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-9-19 11:58
香港樓好多空間有限,應該唔只樓主一間屋有咁嘅問題,唔駛過份憂慮,反而係怕啲風吹住小朋友會容易着涼,如 ...

咁又係,多謝你

伯爵府

howmuch 發表於 18-9-19 12:02
我分體是裝在床頭, 風口平吹, 沒有問題, 一點都沒有風是直吹到頭.

平吹真係唔會吹到頭,吹去對面牆

伯爵府

bb2 發表於 18-9-19 12:31

咁盡量唔好吹正頭相信問題不大 講真,香港地地方有限, ...

你講得啱,不過知道咗個心總有不安,希望冇事啦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔吹正可以裝擋風版.

首頁

尾頁

跳至