自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 18-9-19 18:25
可能傳功課,由後排傳上前,中途丢先?或功課袋zipper冇拉,功課在家已掉在落地?
...

P. 1呢d真係家常便飯

侯爵府

sunnymama2 發表於 18-9-19 18:47
我明白你。

不過小心唔好得罪老師,費時個女比人玩針對

其實我有2個大女
十幾年前我已知道小學d 黑暗野
老實講我真係唔多想搵老師
但明明有又話冇,冇既又話你有先忍唔住搵佢
最攪笑我填我係聯絡人
個班主任有野就搵我c6
d 野唔係我c6攪既
佢又講到一舊舊

真心覺得好無奈

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

剛剛小一係會亂,家長同小朋友都要適應,下學期或者到小二,會好好多的

侯爵府

好媽媽勳章

Mary媽咪 發表於 18-9-19 18:30
如果我女d 野係我c6跟
我會信有甩漏
但依家d 野係我一手一腳跟

不是不能發火
而是想表達,小事而己(其他家長也分享小一的初期,會比較混亂)
不值得發火
無意 冒犯

[img align=right][/img]

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Mary媽咪 發表於 18-9-19 18:36
佢話收到我回條
但又話d 回條係班房要搵要好多時間
但我有張影相回條冇填野仲夾係手冊度

體諒到中學畢業

珍珠宮

回覆樓主

咁我女都算唔錯,試過唔記左一張通告,同漏左一次功課袋係櫃筒。
學校每日都upload小一家課冊上網,又有一個大姐姐大哥哥臨放學幫手對家課冊、執書包,所以適應得唔錯

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-9-19 17:51
真係好無奈

交左又話冇

似乎係班主任比較亂

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Mary媽咪 發表於 18-9-19 18:52
其實我有2個大女
十幾年前我已知道小學d 黑暗野
老實講我真係唔多想搵老師

阿仔今年F.3都係咁
學校有咩通知係SMS爸爸
前2年家長日同老師講,佢哋話會跟進
結果咪「意見接受」囉~
我今年大大隻字mark咗喺回條,睇下又會點

水晶宮

畀面勳章

小雄維尼 發表於 18-9-19 18:03
我仔當時坐校車返放學, 佢大個d講返出黎: 坐校車要提早10分鐘落操場排隊, 一聽到課室宣布就打仗甘, 9 ...

正常呀,小朋友多數慢吞吞
比老師話係正常
唔似幼稚園老師

翡翠宮

2018復活節勳章

熱媽 發表於 18-9-19 17:55
我都記得p1時,晚晚班內媽媽谷就會大叫,有冇見過陳小文本中文書?
王小英拿了李二妹的數學薄,明天還給她 ...

對於心態係打份工的老師,真係會好無奈

侯爵府

Wonderlady 發表於 18-9-19 19:38
似乎係班主任比較亂

我自己就覺得係

我2個大女都經歷過小一
2個都冇咁既情況

過左十幾年到我呢個细女就咁真係好無奈
最緊要個班主任係唔聽人講野
佢自己講晒d 可能出黎
仲死要話收到我回條
除非我女自己填仲要識幫我簽埋名囉

大宅

angieip 發表於 18-9-19 17:37
課堂野我仔還好, 不過佢到而家仲未適應學校, 又未認到同學仔, 唔識人, 一返學個樣就悶悶不樂...... ...

可否同老師講下?當年我大仔升小一返黎同我講佢識唔到同班小朋友人,又係唔開心,主動要我同老師講幫佢認識下小朋友。老師安排佢小息同幾個小朋友一齊玩,我仲記得佢返黎時好開心同我講佢認識了好多朋友。你試下同班主任講下。 我當時都好心痛見到呀仔唔開心。

公爵府

有無入小一同班谷吖,好多媽媽又醒又多tips,注意事項

侯爵府

十分鐘 發表於 18-9-19 20:45
有無入小一同班谷吖,好多媽媽又醒又多tips,注意事項

唔覺我學校有呢樣野

侯爵府

回覆樓主:

好正常,小朋友烏sir sir, 但老師也一樣,試過兩次因請假後補交功課,老師會唔見左囡份功課。

子爵府

回覆樓主:

細個由其小一,甩漏實有。呢D我非常體諒,因爲我小學都試過連書包都唔記拎,回家至發現又回學校拎翻,好彩學校好近我家。

大宅

Mary媽咪 發表於 18-9-19 18:30
如果我女d 野係我c6跟
我會信有甩漏
但依家d 野係我一手一腳跟

影相通告就可能真係老師搞錯,但老師死都唔認錯又真係過份咗啲。但欠交功課就有可能連自己小朋友都有錯。早上打鐘之後得15分鐘交功課,老師講到明係唔會主動打開小朋友功課袋吧嘅,就靠小朋友主動交出來,咁第老師可能會問你小朋友:你點解唔交功課啊?,你小朋友有可能會答老師:我冇帶到返學校(但媽媽明明放嗮所有要交嘅功課入功課袋)。咁老師咪✔咗欠交囉。但係過咗一頭半個鐘之後,你小朋友又可能發現咗原來自己有帶袋功課喎,咁又再交返畀老師,但咁樣做都係欠交㗎了!要自己教導返小朋友,要同佢一齊執書包,功課個啲更加要佢自己放入功課袋。我自己仔仔都係小一 。

用戶要求終止服務

Mary媽咪 發表於 18-9-19 17:10
1)明明冇報影相又話我有
死都話我有填回條比佢
我張回條仲夾係手冊冇填過

諗返起我仔小學都係咁,一年級真係好平常,甚至二、三年級,你遲d會發現吾只你一個小朋友係甘...... 始終由幼稚園上小學,過多一個學期又會好啲......慢慢訓練慢慢一步步放手.....另可能個老師都好混亂,因大家都未適應....

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

呢d野,我個小三小四都仲係咁啦

伯爵府

Mary媽咪 發表於 18-9-19 17:10
1)明明冇報影相又話我有
死都話我有填回條比佢
我張回條仲夾係手冊冇填過

下午睇你post 只是參考下
晚上睇到手册就完全身同感受
(我個係仔,剛上小一)

首頁

尾頁

跳至