自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好過分

生於綜援家庭的13歲女生因住所狹窄,每晚要到大伯父家中留宿,大伯父卻趁她熟睡時施以淫爪,女生3個月內遭非禮逾60次,由隔日被侵犯變成差不多每天受辱。女生為保家庭安寧而啞忍,最終向好友訴苦揭發事件。六旬大伯父早前承認兩項非禮罪,自斥恨錯難返;女生事後患上創傷後遺症,但仍撰信為大伯求情。法官昨判刑指案情非常嚴重,判被告入獄3年。
辯方昨呈上立會議員撰寫的求情信,指任保安員的63歲被告工作勤奮,有責任感,樂於助人,心理報告指重犯機會「在平均以下」。
法官判刑時引述被告求情信,稱恨錯難返,悔疚不已,又謂被慾念蒙閉理智下侵犯姪女,難以彌補對她的傷害。事主X的求情信則稱已原諒大伯父,相信他已十分後悔,望能輕判。法官指,被告身為大伯父,趁X寄居其家時多次對她侵犯,X事後更患上創傷後遺症,案情非常嚴重,必須判監。
現年14歲的X原與父母及姐弟同住,全家靠綜援過活,前年8月起每晚到同區的大伯父與祖母家留宿,睡在客廳摺床。去年10月27日,X向15歲男性好友透露遭被告又吻又舔,男生致電向社工求助,其後由社工報警。
X在錄影會面中稱,被告趁她熟睡時觸摸她的乳房及下體,又吻她的胸部和掃其大腿內側,後更將手指插入她下體。8月至10月她被非禮逾60次,侵犯期間祖母在房內睡覺。

tansyneko    發表於 18-9-19 13:24

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

枉為人
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

希望佢入去三日比人爆60次菊花

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-19 09:20
枉為人

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係判得好少吖,好過分

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JD930 發表於 18-9-19 10:00

親人都唔放過
個女仔原生家庭已經唔好,點知伯父都係咁對佢

JD930    發表於 18-9-19 13:19

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港的法官對這些風化案判得輕無可輕,口講嚴重但判刑太輕,可能係讀外國法律,這些情況對外國人的睇法係「無咩大不了」,口交又話唔算性交,我地中國人較保守,這些不應有的觸碰行為對女性已做成好大傷害,算啦!對香港法官都唔會抱有咩希望,大家要好好保護自己仔女,出左事香港法律根本無咩保障。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

個女仔好慘....生於低下家庭, 連容身既位置都冇, 迫於無奈去祖母家睡, 祖母/ 家人連上下格床都唔係買, 個女仔咁大重要瞓廳, 俾佐個機會禽獸施爪。

個封求情信, 都唔知會唔會係基於親人壓力下, 被迫寫......

siu05    發表於 18-9-19 10:44
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

回覆樓主:

佢冇話咁唔算係非禮,又冇讚個犯有咩優點,又冇幫個犯辯護,已經好好喇。

翡翠宮

回覆樓主:

天冇眼

大宅

losttoa 發表於 18-9-19 09:23
3年得嗰60次太少了!

水晶宮

2018復活節勳章

chloe2018 發表於 18-9-19 10:38
3年得嗰60次太少了!

我寫三日喎

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

414928 發表於 18-9-19 10:16
香港的法官對這些風化案判得輕無可輕,口講嚴重但判刑太輕,可能係讀外國法律,這些情況對外國人的睇法係「 ...
口交又話唔算性交<--法例係咁寫, 唔到個官話事架

侯爵府

losttoa 發表於 18-9-19 09:23

請每日被爆

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

人渣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

angelacch 發表於 18-9-19 10:41
口交又話唔算性交

就係話佢地讀外國法例,佢地性比較開放,我地比較保守囉,行外國法例係可以用世界接位,但某d野變左得唔到適當的保護,因文化風土有差異但又不能改。

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-9-19 10:06
親人都唔放過
個女仔原生家庭已經唔好,點知伯父都係咁對佢
...

父母都好有問題賭,綜援攞足,再求其掟個大女比人,明知個係女就要提防啦,陰公

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

好惡心!

禁止訪問

寶石宮

ricecooking 發表於 18-9-19 10:48
父母都好有問題賭,綜援攞足,再求其掟個大女比人,明知個係女就要提防啦,陰公
...

希望個祖母係唔知情,如果知情都縱容,真係天無眼好彩

好在個男同學爆出嚟,否則可能仲慘

首頁

尾頁

跳至