自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

毒殺妻女奇案將被告中文大學醫學院副教授許金山,與其女學生的不倫婚外情關係曝光,其情婦李泳怡(Shara Lee)現時為理大醫療科技及資訊學系助理教授,早於中大麻醉科學系修讀博士課程時,許金山擔任她的指導教授,兩人於案發前數年已發展師生戀婚外情,案發後關係仍繼續。至於許與妻子早已是掛名夫妻,兩人選擇不離婚除為了4名子女着想外,亦因許有近半億身家,妻子要求離婚後要分一半家產,但許只肯將六分一家產給她,雙方僵持多年無果。

擁有高學歷的許金山,1988年取得英國倫敦大學內外全科醫學士,1993年取得英國皇家麻醉科醫學院院士,1997年獲得香港醫學專科學院院士(麻醉科)專業資格,更不時在醫學期刊發表論文及出席各地學術交流。他亦是運動健將,曾在中大網球賽事中獲獎,亦為中大女子網球隊名譽領隊。

李同樣擁有高學歷,在香港理工大學理學士(放射治療)課程取得一級榮譽畢業後,在中大攻讀博士課程,並取得心臟學理學碩士學位,2008至2013年間在中大醫學院化學病理學學系擔任博士後研究員。出任助理教授的她2014年9月起亦在威院臨床腫瘤科擔任榮譽放射治療師,亦為香港麻醉科學會會員。

李早於2004年已「登堂入室」,到許家替長女及二妹補習中文,與許金山約於2012年才發展出不倫關係,2013年至2015年8月共9次外遊,即使妻女死後的3個月內仍外遊。據悉,其中4至5次兩人結伴去澳門,其餘大多數去東南亞。此外,警方調查許李兩人關係時,據許的同事透露,有其他女學生亦與許關係密切。

至於許氏夫婦早已有名無實,雙方2013年曾商討離婚,但二人並沒離婚,許繼續周旋兩女之間。根據警方調查,許氏夫婦名下資產高達5000萬至6000萬港元,包括600萬至700萬港元現金存款、大洞村村屋、大嶼山度假屋、兩部私家車、人壽保險最少500萬港元,以及一些股票等,雙方因分家產問題僵持多年。許聲稱其妻子加入一個組織後性情大變,又指有朋友稱該組織為邪教,警方調查後卻發現該組

織教導學員改善人際關係,許妻確有參加課程,但無發現不妥。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

2004年登堂入室 即係一做學生就搭上

http://www.cuhk.edu.hk/med/ans/profile_shara_b5.htm

子爵府

Poyau 發表於 18-9-20 03:10

http://www.cuhk.edu.hk/med/ans/profile_shara_b5.htm

好似話金山阿伯同幾個女學生都關係密切

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 18-9-19 23:15
毒殺妻女奇案將被告中文大學醫學院副教授許金山,與其女學生的不倫婚外情關係曝光,其情婦 ...

大好家庭就! 色字頭上一把刀!

放下自在

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我信天有眼, 個女人, 有冇份殺人,佢自己知。人在做, 天在看, 惡人始終有報應, 只係爭在幾時。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

佢依家用係打官司既錢應該唔止一半身家, 佢同小三兩個都搵到錢, 好心咪分身家離婚囉, 洗唔洗處心積累殺人呀? 錢好快就搵得返 JE, D 人真係讀書讀壞腦.

珍珠宮

畀面勳章

真係好慘, 同個男人生左幾個細路, 最後咩都冇, 重要被人殺埋.
個小三就咩都冇付出過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 18-9-20 11:14
我信天有眼, 個女人, 有冇份殺人,佢自己知。人在做, 天在看, 惡人始終有報應, 只係爭在幾時。 ...

我係佢唔通成世人做阿二,同死者啲仔女感情咁好,個賤男又咁愛佢,一定俾咗不少壓力個賤男,但真係唸唔到會咁冷血殺老婆,我信個女人係主謀 ,不過冇證據,同埋個賤男攬晒上身,告唔入,唯有等天收佢

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

WChan 發表於 18-9-20 11:19
佢依家用係打官司既錢應該唔止一半身家, 佢同小三兩個都搵到錢, 好心咪分身家離婚囉, 洗唔洗處心積累殺人呀 ...

咪係囉,個老婆都話離婚啦,佢唔肯離就話姐,咁咪離婚放生大家,現世代離婚好平常姐。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

starrymama 發表於 18-9-20 11:20
真係好慘, 同個男人生左幾個細路, 最後咩都冇, 重要被人殺埋.
個小三就咩都冇付出過 ...

賤男會話小三為佢付出好多架,好支持佢,只怪個大婆五識做人。

珍珠宮

畀面勳章

NBMOM 發表於 18-9-20 11:50
賤男會話小三為佢付出好多架,好支持佢,只怪個大婆五識做人。

做人老婆就係咁, 後生開始一齊, 生仔湊仔, 有幾多個重可以keep到後生時小白免咁?

做人阿媽又係, 對住d細路又鬧又敎, 有幾多個後生會覺得自己阿媽係好?

大婆犯晒d死症, 做人老婆做人阿媽有時真係心酸

侯爵府

畀面勳章

starrymama 發表於 18-9-20 11:20
個小三就咩都冇付出過 ...

生左4個,分一半身家比佢都唔肯,仲要攞埋條命

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.KarenTse 發表於 18-9-20 12:25
生左4個,分一半身家比佢都唔肯,仲要攞埋條命

相信係個男人心目中, 個小三付出比大婆多好多囉.

子爵府

starrymama 發表於 18-9-20 12:30
相信係個男人心目中, 個小三付出比大婆多好多囉.

老婆係廢柴,小三就系soulmate

珍珠宮

正一衣冠禽獸,自己有了第三者還不想分身家!

侯爵府

畀面勳章

starrymama 發表於 18-9-20 11:57
做人老婆就係咁, 後生開始一齊, 生仔湊仔, 有幾多個重可以keep到後生時小白免咁?

做人阿媽又係, 對住d細 ...

成家古古怪怪
Nice to meet you!

伯爵府

哩D小三仲敢四處去, 真係好無廉恥, 仲要登堂入室, 同唔明小三D朋友點解仲要幫佢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好彩罪成 , 否則六月飛霜 , 勁慘

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-9-20 03:10

呢件金山阿伯可能久旱逢甘露

大宅

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

見到個小三張相就勁憎,呢啲咁嘅「姿色」,都可以攪到人家破人亡? 除咗手段,都係手段! 雖然,個阿伯都係衰格嫁啦,忘恩負義,又攬住啲錢、仔女⋯
唔係自己引狼入室,耳仔軟,聽條8 婆向到興波作浪,洗攪到宜家殺人,周身蟻?
最惨條8 婆重未死! 重要「照顧」大婆餘下三個仔女!
咩居心呀? 啲仔女,大嗰個都廿幾歲!撐個衰老豆,都勉強明吖,同流合污同條小三friend?
就算自己老豆老母唔啱key, 個死佬系咪要攪清楚先可以出去溝女? 點都係狗男女唔啱在先啦! 自己老母含恨,重要孖自己個妹死埋,老豆坐成世監! 重可以同小三 friend? 咩事呀?
個阿媽真係激到死咗都翻生

首頁
12345...11

尾頁

跳至