懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第二胎,依家23w5。從第六週開始就流啡,流到12週,有入院,睇私家,私家醫生畀咗白波塞。好了,以為12週穩定了。然後18週有,睇咗私家。22週,突然又血絲,第二日又啡,啱第二日去健康院產檢,同醫生講,又要我即刻去醫院檢查,留院觀察一晚。BB進展良好!搵唔到原因流血。23週、時隔幾日,又有,呢次唔去醫院了,下下留院,我又要湊大女,去私家check,check咗宮頸長度,宮頸口,胎盤位置,所有嘢顯示都冇問題,不過當時用鴨嘴睇確實陰道有少血。
唉⋯有醫生講過,有啲人流啡流到生都有!慢慢會習慣,但我真係好唔想習慣,好大心理壓力!連去廁所都有陰影!有冇媽媽都試過咁?!

男爵府

如果你甘既情況真係要多D休息,可能要長卧床喎,連醫生都搵吾到咩原因?會不會係瘜肉啊?果陣我第一胎都流啡,照左話係陰道有瘜肉,可以割或吾割,當時我費事搞甘多,之後都無咩啡,我生完都無左了~不過你會不會睇多個醫生,放鬆心情,吾好太擔心,真係有聽過有人流啡流到生

大宅

Gloria22sen 發表於 18-9-20 11:26
如果你甘既情況真係要多D休息,可能要長卧床喎,連醫生都搵吾到咩原因?會不會係瘜肉啊?果陣我第一胎都流啡,照 ...

頭尾住咗兩次院,兩次私家醫生,都話我唔需要長臥床,3個月前,我就自己覺得臥床安心啲。訓咗一個月。 頭一次睇私家話有瘜肉,不過都唔唔建議處理。然後早兩個禮拜一次醫院,一次私家都依家睇唔到瘜肉,估計係自己脫落了。 我就係睇咗4次醫生了,都係咁嘅情況。次次一見到啡,咩心情都冇曬!

伯爵府

Evacheng36 發表於 18-9-20 11:21
第二胎,依家23w5。從第六週開始就流啡,流到12週,有入院,睇私家,私家醫生畀咗白波塞。好了,以為12週穩 ...

有聽過有人流啡流到生

大宅

hamsterma 發表於 18-9-20 11:35
有聽過有人流啡流到生

聽講咯,但我身邊朋友都係正正常常,開開心心咁,一講起,都話點會咁㗎?冇理由! 唉⋯有時真係想問:究竟我做錯咗咩?! 又擔心Bb有咩事。好彩依家胎動畀到信心我!早期流啡仲擔心!

禁止訪問

大宅

luv_miyuko 發表於 18-9-20 12:38
唔係架,生育真係搵命博,有一半人生育旅程中遇過困難冇講出口姐,但樓主真係要多休息。
...

或者吧!我都有多休息㗎啦!秉持能坐不站,能躺不坐嘅宗旨!謝謝關心⋯

珍珠宮

樓主咁既情況要好好休息,唔好諗咁多。有無長老幫你分擔D湊大女同家族?

大宅

RubyYu07 發表於 18-9-20 13:28
樓主咁既情況要好好休息,唔好諗咁多。有無長老幫你分擔D湊大女同家族?
...

好,謝謝!冇啊!自己搞掂,大女翻K1半日,我就覺得OK嘅,唔算太操勞了,好多時佢放學嗰餐,我都係食外賣或簡單煮。只有晚飯係攰啲!其他粗重家務,C6都分擔到。不過好奇怪,我就算做得多嘢嗰啲時間反而冇嘢,冇乜特別嘢做,好似大風嗰幾日,C6係屋企有湊女,做家務,我又流啡 唉⋯完全係冇原因咁隨機流啡!聽天由命!

珍珠宮

Evacheng36 發表於 18-9-20 13:40
好,謝謝!冇啊!自己搞掂,大女翻K1半日,我就覺得OK嘅,唔算太操勞了,好多時佢放學嗰餐,我都係食外賣 ...

咁就好似唔多關操勞事!祝福一切順利啦。

大宅

RubyYu07 發表於 18-9-20 13:53
咁就好似唔多關操勞事!祝福一切順利啦。

係啊!醫生都話,孕中期,好多時流血都唔關BB事嘅,如果啲人話訓多啲唔流,係因為地心引力,其實佢一直有出緊血,不過你唔用力,或企得多,佢冇推啲血出黎之嘛!

大宅

第二胎,依家23w5。從第六週開始就流啡,流到12週,有入院,睇私家,私家醫生畀咗白波塞。好了,以為12週穩 ...

我有朋友真係流到生, 佢都係訓床休息, 其他野交比其他人代勞

複式洋房

我都係呀⋯而家岩岩23週⋯其實之前都一直不定時流少少啡,
有時會一點點流出黎⋯流量唔係好多,無痛無血
都試過一流啡就仆去診所睇
醫生都做唔到d咩
最後去左睇埋中醫安胎⋯而家都食緊中藥,希望好d你都要加油呀⋯⋯我而家都係靠胎動黎分辨佢有無事放鬆一點,定期產檢果陣可以同醫生講下情況,睇下佢有咩幫到你

男爵府

回覆樓主:

我流啡流到39週。其實bb有keep住大同無肚痛,就吾使甘擔心

珍珠宮

Evacheng36 發表於 18-9-20 13:59
係啊!醫生都話,孕中期,好多時流血都唔關BB事嘅,如果啲人話訓多啲唔流,係因為地心引力,其實佢一直有 ...

咁都有道理,避免企得耐同攞重嘢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

祝福你BB你都需要好好咁休息吖

大宅

dolldollk 發表於 18-9-20 15:23
我有朋友真係流到生, 佢都係訓床休息, 其他野交比其他人代勞

唉⋯如果屋企有條件嘅應該都可以嘅!但冇辦法、不過我都盡量休息㗎啦!

大宅

瑩仔首領 發表於 18-9-20 19:55
我都係呀⋯而家岩岩23週⋯其實之前都一直不定時流少少啡,
有時會一點點流出黎⋯流量唔係好多,無痛無血
...

終於搵到同路人啦!好感動 醫生,依家屋企人都唔覺得食中藥係好,中藥有重金屬以及凡藥三分毒,儘量少食好。 係啊!我成日同BB講嘢,我地一齊加油!

大宅

bbbchoco 發表於 18-9-20 20:27
我流啡流到39週。其實bb有keep住大同無肚痛,就吾使甘擔心

係,醫生都係咁講,但始終好多朋友都話,冇理由,唔正常之類,搞到我自己都好驚,心理壓力好大!咁你依家係39週還是已經生咗啦?

大宅

我要做媽媽 發表於 18-9-20 22:01
祝福你BB你都需要好好咁休息吖

謝謝你

首頁

尾頁

跳至