單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lizwai2003 發表於 19-6-19 12:02
回覆 Macusmama 的帖子

我好佩服你, 我覺得人人捱到辛苦程度不同......我自己生活好像你一樣,但我就快捱到 ...
我也無話"拿綜援唔係有多恥辱"....只係同自己講,可以做到的...一定頂硬上做到...

我唔係最堅強的...我的朋友,係單親,仲勁...有二個小孩,一個要係攤左...一個正常...每天做多份工作,仲可以去探小孩...仲有時間同男友宵夜...

好服佢...

精神病==睇你點去釋放自己...我就無了...

珍珠宮

可能我身邊的人(單親)有二個小朋友的,有D好細個...佢地都好叻..叻,個個都好像SUPERWOMEN一樣,有FULL TIME JOB,無工人,一樣家務做哂....媽媽返工,小朋友去返學...所以你們要同一D正能量朋友一起...

大宅

老實說,我唔太喜歡D人話有手有腳點解要拎綜緩,每人生活環境背景不同,未先了解先話人既?

有手有腳出去做野或打幾份工或請工人湊就捨棄左教導同陪伴小朋友既日子同時間。

如小朋友仲細,已單親應多留更多時間俾小朋友,目前最緊要係係小朋友。

其實綜緩筆錢係食你唔飽但又餓你唔死,要慳住用的!有手有腳出去做野但要慳住用,兩者都要慳住用噤當然拎綜緩有更多時間陪伴子女。

我係過來人,拎左幾年,上埋公屋、小朋友上小學就無拎了。

綜緩唔係拎一世,係幫助有困難既人,幫助解決當前困境的人。
去你個區既家庭服務中心搵當值社工傾下計吧!

大宅

Macusmama 發表於 19-6-19 09:02
我係真正單親媽媽...我都有二個小孩...我也有返工同無工人...只係識時間上要安排好好就OK了...
我放工都要 ...

噤請問兩位小朋友咩年紀? 返工時間邊個湊?小朋友放幾點學?又請問你返工放工咩時間?
我好佩服你,分享下!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kayee_1988 發表於 19-6-20 18:35
老實說,我唔太喜歡D人話有手有腳點解要拎綜緩,每人生活環境背景不同,未先了解先話人既?

有手有腳出去 ...

你講得岩,理想係豐滿,但現實係骨感,只要衡量過那一種適合又何必介意人地點睇

珍珠宮

kayee_1988 發表於 19-6-20 18:38
噤請問兩位小朋友咩年紀? 返工時間邊個湊?小朋友放幾點學?又請問你返工放工咩時間?
我好佩服你,分享 ...

而家大哂了...以前小朋友返學,FULL TIME..之後有補習班姐姐接佢去補習社,有埋食...我放工即接佢,回家煮飯,睇功課,同佢沖涼訓,訓覺時間係9:30-10PM...每天5AM起身,因為自己都要沖涼洗頭,帶佢返學...我們住KLN,佢返學在香港..
我返9-6時間...

細D,可在詫兒....未離婚如是,離了也是...所有自己ARRANGEMENT 時間,地方...如仔女不C 服,我安排我有D呀姨接佢回家,之後我回去帶佢睇E生...
我而家班單親朋友,個個都係甘...一個人揾錢,三個洗...
有D仲係幾個月大...志在人為姐...馬死落地行...無法啦...

而家大了,不用理了...

珍珠宮

我呢班單親朋友,無取的,令願打多工,因為佢有一個女係攤了,有問題,但佢都可以堅持每天收工睇佢,同SAT 或SUN,帶佢地出去玩,又可以每晚同男友宵夜,我仲配服佢啦...
我們有GATHERING,佢又可以出來...好勁的...每天可能訓少D囉...勁叻...

複式洋房

回覆 janistang 的帖子

加油,我細個時家庭環境都好差,媽媽都是一個人養兩個小朋友(學歷不高收入低),都曾經攞過一段時間的綜援。所以有需要就申請,這是社會給有需要人士的福利,不用太理會一些人的想法(他們冇經歷過只會一些理論)。祝小朋友快高長大,身體健康!

珍珠宮

當然每個人的人生目標唔一樣野啦....只不過我識到一D更加勁的媽媽(可以二者都做到的),作參考姐...一個大人可以取到5-6仟元...的綜援...(租金,TEL FEE,交通費,生活補助金等)...

珍珠宮

如果有一天我無未揾到工,我都去取下綜援先,反正3個人,都有萬多呱...

別墅

Sarweight 發表於 19-6-24 09:36
回覆 janistang 的帖子

加油,我細個時家庭環境都好差,媽媽都是一個人養兩個小朋友(學歷不高收入低),都 ...

多謝你關心,好温暖!

男爵府

BK Milk勳章

binbinjojo 發表於 18-10-27 04:36
真心想請教,如果月入沒有$15000,不能符合請外傭資格,又要交租,怎樣一個人撐起頭家?
...

唔怕辛苦, 做鐘點, 洗碗都有2萬。 就算去街市買嘢都萬8 。一份唔夠做2份 。

珍珠宮

Ferfer88 發表於 19-9-16 02:00
唔怕辛苦, 做鐘點, 洗碗都有2萬。 就算去街市買嘢都萬8 。一份唔夠做2份 。
...
無錯...鐘點好些...

首頁

尾頁

跳至