單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

Macusmama 發表於 19-3-5 12:05
AGREED...認同啦...
大把野做,看更又得...WAITRESS又得...多都你唔想做姐...

你所講的,系可以做,不過都系好底人工,份糧交得租同食飯和必須的洗費,已經冇咗多余錢請工人姐姐,咁BB點算,唔通咁樣都唔算有需須

珍珠宮

拉比2018 發表於 19-3-18 23:03
你所講的,系可以做,不過都系好底人工,份糧交得租同食飯和必須的洗費,已經冇咗多余錢請工人姐姐,咁BB ...
咁你咪攞囉...政府錢姐..只係SUGGEST你,可以攞政府錢,又可以去揾出CASH的工作...

CASH JOB,都有50-60元一小時...唔底啦...

男爵府

牛年勳章

Macusmama 發表於 19-3-19 11:59
咁你咪攞囉...政府錢姐..只係SUGGEST你,可以攞政府錢,又可以去揾出CASH的工作...

CASH JOB,都有50-60元一 ...

現在呢刻我唔需要,我亦希望以後都唔需要呢啲援助

大宅

janistang 發表於 19-3-1 04:41
好多謝你地呀,我細仔而家全母乳6個月了,大仔k3,一帶二,雖然住的環境不及以前,但政府也相信我能一帶二 ...

雖然個Post過左好耐。但見到好似講得噤激烈,忍唔住留言!我無惡意嫁!
你噤既情況梗係拎啦,細路仲細,出去返工條數扣埋請人睇住兩個細既又要食又無得陪佢地,扣扣埋埋所剩無幾,除非你揾好多,唔係既揾得唔多每個月見底噤拎綜緩啦! 咪理人咩有手有腳唔出去做野,傻嫁,每個人遭遇背景都唔同,細路仲細梗係自己睇住。什麼社區保母,區區唔同,我就排成年都未輪到我,所以又係費話。

大宅

janistang 發表於 19-3-1 04:41
好多謝你地呀,我細仔而家全母乳6個月了,大仔k3,一帶二,雖然住的環境不及以前,但政府也相信我能一帶二 ...

綜緩筆錢其實計落唔多但又餓你唔死,未拎過個d話有手有腳做咩唔出去做野個d人呢真係唔好出聲!

小朋友仲細,好需要媽媽!
當然小朋友行先

利申:呢番說話係社工同我講!我自己有拎而家無啦。你個case揾社工就ok la!

珍珠宮

我好配服我的朋友(無取綜援),佢細女,有問題,唔可以郁,要係宿舍住,自己大仔讀緊小學...
佢係SINGLE MOTHER,佢每天做散工,(由早到晚)每天放工去睇個女,又TAKE CARE到個仔.宵夜仲可以同男友去食野...我好欣賞佢...

珍珠宮

社區保母=一定要經社工搞,就好快...朋友有FULL TIME JOB,都可以80% OFF費用唔洗比錢社區保母

珍珠宮

事在人為,睇你點ARRANGE姐...

子爵府

女人就係因為自己搵錢少,才急於搵人嫁。靠慣人,就一心要一世靠人。

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 18-10-4 10:47
其實係香港地,冇可能搵唔到工作
有小朋友唔係你返唔到工既原因

你搵得多就話啫

伯爵府

BK Milk勳章

我都覺得地人講話過分,做waitress,我當你一個月萬5,租屋請工人食飯,你們自己覺得可能嗎?小朋友太小的時候可以綜援,如果到2歲返全日可以返part time. 因為要請人照顧小朋友成本太高

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-1-20 19:18
小姐!你會否偏激左啲呢!攞綜援你估好多咩,你估吾使審查咩!人哋有小孩單親照顧你會明白人地感受嗎?若 ...

你講得好好
我相信去申請,也要經過一輪審批,咪以為政府係人都批先得架!
每人背景都不同,有手有腳係可以返工,但學力唔高,真係唔知交租好?定食飯好了!

唔係話鼓勵去攞綜援,而是....如有真正需要時,去尋求協助

珍珠宮

做唔係高人工的工,可以申請埋在職家庭...
有SAMPLE:朋友FULL TIME ,做CASH抄散,+在職家庭收入...每個月都不錯收入.每星期見佢食得好正,又帶小孩去玩...(同埋一大班SINGLE PARENTS去啦).
佢有做WAITRESS同埋保安...不錯的收入...

男爵府

畀面勳章

其實住公屋有做野都未必夠錢請工人同應付日常開支架,我都係單親媽媽帶住兩個仔,7歲同10歲兩個都過度活躍。我搵萬4蚊,住緊屋企人公屋自己又排緊公屋,無能力請工人,父母幫唔到帶小朋友,因為年紀大又中過風,每日送返學,放學佢地去補習社等我收工,返屋企煮飯。公屋交租水電煤都要4千一個月,兩個仔補習社又要4千5,剩底嘅日常開支返工食飯坐車都要錢,基本上係月月清。我都好想申請綜援但又過唔到自己心理個關,怕比人話有手有腳唔返工。同埋自己又無耐性帶小朋友,加上兩個都有過度活躍,更加令我需要返工,唔可以咁長時間對住佢地,真係好辛苦,日日都好似去行刑一樣。

複式洋房

KarenChris 發表於 19-3-28 20:55
其實住公屋有做野都未必夠錢請工人同應付日常開支架,我都係單親媽媽帶住兩個仔,7歲同10歲兩個都過度活躍 ...

你好叻,好堅強呀…唔好放棄,一定會捱過的…
你去揾下社會睇下有咩extra 資助比你呀…我朋友都試過有社工比d extra資助佢小孩的

男爵府

高秀蘋 發表於 19-2-4 01:07
我朋友社區有用緊社區保母,可以湊到夜晚11點,最早好似朝早7點,$20個鐘
...

想請問社區保母資料謝謝
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

別墅

d人講野咁難聽真係睇唔過眼
無話單親奉旨攞綜援
但每個人看重嘅野都唔同
你有自尊要自食其力,掉子女俾工人或保母湊係你嘅選擇
但有人放棄自尊只想親自照顧好小朋友
亦值得尊重
只要唔係好逸惡勞嘅心態就ok
捱過目前
等小朋友上小學有多d時間再搵工作

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobocheung65 發表於 19-4-2 23:20
想請問社區保母資料謝謝

cap咗圖比你,你睇下以下。
上社署個網,搵番你嗰區,打去查詢收費及如何申請。
我以前做過,有幾種:帶小朋友上中心/保姆去你屋企湊/帶去保姆屋企。唔知而家有冇改

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

moonbabymoon 發表於 19-4-18 20:05
d人講野咁難聽真係睇唔過眼
無話單親奉旨攞綜援
但每個人看重嘅野都唔同

把口生係人度 自己生活自己過 人地鍵盤完又唔需要負責 一笑置之
te quiero mucho mi amo

首頁

尾頁

跳至