自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

如果有同學家長同你講,個仔出緊水痘,聽日想帶個女返學避一避,你會覺得無問題?會覺得自己小朋友未必會出?

妳都驚自己個女俾阿哥傳染啦,人地唔以驚架?萬一人地小朋友真係惹到,係咪妳負責醫藥費、帶佢睇醫生、照顧佢?

將心比己,用下人地角度諗就明點解會咁問妳!
人生本是苦

子爵府

下,我係你小朋友既家長我都驚喎。你要知道水痘係打左針都有機會被傳染,潛復期好長。而且,小朋友被傳染後,家中假如有更細既小朋友/大住肚既媽媽咁點算?

你咁都唉?咁都覺得人唔體諒?

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

享利媽打 發表於 18-9-19 08:31
大囝小二, 暑假完畢2星期竟然出水痘(emoji), 細女(k3)亦因為怕潛伏期請了假,其實因為係女同學谷講了1聲 ...

樓主住邊區. 小朋友讀邊間幼稚園同小學.

你唔想對仔囡出水痘.

我更唔想我既小朋友被傳染水痘

侯爵府

嘩,你呢種諗法無得頂,水豆同感冒,咳來比!簡直唔敢相信!

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好自私既家長

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

其中一個問題重點係樓主一人照顧唔到兩個SEN小朋友(如果我無理解錯), 咁樓主要諗吓人手安排, 唔係淨係靠返學嚟隔開兩人, 始終都會有學校假期架嘛!

子爵府

我覺得樓主你應該再反覆諗下,有問題的是人地定自己!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主唔使太擔心女會被仔傳染, 基本上2013年1月1日以後出世的小朋友都打過水痘針(http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mai ... alth_recommend.html) 就係唔好彩真係俾哥哥傳染, 程度都會好輕微. 而各家長亦唔需要過份緊張, 現時幼稚園小朋友大多13年後出世, 共有超大B係12年尾, 理論上多數都有抗體, 樂觀D睇, 小朋友接觸過反而可以觸發抗體, 加強免疫力.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

地裂了

子爵府

享利媽打 發表於 18-9-19 09:42
係老師覆我話妹妹無病微可以返, 但會注意佢我先諗會想比佢返 。。。

同埋根本有人無得出, 例如我, 我 ...

樓主可能不是土生土長香港人,她對事情的睇法、健康衛生意識和一般香港家長好唔同

琥珀宮

禁止訪問

子爵府

Jnam 發表於 18-9-19 13:21
樓主唔使太擔心女會被仔傳染, 基本上2013年1月1日以後出世的小朋友都打過水痘針(http://www.fhs.gov.hk/tc_ ...

多口問句,咁如果透過小朋友傳染水痘給家人、學校裡的員工、甚至乎正在懷孕的老師,又會怎樣?

公爵府

回覆樓主

樓主,你好毒呀!
你小朋友俾其他人歧視或杯葛你唔好問點解

禁止訪問

男爵府

哎喲⋯遲左⋯⋯冇等睇

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

希望樓主知錯啦,唔係大家想鬧你,而係你真係錯 冇惡意的

侯爵府

睇左樓主既回覆,覺得佢個人真係自私好爆,生得兩個就預左佢地其中一個病,會有機會傳染比第二個啦,你囡係潛服期就想比佢返學,萬一傳染人,人地屋企都可能有兄弟姊妹,都有機會被傳染,做父母既都會擔心自己仔女,成件事根本就係你既問題,仲好意思開post話人。
水痘係高度傳染性,點同傷風咳,至於愛滋,有常識既人都知係通過血液傳染,唔會因為比個有愛滋既人掂下就被傳染。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Valais 發表於 18-9-19 12:19
樓主住邊區. 小朋友讀邊間幼稚園同小學.

你唔想對仔囡出水痘.

樓主勁自私
樓主住邊區呀,等我地避一避

首頁

尾頁

跳至