懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家冷靜d先,其實你地有幾多人睇過份paper ?

份report係搵左一班人做統計,發現有一部份自閉細路既媽媽,有左時有食多左葉酸,結論就係有可能有影響,但個summary 寫住to be confirmed ,即係唔肯定,依份係統計數據得出黎既report ,唔係evidence based 既clinical paper ,所以不能作準

相反葉酸係補充胎兒既腦部發展同脊椎,平時食既菜係冇可能提供到媽媽所需,講緊係幾百mcg ,你食一斤菜得百幾mcg,你斷估一日唔會食4斤菜啦掛

我自己都有左,我一開始都食5mg葉酸,因為我好暈同7週幾先開始食,要補返所需既份量,其實我自己都驚,所以我會問醫生意見,同自己睇份paper

仲有,葉酸係水溶性的,過多會排走的

男爵府

回覆樓主:

我地啲隱性地貧,每日要食 5mg 嘅葉酸食到生,唔通個個都生自閉小朋友咩
我身邊都有兩個人食大劑量葉酸食到生,佢地啲小朋友都非常正常聰明。

別墅

小驚 發表於 18-9-19 15:58
我地啲隱性地貧,每日要食 5gm 嘅葉酸食到生,唔通個個都生自閉小朋友咩
我身邊都有兩個人食大劑量 ...

係呀,好多時連醫生都唔信,自己估估下,但冇認真研究過到底份report係出自邊,搵左幾多人做study,個result係咩

別墅

回覆樓主:

剛見到有婦產科教授講高劑量葉酸,原來有4類孕婦要食

https://www.facebook.com/141133785928124/posts/2262857530422395/

別墅

mcdull_0000 發表於 18-9-19 21:45
剛見到有婦產科教授講高劑量葉酸,原來有4類孕婦要食

https://www.facebook.com/141133785928124/posts/22 ...

睇唔到

大宅

lukwinghong 發表於 18-9-19 10:52

份report係搵左一班人做統計,發現有一部份自閉細路既媽媽, ...

別墅

lukwinghong 發表於 18-9-19 21:54
睇唔到

試下呢個
https://happypama.mingpao.com/親子話題王/婦產科教授:四類孕婦宜服高劑量葉酸/

別墅

lukwinghong 發表於 18-9-19 10:52

份report係搵左一班人做統計,發現有一部份自閉細路既媽媽, ...

好同意你講法,醫生都係開5mg 俾我,仲有消委會個報告係根據營養師意見,唔係婦產科醫生囉!真係俾佢誤導左
你睇以睇下呢篇文, 講得好好
https://happypama.mingpao.com/親子話題王/婦產科教授:四類孕婦宜服高劑量葉酸/

水晶宮

小驚 發表於 18-9-19 15:58
我地啲隱性地貧,每日要食 5mg 嘅葉酸食到生,唔通個個都生自閉小朋友咩
我身邊都有兩個人食大劑量 ...

same 地貧,醫生開足9個月5mg
醫生叫食咩食。信醫生

別墅

回覆樓主:

大家認為可以靠食物吸收葉酸,我絕對同意圴衡飲食,但要大前題係一日食到甘多蔬果先可以有400-600mcg,仲要確保菜唔可以煮太耐,我食無定時,自己真係做唔到,唯有靠supplement幫手

別墅

我而家食緊GNC純葉酸800mcg,有d擔心會唔會太多

已刪除用户

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 小驚 的帖子

咁我就放心D,我呢幾日都有小小擔心,我唔記得我當時食左幾多。

已刪除用户

男爵府

如果唔係有需要食高劑量既葉酸, 我都會偏向係每日所需既份量就算, 始終自閉症成因仲係不明, 有備無患, 需然個study未係可represent general propulation, 但呢個topic 既study 已經多年前已有人懷疑同葉酸有闗所以才有呢頪study, 但我個人比較保守, 我會偏向相信個hypothesis先. 其實有好多clinical study 既limitation 都唔會寫confirm有闗係, 只係會寫有correlation, high risk 等等. 我上一胎都係睇住個份量食, 每日唔超過1000mcg. 反觀有朋友每日食5mg 個囡19個月大確診自閉症.

別墅

我都覺得硬外補充是必須的,始終係2個人吸收營養
我自己都係食materna食到生

別墅

其實唔係話咩岩咩錯,只係如果有需要食既人好似地中海貧血個d媽媽,如果因為怕而唔食但令到個bb有危險,我覺得博唔過,當然,我地全部人都唔係醫生,真係怕既,最好搵婦產科醫生問清楚,醫生開得甘高劑量,我相信有原因

首頁

尾頁

跳至